Pupeční kýla u miminka

172
6.5.16 22:00

Pupeční kýla u miminka

Ahoj, je to asi 14 dni kdy malej začal mít vypouklý pupík, během dvou dnů ho měl cca 1 cm ven. ( začala jsem mu ho zalepovat, jelikož když začal brečet nebo tlačit tak mu vylézal víc )Když jsme šli k Dr. třetí den, a ukázali jsme mu ho tak nám řekl že ho nemine v září operace. Nic jiného k tomu neřekl, ani že bysme mohli třeba cvičit nebo že třeba existuje kýlní pás.. Poslal nás na rhb ale to se týká jiného důvodu a tam mi sestra řekla, že budeme cvičit s bříškem a měli bychom si kylni pás pořídit nebo mu to bude vylézat víc a víc. Tak jsme mu ho koupili, ale je úplně k ničemu, malý sebou vrtí a ten pás je úplně jinde než má být. Takže přelepujeme. Včera jsme byli na kontrole u Dr a ptala jsem se ho na nějaké cvičení, a on mi zase jen řekl že s tím stejně nic neuděláme a na tu operaci prostě půjde, a kdyžtak i dříve než v září. Malému jsou zítra dva měsíce, a vůbec se mi nelíbí že by měl jít takhle malej na operaci.. Vůbec nevím co s tím mám dělat, přemýšlela jsem i o změně doktora, třeba by na to měl jiný názor.. Nemá někdo zkušenost že by se to dalo třeba rozcvičit? Operace mi přijde jako krajní řešení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
223
6.5.16 22:23

Ahoj, malá měla pupeční kýlu od cca třetího týdne. Doktorka mi doporučila přelepovat, s tím, že mám být v klidu, že se kýla sama ztratí postupem času, kdy se více vyvinou břišní svaly. Tak jsme přelepovali asi dva měsíce a kýla opravdu zanikla (a to tou dobou měla ještě třmínky, takže vůbec nezapojovala bříško do pohybu). Přelepené to měla prakticky pořád, jen když jsem viděla, že má občas podrážděnou kůžičku, tak jsem natřela a nechala odpočinout třeba přes noc.
Je vidět, že co doktor, to jiný přístup, nám bylo řečeno, že se v dnešní době pup. kýla řeší operativně až v pěti letech, pokud se nezatáhne zalepováním a cvičením. Stůj si za svým, máš na to naprosto racionální pohled, operace je až poslední varianta :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
405
6.5.16 22:26

Já jsem naší malé objevila kýlu v 6 týdnech. Byla hrozný uplakánek a ikdyž jsem jí nenechávala plakat, tak se jí ta kýla udělala opravdu hodně. Doktorka poradila jen zkusit udělat takovy pás, ale mála to nesnesla. Takže jsme s tím vlastně nic nedělali. Prý by se to mélo srovnat do roka a nebo pak bohužel operace. Malé byl teď rok, má to lepší, ale úplně se to nespravilo :( Doktorka říkala, že tomu ještě dáme trochu času, že se tahle kýla neuskřípává, takže není nebezpečná. Takhle malý miminko jako máš ty bych rozhodně operovat nenechala, pokud to pro malého není vyloženě nebezpečné. Vydržte, třeba se to zatáhne samo, ještě je vážně maličký :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
6.5.16 22:30

Četla jsem, že na kýlu může pomoci bylinka snad kostival, ale hádám, ani nevím jestli ji můžou tak malí drobci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
johanka139
6.5.16 22:31

My jezdíme s pupeční kýlou do FN Olomouc. Tam to operativně řeší až kolem dvou a půl let, dřív ne, dávají tomu čas, aby se kýla sama ztratila. Do roka jsme přelepovali nebo měli kýlní pás a od roku jezdíme k nim do poradny a tam nám řekli- nepřelepovat, nechat být.

• Citovat
  • Upravit
2675
6.5.16 22:35

Já zrovna cvičím s malým (4m) vojtovku kvůili tomu a bříško měl zatapovaný, o operaci nikdo nemluvil..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
6.5.16 22:52

Většinou se zatáhne sama do roka. Operuje se to až kolem pátého roku, protože ještě v tý době se může pořád zatáhnout. Dřív se to operuje jenom pokud je ta kýla hodně velká nebo viditelně působí miminku problémy.

Existuje nějaká studie ohledně různých pásů a tejp a děti na tom byly nakonec úplně stejně jako ty, kde je jenom čistě sledovali. S cvičením ti moc neporadím, protože naše dítko v kritické době cvičit nemohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6437
6.5.16 23:01

Malý měl kýlu cca od 5t, od 6t jsme cvičili vojtovku, kýla se po as 2m ztratila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
6.5.16 23:01

Dcera ji má taky, naše doktorka to moc neřeší. Pokud se to nehorší, čeká se na operaci až okolo pěti let. Do tý doby se to prý může spravit tím, jak mimču sílí břišní svaly. Ptala jsem se na přelepování nebo pásy - prý to nemá smysl, o cvičení vůbec nemluvila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
7.5.16 05:31

Ja mam pupecni kylu od miminka a nic s tim delat nehodlam. V detstvi se to neresilo, trosku se rozjela v tehotenstvi, ale neni velka a je to spis esteticka zalezitost, ktera me netrapi natolik, abych sla pod narkozu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.16 09:11

Dcera měla také asi od šesti týdnů. Opravdu velkou kýlu. Strašili náš operací (ale až v předškolním, školním věku). Cvičili jsme opravdu poctivě a kýla se (už nevím za jak dlouho) zatáhla. Operace nebude. Takže pokud se o to na RHB zajímají, určitě to nepodceňujte a cvičte. Také nám doporučovali pokládat hodně na bříško, aby ho posilovala. (Koukám, že jste z Ph. My chodili do Centra léčebné rehabilitace u Krčského hřbitova - můžu jen doporučit.)

• Citovat
  • Upravit
1185
7.5.16 11:09

Syn má asi od… narození? No, ze začátku to bylo asi tak centimetr velké kolečko mírně ven. Doktorka nemluvila nikdy o ničem a postupně se to zatahuje. Když vím, kde přesně to bylo, je vidět i teď (8m) ale fakt jenom lehce, takže možná je to jenom můj dojem.
Cvičením a zalepováním se určitě nic nepokazí, já taky četla studie, že to ani nepomůže, ale kdyby se to synovi neztrácelo, tak bych to začala zalepovat a cvičit taky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
7.5.16 22:26

Rozhodně jste měli špatnou velikost toho pásu! Nevzdávala bych to s ním. Syn jej taky nosil a operace ho naštěstí minula. Dr. mi řekla, že je třeba dávat pás o velikost menší, než tabulkově potřebuje, aby to mělo ten efekt. Pokud se dá tzv. na míru dle obvodu břicha, tak se hýbe a je neúčinný. A je pravda, že synovi se to ani nehnulo. Klidně jsem ten pás dávala i na bodyčko a už po týdnu jsem viděla výsledky. Než operaci, zkusila bych to ještě jednou s menším pásem. Za to nic nedáš, ne? Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
17.6.16 11:59

Malému se objevila také asi v měsíci velká pupeční kýla, opravdu trčela asi 2cm nad bříško a byla velká jako třešeň, na chirurgii nám řekli ať s tím nic neděláme, ničím nelepíme že se to akorát dráždí, jen chránit před odřením plínkou a jak mu bříško sílilo do dvou měsíců se úplně sama zatáhla, opravdu jsme s tím nemuseli nic dělat jen ho správně nosili aby posiloval bříško.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2531
13.6.17 20:29

@JaneCase ahoj jak si nosila maleho, aby posiloval??? na tygrika?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí