Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud nebudeš žádat o dávky tak ti domů nikdo nepůjde (rodičovský příspěvek dostaneš, na to kontroly nechodí). Sociálka by zasáhla až by se něco stalo. Preventivně u duševně nemocných nekontrolují, musel by jim dát podnět třeba psychiatr.
@Anonymní píše: … když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet?
Pokud jsi svéprávná osoba, pak neexistuje právní důvod k nějakému „dohledu“. Existují matky které mají diagnózu diabetes, mají epilepsii, atd. - a nikdo k nim do bytu nechodí „dohlížet“.
Asi nevyžádaná rada ale se schizofrenií s léky bych do mateřství určitě nesla. Kamaradce stavy mateřství jen zhoršilo. A to muž skákal, byl šikovný a stejně. Neblázni…
Kamaradka ma paranoidni schizofrenii, mela jednu ataku, ze ktere se dostavala temer rok, pak vysadila leky a porodila prvni, druhe dite, a ted ceka treti. Meli jsme strach aby se ji zase nezhorsil stav, protoze jak vsichni vime materstvi je rehole, ale dobry, je statecna a vse je ok.
Na kontrolu k nim nikdo nechodi ![]()
@Midliva píše:
Asi nevyžádaná rada ale se schizofrenií s léky bych do mateřství určitě nesla. Kamaradce stavy mateřství jen zhoršilo. A to muž skákal, byl šikovný a stejně. Neblázni…
Ano. Znám tři takové případy a ani jeden nedopadl dobře. Hormony dokáží udělat bordel v hlavě i ženě bez psychických problému.
Kontrolovat vás bez závažné příčiny nebudou, ale o tom těhotenství bych se určitě poradila s psychiatrem.
S touto diagnózou bych nikdy na svět nepřivedla vlastní dítě. Bohužel se jedná o dědičnou nemoc. Pokud bych se nedokázala dětí vzdát, tak jedině IVF s darovaným vajíčkem.
@Janli píše:
S touto diagnózou bych nikdy na svět nepřivedla vlastní dítě. Bohužel se jedná o dědičnou nemoc. Pokud bych se nedokázala dětí vzdát, tak jedině IVF s darovaným vajíčkem.
Blbost, zcela nepodložená, jeden z ultra mýtů o psychotických poruchách. Máma má schizofrenii, mám šest sourozenců a schizofrenii nemá žádný z nás.
Ano, psychické choroby obecně mají genetické dispozice, schizofrenie taky, ale to fakt neznamená, že je „dědičná“. Drtivá většina schizofreniků schizofrenii v rodinné anamnéze nemá, drtivá většina dětí schizofreniků schizofrenii nemá, to jsou poměrně snadno dohledatelná fakta.
@SlečnaDahlia píše:
Blbost, zcela nepodložená, jeden z ultra mýtů o psychotických poruchách. Máma má schizofrenii, mám šest sourozenců a schizofrenii nemá žádný z nás.Ano, psychické choroby obecně mají genetické dispozice, schizofrenie taky, ale to fakt neznamená, že je „dědičná“. Drtivá většina schizofreniků schizofrenii v rodinné anamnéze nemá, drtivá většina dětí schizofreniků schizofrenii nemá, to jsou poměrně snadno dohledatelná fakta.
Zajímavý je, že v mým okolí drtivá většina schizofreniků to má jako rodinnou zátěž. Nikde se v rodině nevyskytuje jen jeden, vždycky je to napříč generacemi a nemocný jsou i jejich děti. Samozřejmě ne všechny, ale jsou. I my ji máme v rodině a pokud bych byla nemocná, nikdy bych vědomě na svět děti nepřivedla. Stačí mi koukat, co je to za trápení a jak to toho člověka úplně sežere. Nikdy nemůžeš říct, že vy jste všichni zdraví, stačí blbý spouštěč a ze zdravýho člověka je za měsíc troska.
Je fajn, že jsi těhotenství konzultovala s doktorem po zdravotní stránce. K dohledu není žádný důvod. Z práce znám dost maminek s touhle diagnózou a žádný dohled sociálky jakože preventivně se nekonal, taky by se těžko zdůvodňoval, protože by byl výrazně diskriminační.
@Tala20 píše:
Pokud jsi svéprávná osoba, pak neexistuje právní důvod k nějakému „dohledu“. Existují matky které mají diagnózu diabetes, mají epilepsii, atd. - a nikdo k nim do bytu nechodí „dohlížet“.
On je rozdíl mít diabetes, epilepsii a schizofrenii.
@Anonymní píše:
Ahojky.
S manželem jsme začali přemýšlet nad miminkem. Máme ale problém, nebo já ho mám - mám schizofrenii, na kterou mám i 2. stupeň ID. S léky jsem v pořádku, jen toho nezvládnu tolik, co zdravá ženská. Manžel ví a chápe, že se do péče víc zapojí a nemá s tím problém. Psychiatr souhlasí, že bych to měla zvládnout.
Otázku mi ale zatím nikdo nedokázal vysvětlyt - když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet?Četla js m horory o tom, jak kvůli dávkám obhlíželi i skříně a ledničky, něco podobnýho bych psychicky nezvladala, nemáme ani návštěvy známých. Doma je to prostě jenom „naše“, nikdo cizí sem nesmí.
Manžel žádnou diagnozu nemá.
Předem děkuji, moc by mě tohle info uklidnilo![]()
Jestli máš problémy s návštěvami, jak to uděláš v budoucnosti? Když si dítě bude chtít přivést domu kamarády?
Obnovuji diskuzi.
Ahoj, je tedy mezi námi nějaký rodič, který má dítě nemocné schizofrenií a mohl mi doporučit skupinu na Facebooku?
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi.
Ahoj, je tedy mezi námi nějaký rodič, který má dítě nemocné schizofrenií a mohl mi doporučit skupinu na Facebooku?
na fb je skupina schizofrenie nebo doporucuji www.klubotevrenehosrdce.cz tam se scházejí duševně nemocní lide ale musiš mít skype
Ahojky.
Četla js m horory o tom, jak kvůli dávkám obhlíželi i skříně a ledničky, něco podobnýho bych psychicky nezvladala, nemáme ani návštěvy známých. Doma je to prostě jenom „naše“, nikdo cizí sem nesmí.
Manžel žádnou diagnozu nemá.

S manželem jsme začali přemýšlet nad miminkem. Máme ale problém, nebo já ho mám - mám schizofrenii, na kterou mám i 2. stupeň ID. S léky jsem v pořádku, jen toho nezvládnu tolik, co zdravá ženská. Manžel ví a chápe, že se do péče víc zapojí a nemá s tím problém. Psychiatr souhlasí, že bych to měla zvládnout.
Otázku mi ale zatím nikdo nedokázal vysvětlyt - když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet?
Předem děkuji, moc by mě tohle info uklidnilo