Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Paci sa vam toto dievcenske meno? Co vo vas evokuje? Dali by ste ho svojmu dietatu?
Líbí se mi moc. Hezké jméno. Ještě se mi líbí Malvína.
My už máme trvale splněno. Tak třeba budeme mít někdy vnučky
.
Jasmína je krásné jméno. Takové jemné, ženské a představím si pod ním milou, krásnou a úspěšnou dívku/ženu. Na druhou stranu si neumím představit třeba přezdívku, která by byla trošku tvrdší. ![]()
Nelíbí. Je přijatelný jen v základním tvaru, nemá hezký oslovení. Pro mě je to obdoba Růženy.
Mne se nelíbí, je hezké jen v základním tvaru, nemá zadne pěkně zdrobneliny, nedá se zkrátit na hezkou dvojslabicnou verzi. Přesně t těchto důvodů jsme některá jména vyřadili z výběru.
Krásné arabské/perské jméno.
Líbí se mi i v základním tvaru. Nevidím důvod, proč by se měla jména zkracovat a jinak pozměňovat - zdrobňovat…
Krásné, jemné dívčí jméno, a také nevím důvod, proč by se mermomocí mělo nějak zkracovat, hledat přezdívky a tak,
to je taková zvláštní česká specialita asi, dáme jméno a už před tím, než se dítě narodí, vymýšlíme, jak jinak mu budeme říkat ![]()
Neřekla bych, že zkracování a pozměňování jmen je česká specialita. Co třeba anglické Elizabeth - Lisa, Margaret - Maggie, Robert - Bobby, Victoria - Vicky nebo Tori, Michael - Mike nebo Mickey, Jennifer - Jenny.
Jinak mám kamarádku Jasmínu. Jméno se mi v základním tvaru moc líbí, ale taky mám problém s oslovením. Prostě mám zažité, že základním tvarem člověku říkáme v negativním kontextu, třeba když nás naštve. Kamarádku oslovuju Jasmi.
Líbí se mi a klidně bych ho dceři dala. Přijde mi takové jemné a holčičí…
@stinga píše: Více
Je to bohužel přesně tak. Já jsem kvůli tomu nedala klučičí jméno, které jsem měla vybrané, když jsme žili v zahraničí. Byl by z toho další “Áďa” ![]()
Já svoje jméno celý život nezkracuju, oslovení Verčo nesnáším. Teď u manžela rodiny mi říkají Veru ale to také další holce, která je Věra… tak jsme u jednoho stolu dvě “Veru” a otáčíme se na oslovení obě a přitom se každá jmenujeme jinak.
@Veronika9870 píše: Více
Verčo je hrozné. Já kamarádkám Veronikám říkám Veru. Je ale divné, že tak říkají i Věře, a chápu, že je to nepříjemné a zmatečné.
@Veronika9870 to je ještě dobrý…furt lepší než se jmenovat stejně a být celoživotně rozlišován na malej/velkej, mladá /stará…jako to je u nás…
Jinak jméno Jasmína je hezké, měla jsem ho ve výběru, ale manžel nesouhlasil. Co ve mě vyvolává? Okamžitě se mi vybaví princezna z animovaného seriálu Aladin na který jsem koukala jako dítě. Byla chytrá, krásná, Mila a odvážná ☺️