Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám dotaz… jsem v 38tt a něci málo my vytéká z jednoho prsu. Jsou to jen třeba 3 kapičky…může to být už mléko? Můžete to být předzvěst porodu? Pokud s tím máte některá zkušenosti v jaké době před porodem se vám to stalo? Děkuji
Mléko to ještě není ale je to kolostrum(to má nejvíce imunitních látek) u prvního sem měla kolem 20tt a u druhého už od 4tt(podle toho sem poznala že sem v tom
)
Takže se můžu spolehnout na to, že po porodu budu mít hned mléko?
Určitě ne…u prvního sem neměla mlíko vůbec a u druhého mám jen aby se neřeklo(musím dokrmovat)
@klikinka22 píše:
Takže se můžu spolehnout na to, že po porodu budu mít hned mléko?
ne, po porodu se mleko hned nedela. mechanismus spusteni laktace je zalozeny na nekolika podminkach a jednou z nich je brzke prilozeni ditete a nasledne jeho caste prikladani k prsu na tak dlouho, jak tam dite chce byt.
Prvni dny je dite zivo z plodove vody, tere miva plny zaludek a z toho mleziva. Po nejake dobe se zacne delat mleko, u me to treba trva 48 hodin, nez se mleko udela a prsa se naliji. Celou dobu dite prikladam k prsum jak si rekne, zadne intervaly, zadna casova omezeni, jak dlouho ma byt prilozene.
Vytvoreni mleka muze trvat nekdy az 5dnu, proto ze hlida vaha novorozence, nastupuje prirozeny ubytek, takova orientacni hranice je 10% porodni vahy, ale dulezite je sledovat celkovy stav ditete, aby se pripadne predeslo dehydrataci. Nicmene zhruba ty prvni tri dny dite vydrzi bez jakehokoliv dokrmu, pokud po porodu neni odsat obsah zaludku.
Zarucit ti nikdo nic nemuze, pokud dite nebudes prikladat, tak se mleko nemusi vubec vytvorit a nebo taky muze, pokud se dite v pordnici dokrmi flaskou, tak muze zacit odmitat prso nebo taky nemusi…
@klikinka22 Je to mlezivo. Pravé mléko se dělá až tak do 3. dne po porodu. Množství mleziva neodpovídá o tom, zda bude po porodu mléka dost. Vytékání mleziva z prsou je normální(někdy to můžeš zaznamenat ve větším množství, když se rozčílíš nebo si chováš jiné miminko-hormony prostě už pracují…)
Děkuji za odpovědi a já už se předčasně těšila z toho, že budu mít určitě dost mléka
Třeba snad jo
Jinak na fotkách koukám, že máte moc krásné děti ![]()
Ahojky sem 28tt a všimla sem si že mě něco teče z prsu jednoho mužu rodit dříve? Nebo jak dlouho před porodem jste tohle měly u prvního sem to neměla díky za rady ![]()