Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat, jestli jste dávala některá miminku melasu? Dcera (4 měsíce) má málo železa, přes 2 měsíce brala kapky Actiferrin, ale měla z nich hodně velké bolení bříška a skoro mi nejedla. Po kontrole z krve má teď železo na dolní hranici, tak se jí to zlepšilo, ale kapky máme dávat dále. Chtěla bych raději vyzkoušet něco přírodního, ať se netrápí. Melasa obsahuje spoustu železa, na netu jsem našla, že se může dávat kojencům čtvrt lžičky denně. Máte s tím některá zkušenost? Jak ho miminku nejlépe dát? Namočila jsem jí do ní dudlík, ale asi by to bylo lepší dát třeba do čaje?
Děkuji za rady ![]()
Melasu bych miminku rozhodně nedávala, může, a často bývá, být mikrobiologicky kontaminovaná.
Dej mu normálně ty kapky, to je ověřená a hlídaná „potravina“.
@Bábrdl nerada bych jí tím nějak uškodila
Píše se, že ji kojenci můžou, tak mě nenapadlo, že to může být nějak škodlivé
Po těch kapkách má šílené bolesti, u jídla strašně pláče a nenají se, přestala i tak pěkně přibírat, jako dříve… Na pár dnů jsem ty kapky nedávala a byla v pohodě. Sobě dodávám železo, jak to jen jde, ať ho má v mlíku dostatek, ale to je málo.
@Danďuška Tak to řeš s doktorem. Melasa je koktejl bakterií (někdy). http://www.cukr-listy.cz/…/176-178.PDF
Až bude větší.
@Bábrdl doktor už navrhl, ať jí kapky dávám místo 3× denně aspoň 1× denně, jestli to bude lepší. Jak vidím, že se po těch kapkách kroutí bolestí, tak je to už vyčerpávající. Melasu jí teda dávat raději nebudu, ať neriskuju ještě nějaké jiné problémy
Díky za odkaz!