Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Jsem co se týče nemocí dcery trochu magor tak si jdu asi jen pro uklidnění. Dcera 4 roky má od úterý tedy už 6 dní teploty, má k tomu tedy i fest rýmu, ale nic zeleného, jen smrká pořád, k tomu se 3 dny zpátky přidal i vlhký kašel. Dnes jsme byli na kontrole a podle doktora vše o. k. Na poslech i v krku čistá. Na skoro týdenní teploty se tvářil, že si je snad vymýšlím abych s ní mohla být doma nebo co. Ráno totiž byla náhodou bez ale teď zas 38,1
. Měli teď vaše děti tak dlouho horečky nebo teploty u virózy? U nás v okolí všichni jen tak 3-4 dny. Nebo co by to ještě mohlo být když ani doktor nic nezjistil? Krev jí nebral. Na tu máme případně přijít až ve středu pokud nebude bez teplot.
Zazili jsme nekolikrat, i kdyz obecne spis mam horeckove typy, co to pali 3dennimi ctyricitkami. Pokud maji jen okolo 38, tak se jim to pak tahne.
Začátkem ledna mi padly v rozmezí týdne obě děti s virózou, kdy jedna dcera měla teploty do 39 asi tři dny, druhá asi 4 dny, pak to kleslo, přidal se kašel a teplota zase vylezla k 39, tenkrát měla nakonec chycený průdušky. Před týdnem padla zase první se spálovou angínou a to se teploty držely nad 39 od pondělí do soboty, naštěstí už máme zažehnáno, ale ty poslední dva dny už to byl docela stres. V každým případě, náš doktor je těžce v klidu, prý to lítá, horečky jsou dlouho, máme vydržet.
Naše děti s podobnými příznaky nakonec po výtěru z krku (na pohled nic vidět nebylo) streptokoky. Takhle dlouhotrvající teploty mi u běžné virózy nepřijdou úplně normální…
Tak mi nakonec jedeme z pohotovosti. Dcera začala brečet, že jí bolí ucho. Zánět tam má ale jen začínající, ucho nepíchali, jen jsme vyfasovalo kapky. Tak nevím jestli jí ten zánět mohl ty teploty prodloužit
. No doufám, že jak zalečíme ouško tak skončí i teploty.
Mladší to jednou zvládla i 12 dní. Bylo to také k uším. Také to nebylo na píchnutí, dostali jsme kapky, ale nezabíraly, ucho se nelepšilo, teploty trvaly. Nakonec tehdy dostala ATB. Pak měla 6 dní teploty i při laryngitidě. Ale v obou případech to byly teploty do 38.
Tak já nevím. Co by jste dělali vy? Jak jsem psala včera jsme byli na pohotovosti a malá má začínající zánět středního ucha. Zítra ráno máme jít na krev pokud budou ještě horečky a dnes celý den má jen max 37,5 a je úplně v pohodě. Kdybych nebyla magor a pořád ji nepřeměřovala tak bych to ani neřekla. Normálně si hraje, směje, tancuje…Jo pořád má hroznou rýmu i docela kašel, do ucha kapem…A já nevím jet nebo nejet? Samozřejmě nechci nic zanedbat, má teplotu už 7 den. Ale taky ji nechci zbytečně stresovat. Náš doktor je snad poslední koho se ještě v bílém plášti nebojí. Jeli by jste, nebo to brali tak že je to od toho ouška a dali tomu ještě čas? A ještě prosím co se vlastně tak z té krve zjišťuje? Jestli jen CRP které může mít zvýšené už od toho ucha, má to cenu?
Ahoj, starší syn (6 let) má teď teploty 9 dní (začalo to hodnotami kolem 39, teď už má jen mírně zvýšenou a cítí se dobře). Uprostřed minulého týdne jsme mu kvůli krvácení z nosu, které se nám nedařilo zastavit, volali rychlou. V nemocnici mu brali krev a dělali stěry. Pár dní si tam poležel kvůli dehydrataci. Zjistili chřipku typu B, takže vir a takhle dlouhé teploty jsou prý normální. Mladší syn (1 rok) to má/měl pravděpodobně také. U něj trvaly teploty 7 dní, byly nižší než u staršího a celkově měl mnohem lepší průběh.
@Tejami píše:
Tak já nevím. Co by jste dělali vy? Jak jsem psala včera jsme byli na pohotovosti a malá má začínající zánět středního ucha. Zítra ráno máme jít na krev pokud budou ještě horečky a dnes celý den má jen max 37,5 a je úplně v pohodě. Kdybych nebyla magor a pořád ji nepřeměřovala tak bych to ani neřekla. Normálně si hraje, směje, tancuje…Jo pořád má hroznou rýmu i docela kašel, do ucha kapem…A já nevím jet nebo nejet? Samozřejmě nechci nic zanedbat, má teplotu už 7 den. Ale taky ji nechci zbytečně stresovat. Náš doktor je snad poslední koho se ještě v bílém plášti nebojí. Jeli by jste, nebo to brali tak že je to od toho ouška a dali tomu ještě čas? A ještě prosím co se vlastně tak z té krve zjišťuje? Jestli jen CRP které může mít zvýšené už od toho ucha, má to cenu?
Zjistuje se to, co doktor zaskrtne do zadanky.
To zalezi na jeho peclivosti.
Na krev jdu v pripade, ze dite delsi dobu neni ve sve kuzi. Proste je viditelne rozhozene, blede, unavene atd. I v dobe, kdy uz by melo byt dobry.
Jinak ja nedam dopustit na kombinaci vyssich davek C vitaminu a zadne leky na horecku. To se pak fakt nevlece nic.(vyzkouseno nejdriv na sobe)
Tak jsme nakonec nikam nejeli. Dcera spala celou noc a je krásně studená
. Tak snad už se teploty nevrátí. Byly přesně 7 dní. @Lucie_Sx Myslím že už jsem to od Vás někde četla. Jenže dcera mi nepozře žádné tablety natož cucací. Potřebovala bych sehnat céčko tak v kapkách nebo rozpustné ve vodě ![]()
@Tejami píše:
Tak jsme nakonec nikam nejeli. Dcera spala celou noc a je krásně studená. Tak snad už se teploty nevrátí. Byly přesně 7 dní. @Lucie_Sx Myslím že už jsem to od Vás někde četla. Jenže dcera mi nepozře žádné tablety natož cucací. Potřebovala bych sehnat céčko tak v kapkách nebo rozpustné ve vodě
V DM maji sypke rozpustne ve vode. Ale je to kysele a nema to prodlouzenou ucinnost, takze by se melo davat behem celeho dne treba po hodine dvou, aby to nebyla darda pro zaludek vse najednou.