Matka i otec na RD

Meha
18.7.14 20:36

Matka i otec na RD

Chci se zeptat, zda z vás má někdo zkušenost s tím, že oba rodiče se starali o malé dítě, každý pracoval na poloviční úvazek a na poloviční úvazek se starali o ratolest.
Chtěli bychom to takto s manželem do budoucna nastavit (až to bude aktuální), problém u zaměstnavatelů mít zřejmě nebudeme, přijde nám to jako ideální kombinace - neztrácíme odbornost a kontakt s prací a zároveň jsme doma s dítětem.

Jen si nejsem jistá, jestli to není jen hezká teorie, jestli to opravdu může fungovat v praxi. Ve svém okolí žádnou takovou rodinu neznám, tak to zkouším tady ;).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
18.7.14 20:39

Osobně ne, mám kamarádku, kde to mají s manželem tak, že ona pracuje dopoledne a on je s dětmi a odpoledne se vymění. Funguje jim to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
18.7.14 20:40

Rodičovský příspěvek může pobírat jen jeden z rodičů. Po skončení mateřské (cca v půl roce dítěte) si můžeš Ty jako matka přivydělávat jak chceš, a přitom budeš na rodičovské - tedy budeš brát příspěvek, pokud bys byla OSVČ, nemusela by sis platit zálohy na zdravotní atd. Manžel holt bude jen na polovičním úvazku. (Nebo naopak.)

„Rodičovskou“ jako takovou si rozdělit nemůžete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
18.7.14 20:50

Nám vůbec nejde o rozdělení rodičovské dovolené ani rodičovského příspěvku, možná jsem to měla více upřesnit (zvolila jsem špatný nadpis).
Je mi jasné, že RP bude napsaný jen na jednoho z nás. V práci nebudeme čerpat ani RD, zaměstnavatelé nám vyjdou vstříci v polovičním úvazku.

Mně jde jen o fungování jako takové, jestli to prostě je praktické a jesli to tak někdo má. @Tiger-lily mě pochopila, o to nám přesně jde. Jsem ráda, že slyším, že to někomu funguje.

@Slečna Ferka Jen pro info - i na MD si můžeš vydělat, kolik chceš, pokud jsi tedy zaměstnanec ;)

Příspěvek upraven 18.07.14 v 20:53

• Citovat
  • Upravit
Meha
18.7.14 20:52

@JayLee Takže vám to funguje také. Vidíš tam nějaká negativa?

• Citovat
  • Upravit
11565
18.7.14 20:53

@Meha Jo, ale je tam omezení, že nesmíš dělat stejnou činnost pro stejného zaměstnavatele, od kterého bereš mateřskou - nechtěla jsem to rozepisovat ;) Ale předpokládala jsem, že v době kojení bys asi do práce stejně nechodila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
18.7.14 20:54

@Meha Určitě bych si propočítala příjmy, zjistila, jak to půjde v práci. V tom případě, co znám, jsou oba osvč, takže si mohou dělat pracovní dobu, jak potřebují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
18.7.14 20:55

@Slečna Ferka Tak to máš i u RD ;). Ale jasně, na MD bych byla já, půl roku bych chtěla doma být určitě a pak právě zrealizovat ty poloviční úvazky.
Snad se to dá zvládnout :think:

• Citovat
  • Upravit
Meha
18.7.14 20:59

@Tiger-lily Co se týká peněz, to je u nás OK, máme vysoké příjmy, i když jsme jen zaměstnanci, nikoli OSVČ, takže i ten poloviční úvazek by byl v pohodě. Ta pracovní doba, to je samozřejmě horší, tam bychom to museli nějak ošetřit, to zas tak volné nemáme, ale určitá flexibilita tam je.

@JayLee Super, to ráda slyším :palec:

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
18.7.14 21:07

@Meha no úplně stejně to nemám, ale už od 2 měsíce malý chodím o víkendech do práce a muž chodí klasicky v týdnu, pokud máš schopného muže který se nebojí postarat se o dítě a poradí si sním, neboj se, jen si to zvažte abyste byly spolu i jako rodina a nebyly oba uhonění. Já třeba každý pátek vím, že strávím u plotny víc času páč jim tu chci nechat navařeno a před nebo po práci se mi nechce. Mám super muže kterýmu nevadí a nemá problém stím vyžehlit nebo uklidit a to dělá taky hodně.
Jinak velké plus tohoto modelu je, že si muž dítko užije daleko víc a budou spolu mít úplně jiný vztah než u klasického modelu a ty doma nezblbneš pouze starostma o dítě a stereotypem. Navíc muž potom daleko víc ocení a ohodnotí tvoji práci jako matky

• Citovat
  • Upravit
31672
18.7.14 21:09

Tak pokud si můžete dát směny tak, aby vám to vyšlo, tak to určitě není problém, ani nemusíte čerpat RD, nikdo z vás. jen jeden z vás bude pobírat RP. jinak nikoho kdo by to praktikoval, neznám, ale nezní to jako špatný nápad. myslím že moc lidí se stejnou zkušeností nenajdeš, ono je to u nás dost obtížně realizovatelné, protože málokomu takhle v zaměstnání vyhoví. pokud vám oběma ano, směle do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
18.7.14 21:16

@myšák1187 O tom jsem právě přemýšlela jako o těch negativech, abychom nebyli oba vyřízení. Jinak muže mám schopného, si tedy myslím, jenom neumí vařit, ale to ho třeba do té doby naučím :D.
Ta plus, o kterých píšeš, u mě zatím převažují.

@slavuska1 Máš pravdu, že máme štěstí na práci a dobré zaměstnavatele…

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
18.7.14 21:20

@Meha hele, když to dobře skloubíte a podělíte se o vše, dá se to, zezačátku jsem byla ko, ale třeba pokud by byly prachy, najala bych si někoho na úklid a žehlení a byla bych naprosto ok, ale je pravda že malý je 7m a dneska tu oba sedíme od 7 od večera, nohy vyložený a vínko, zkrátka pohoda. Musíš si určit priority, jestli chceš mít vše perfektní(to jsem byla já a dneska mi naprosto neva že tu je plný koš na žehlení, i mužovi jsem to zakázala žehlit) a v tom případě se ztrháš, nebo prostě slevíš ze svého standartu co se domácnosti týče

• Citovat
  • Upravit
Meha
18.7.14 21:27

@myšák1187 Já naštěstí nějaká perfekcionistka nejsem:-). Od té doby, co mám sušičku, téměř nežehlím a jednou za týden mi chodí studentka na takový základní úklid, takže já tak průběžně, nijak to nehrotím a v tom mě mateřství asi nezmění :D.

• Citovat
  • Upravit
myšák1187
18.7.14 21:29

@Meha takže bych neváhala a hurá do toho :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení