matka OSVČ a otec na RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
matka OSVČ a otec na RD
Ahoj, přemýšlíme o variantě tatínek na rodičák a maminka jako OSVČ..je tu někdo,kdo to takto praktikuje nebo poradí jestli to není „o hubu“?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, my jsme to tak s manzelem udelali. Ja OSVC, ale neplatila jsem si pripojisteni, takze MD nic a prispevek varianta 4 roky. Manzel mel celkem dobrou vyplatu, tak jsme se domluvili, ze pujde on. Pak asi 2 mesice pred porodem ztratil praci a rychle se zamestnal, at nam ta materska vyjde
Manzel muze nastoupit na materskou az po 6nedeli, do to doby jsem brala RP ja. Jedina vec a vcelku zasadni je, ze materska se nepocita z prumeru tech 9 mesicu, ale z posledniho zamestnani. To samozdrejme nikdo nevedel, i ucetni byl prekvapeny. V kazdem pripade jsme si s manzelem uzili maleho trpaslicka prvniho pul roku spolu a manzel od unora nastupuje do prace a RP prevedeme na me. Snad jsem ti aspon trochu pomohla. Hodne stesti s vyrizovanim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, nevím co by tě zajímalo, co myslíš tím „o hubu“. Jinak pokud si jako OSVČ neplatíš nemocenskou, tak nemáš nárok na PPM a měla bys RP na 4 roky. Je otázkou zda kolik plánujete dětí, jak rychle za sebou a jak je na tom partner s prací. Protože zase u OSVČ je výhoda, pokud pak máš RP na sebe, po tu dobu se ti to bere jako vedlejší činnost a nemusíš platit minimální zálohy, ale zase pokud to máš jako hlavní příjem, tak je to asi fuk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napsala jsem to jak tele:-) jde mi o to,ze manzel vydělá méně,než já, i když pracuji z domu, mmntalně navíc „načerno“protože jsem na MD.Tak jsem myslela,že on by šel na RD-byl doma a ja pracovala z domu jako OSVČ.O malou by bylo postaráno a já mohla v klidu makat.Jenže problém je v tom,že nemám téměř žádné náklady,vlastně jen telefon a PHM…takže bych asi platila hodně vysoké daně z příjmu,mám pravdu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to by v pohodě šlo, na tom není naprosto nic závadného. Podrobnosti ohledně daní nemám přesně nastudované, ale dá se použít výdajový paušál podle druhu činnosti, teď je to myslím pro ty běžné volné 60%, pro řemeslné 80%, ale je možné, že se to bude měnit. Pro malé náklady je to výhodné. Při relativně vysokém výdělku je jedno na koho bude RP psaný. A manžel může být na RD i když by byl RP na tebe. Jo a v případě manželů z něj jde udělat spolupracující osobu (na tvůj ŽL), mělo by to být nějak výhodnější, ale to už musíš nastudovat, pro mě je tahle oblast pasé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit