Matka se schizofrenií - dohled?

Anonymní
7.9.22 19:52

Matka se schizofrenií - dohled?

Ahojky.
S manželem jsme začali přemýšlet nad miminkem. Máme ale problém, nebo já ho mám - mám schizofrenii, na kterou mám i 2. stupeň ID. S léky jsem v pořádku, jen toho nezvládnu tolik, co zdravá ženská. Manžel ví a chápe, že se do péče víc zapojí a nemá s tím problém. Psychiatr souhlasí, že bych to měla zvládnout.
Otázku mi ale zatím nikdo nedokázal vysvětlyt - když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet? :? Četla js m horory o tom, jak kvůli dávkám obhlíželi i skříně a ledničky, něco podobnýho bych psychicky nezvladala, nemáme ani návštěvy známých. Doma je to prostě jenom „naše“, nikdo cizí sem nesmí. :zed: Manžel žádnou diagnozu nemá.
Předem děkuji, moc by mě tohle info uklidnilo :srdce: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
526
7.9.22 20:08

Pokud nebudeš žádat o dávky tak ti domů nikdo nepůjde (rodičovský příspěvek dostaneš, na to kontroly nechodí). Sociálka by zasáhla až by se něco stalo. Preventivně u duševně nemocných nekontrolují, musel by jim dát podnět třeba psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
7.9.22 20:13
@Anonymní píše: … když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet?

Pokud jsi svéprávná osoba, pak neexistuje právní důvod k nějakému „dohledu“. Existují matky které mají diagnózu diabetes, mají epilepsii, atd. - a nikdo k nim do bytu nechodí „dohlížet“.

• Citovat
  • Upravit
162
7.9.22 20:35

Asi nevyžádaná rada ale se schizofrenií s léky bych do mateřství určitě nesla. Kamaradce stavy mateřství jen zhoršilo. A to muž skákal, byl šikovný a stejně. Neblázni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
7.9.22 20:54

Kamaradka ma paranoidni schizofrenii, mela jednu ataku, ze ktere se dostavala temer rok, pak vysadila leky a porodila prvni, druhe dite, a ted ceka treti. Meli jsme strach aby se ji zase nezhorsil stav, protoze jak vsichni vime materstvi je rehole, ale dobry, je statecna a vse je ok.
Na kontrolu k nim nikdo nechodi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
7.9.22 20:55
@Midliva píše:
Asi nevyžádaná rada ale se schizofrenií s léky bych do mateřství určitě nesla. Kamaradce stavy mateřství jen zhoršilo. A to muž skákal, byl šikovný a stejně. Neblázni…

Ano. Znám tři takové případy a ani jeden nedopadl dobře. Hormony dokáží udělat bordel v hlavě i ženě bez psychických problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25078
7.9.22 20:56

Kontrolovat vás bez závažné příčiny nebudou, ale o tom těhotenství bych se určitě poradila s psychiatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
7.9.22 22:04

S touto diagnózou bych nikdy na svět nepřivedla vlastní dítě. Bohužel se jedná o dědičnou nemoc. Pokud bych se nedokázala dětí vzdát, tak jedině IVF s darovaným vajíčkem.

• Citovat
  • Upravit
6125
7.9.22 22:51
@Janli píše:
S touto diagnózou bych nikdy na svět nepřivedla vlastní dítě. Bohužel se jedná o dědičnou nemoc. Pokud bych se nedokázala dětí vzdát, tak jedině IVF s darovaným vajíčkem.

Blbost, zcela nepodložená, jeden z ultra mýtů o psychotických poruchách. Máma má schizofrenii, mám šest sourozenců a schizofrenii nemá žádný z nás.

Ano, psychické choroby obecně mají genetické dispozice, schizofrenie taky, ale to fakt neznamená, že je „dědičná“. Drtivá většina schizofreniků schizofrenii v rodinné anamnéze nemá, drtivá většina dětí schizofreniků schizofrenii nemá, to jsou poměrně snadno dohledatelná fakta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
8.9.22 07:31
@SlečnaDahlia píše:
Blbost, zcela nepodložená, jeden z ultra mýtů o psychotických poruchách. Máma má schizofrenii, mám šest sourozenců a schizofrenii nemá žádný z nás.Ano, psychické choroby obecně mají genetické dispozice, schizofrenie taky, ale to fakt neznamená, že je „dědičná“. Drtivá většina schizofreniků schizofrenii v rodinné anamnéze nemá, drtivá většina dětí schizofreniků schizofrenii nemá, to jsou poměrně snadno dohledatelná fakta.

Zajímavý je, že v mým okolí drtivá většina schizofreniků to má jako rodinnou zátěž. Nikde se v rodině nevyskytuje jen jeden, vždycky je to napříč generacemi a nemocný jsou i jejich děti. Samozřejmě ne všechny, ale jsou. I my ji máme v rodině a pokud bych byla nemocná, nikdy bych vědomě na svět děti nepřivedla. Stačí mi koukat, co je to za trápení a jak to toho člověka úplně sežere. Nikdy nemůžeš říct, že vy jste všichni zdraví, stačí blbý spouštěč a ze zdravýho člověka je za měsíc troska.

• Citovat
  • Upravit
3998
8.9.22 07:37

Je fajn, že jsi těhotenství konzultovala s doktorem po zdravotní stránce. K dohledu není žádný důvod. Z práce znám dost maminek s touhle diagnózou a žádný dohled sociálky jakože preventivně se nekonal, taky by se těžko zdůvodňoval, protože by byl výrazně diskriminační.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 07:40
@Tala20 píše:
Pokud jsi svéprávná osoba, pak neexistuje právní důvod k nějakému „dohledu“. Existují matky které mají diagnózu diabetes, mají epilepsii, atd. - a nikdo k nim do bytu nechodí „dohlížet“.

On je rozdíl mít diabetes, epilepsii a schizofrenii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 07:42
@Anonymní píše:
Ahojky.
S manželem jsme začali přemýšlet nad miminkem. Máme ale problém, nebo já ho mám - mám schizofrenii, na kterou mám i 2. stupeň ID. S léky jsem v pořádku, jen toho nezvládnu tolik, co zdravá ženská. Manžel ví a chápe, že se do péče víc zapojí a nemá s tím problém. Psychiatr souhlasí, že bych to měla zvládnout.
Otázku mi ale zatím nikdo nedokázal vysvětlyt - když mám tuhle diagnózu, nebude třeba sociálka nějak dohlížet? :? Četla js m horory o tom, jak kvůli dávkám obhlíželi i skříně a ledničky, něco podobnýho bych psychicky nezvladala, nemáme ani návštěvy známých. Doma je to prostě jenom „naše“, nikdo cizí sem nesmí. :zed: Manžel žádnou diagnozu nemá.
Předem děkuji, moc by mě tohle info uklidnilo :srdce: :srdce:

Jestli máš problémy s návštěvami, jak to uděláš v budoucnosti? Když si dítě bude chtít přivést domu kamarády?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.23 18:46

Obnovuji diskuzi.
Ahoj, je tedy mezi námi nějaký rodič, který má dítě nemocné schizofrenií a mohl mi doporučit skupinu na Facebooku?

• Citovat
  • Upravit
25.2.24 02:05
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi.
Ahoj, je tedy mezi námi nějaký rodič, který má dítě nemocné schizofrenií a mohl mi doporučit skupinu na Facebooku?

na fb je skupina schizofrenie nebo doporucuji www.klubotevrenehosrdce.cz tam se scházejí duševně nemocní lide ale musiš mít skype

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí