Meningitida-umrelo dítě! Očkujete?

68
26.3.09 19:14

Meningitida-umrelo dítě! Očkujete?

Ahoj maminky,
Zrovna jsem viděla ve zprávach, že umřelo dítě na meningitidu. Myslím že to není poprvé. Prý přijeli do nemocnice pozdě. Doktor tam ale mluvil tak, že to má stejný průběh jako normální chřipka. Tak jak kruci poznám, kdy už jet do nemocnice??? :roll:
Vím, že je na to očkování, ale zabíra? Něco jsem totiž četla, že je více druhů - B,C :nevim: Jak je to vlastně s tím očkováním? A kdy se nechává očkovat? Mám devíti měsíčního chlapečka. Nechala jsem očkovat i prevenar. Už si připadám jak blázen, ale vy se nebojíte? Mam kolem sebe kamarádky, které očkování vůbec neřeší a já to nechápu!
Tak jaké s tím máte zkušenosti, kdy očkovat, kolik to stojí a tak.
Děkuji,
zdraví vás úzkostlivá matka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
26.3.09 19:22

Úzkostlivou matku zdraví ještě úzkostlivější matka :)

Řeším to stejné - od narození, taky mám v okolí matky, které o očkování nic nevědí a nic dítěti očkovat nedávají (teda kromě povinného samozřejmě). Já jsem to probírala s dětskou doktorkou a ta mi řekla, že do tří let doporučuje maximálně Prevenar, ale ten až spíš v nějakém mezičase mezi povinnými očkováními. Proti žloutence až když jde dítě do kolektivu (školka, jesle), proti klíšťové encefalitidě určitě až později, protože to ovlivňuje nervovou soustavu, a ta není zcela dovyvinutá. O meningitidě se ani nezmínila, to s ní chci prokonzultovat na tříleté prohlídce. Takže moje dcera je kromě povinného očkování očkovaná proti pneumokokovi a žloutence (na tu nás čeká ještě druhá dávka někdy v létě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
26.3.09 19:27

Já jsem nechala malého naočkovat vloni!
Naše dr. nedoporučuje očkovat dřív než ve 3 letech, ale možná je to u každé dr. jinak :nevim: :nevim: :nevim:
Je pravda, že je víc druhů meningitídy.
Průběh je stejný jako u chřipky, ale navíc se dělají takové flíčky - jsou červenohnědé a různých velikostí.

http://zdravi.idnes.cz/…-/nemoci.asp?…

• Citovat
  • Upravit
2431
26.3.09 19:31

Ahoj a také tam říkali,že byli ze slabá socialní rodiny a žili mezi odpadky :roll: Má mudr.říkala,že na tom z jaké rodiny je také záleží a na imunitě.Očkování krom co je normálně dám jen na menigokoka
Myslím si,že očkování je ted hlavně byznis a media vše nafukují.Tak a ted čekám ,že mě tu ukamenujete,ale myslím si,že pokud je dítě v pořádku,je zbytečné zatěžovat očkováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
26.3.09 19:31

hmmm, to mám rada, také príbehy z TV. Viete, koľko detí ročne umrie na cestách?

O očkovaní toho viem celkom dosť, a na základe toho odďaľujem aj povinné očkovanie. Nepovinné nemáme žiadne.

Takže, nie, nebojím sa meningokoka o nič viac než nehody, budem ho zvažovať pred pubertou.

• Citovat
  • Upravit
2047
26.3.09 19:35

Ahoj, před týdnem jsem je dala očkovat. Vedou se ruzné spory, zda očkovat či neočkovat. Já detem nechala dát Prevenar, klištovku a ted ten meningokok. Někdo říká, že je to zásah na nervovou soustavu, někdo má jiný názor. Mudra me řekla, že Prevenar, když je ditko malinkaté a toho maningokoka od třílet, kdy je větší riziko. A řekla, že za ni určitě očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
26.3.09 19:36

Tak já jsem skončila v nemocnici s Anetkou v lednu, bo jsem měla sama podezření na m…Ale měla jsem ho já, doktorka už v ordinaci nebyla a já nevěděla, na co se zaměřit, čili jsem radši jela. Tam si nás nechali na pozorování a krevní odběry, ale prakticky už při příjmu to vyloučili, ale sledovali to.

Přesto očkovat Anetu nenechávám.

Bára očkovaná byla na meningokoka (tuším C?), ale smrtelný je ten B a na toho (zatím) nic není. Ale až před nástupem do školky poté, co si odbyla povinná očkování. Po poradě s doktorem. A loni v září žloutenku.

Ale bezhlavě všechno teda neočkuju. Aneta ještě ani nemá doočkováno ten základ hexy.

Možná by bylo lepší se nejdřív popídit po tom, jaké jsou příznaky meningokoka a v případě nejistoty kontaktovat mudr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
26.3.09 19:37
VERONIKA píše:Je pravda, že je víc druhů meningitídy.

pozor, nezamieňať meningitídu a meningokoka.
meningokok je baktéria, meningitída je choroba - zápal mozgových blán. Ten može vyvolať baktéria (napr. meningokok, pneumokok), ale aj vírus.

meningokokov (baktérií) je viac typov, minimálne A, B, C

• Citovat
  • Upravit
VERONIKA
26.3.09 19:45

Jaké jsou druhy meningitid v ČR?
Vědci dnes znají 13 skupin meningokoků. U nás převažují skupiny B a C, kdy B nejčastěji postihuje malé děti, skupina C pak zase ohrožuje starší děti a adolescenty. Lidé nad 30 let již většinou s tímto onemocněním problémy nemají. Vzácně se v ČR objevuje i kmen A, který je však typický především pro severní Afriku a Velkou Británii, kde má úmrtnost do 25%. V roce 2005 se u nás objevily již i mutace meningokoka kmene B na C, který je agresivnější než dosavadní.

http://www.pojistenezdravi.cz/meningitida

• Citovat
  • Upravit
130
26.3.09 19:47

ahoj souhlasím s Gábinkou že na toho smrtelného ještě vakcínu nemají . Před měsícem jsem se bavila s doktorem aby mě pro malou doporučil očkování. Když jsem se zmínila o prevenaru který chodí v reklamách tak mě na to řekl že je to jen reklamní tah, že mají hodně vakcín tak se to pokouší prodat přes reklamu 8O ......jediné co mě doporučil tak na žloutenku a to ještě že jestli mám tu možnost tak si recept vyzvednout v Rakousku že tam je ta vakcínu o proti tady nebe a dudy :! . Naštěstí bydlím 20km od hranic tak jdem do toho. ........jinak na přiúšnice (povinné ve 14m) jsme dávala priorix na radu lékaře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
26.3.09 19:47

Očkovat své dítě rozhodně nechám na vše potřebné v rámci nadstandardního očkování, tedy i na meningitidy. Naše doktorka vždy, když je to aktuální, nabízí možnost toho a toho očkování (zatím tedy pouze Prevenar). Co se týká meningitid, co vím, je to silně infekční, přenáší se kapénkovou infekcí (jako chřipka), hlavně v kolektivech, nejčastěji v období dospívání. Má první projevy jako chřipka, mohou být bolesti břicha a zvracení, bolesti hlavy, typické jsou červené skvrny po těle (petechie), to je okamžik, kdy je třeba myslet na meningitidu, pozdější příznaky už poruchy vědomí, halucinace, spavost, opozice šíje(neschopnost dát bradu na hrudník), křeče, což jsou už projevy poškození mozku a to už bývá mnohdy pozdě… Celý průběh trvá jeden-dva-tři dny.
I když je jich více typů a vakcína jen jedna, pořád to pro mně znamená snížení rizika nákazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
26.3.09 19:50

jsem taky vystrašená, ale očkovat nejspíš nebudu bála bych se jestli jí tím ještě více neoslabím (protože nevím jak by to snášela) a navíc je očkování jen na C a umírá se na B tak jsem bezradná. mám děsný strach to aby člověk pomalu ani nejezdil do města aby na nás někdo něco neprskl. mám 8mi měsíční holčičku… ale souhlasím tady s názorem jak to přirovnává jedna k nehodě je to risk a osud…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
26.3.09 20:19

tak zrovna tato veta z clanku „Ve velmi vzácných případech je způsobena léky či po vakcinaci proti spalničkám a zarděnkám.“ mi moc klidu nepridala, ockvani probehlo v utery a od vcera malymu stoupa teplota, dnes 39,5 cele odpoledne,i po podani panadoloveho sirupu atd. maktomu i rymu,ale jelikoz jsme nemocni cela rodina, tak tezko rict,jestli se mam desit nebo spolehat na to, ze to bude bezna viroza…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
26.3.09 20:41

cmelda - s 39,5 co nejde srazit bych jela v každém případě i když na zánět mozkových blan to nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
26.3.09 20:57

Zajimave, co vim ja tak hur - tedy casteji smrtelne - probiha ten C, proti kteremu se ockovat da. B je castejsi, ale probiha mirneji. No jo, jak vidim, tak kazda zeme jny nazor,co? :wink:
A jeste k tem flekum - mam pocit, ze diagnoza meningokoka podle fleku(sepse) je dost pozdni… :(
Ach, my ockujeme :wink:
Meningokoka v 1 roce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek