Plánujeme dítě, ale bydlíme v pronájmu – nemám z toho klid

Anonymní
13.7.25 07:14

Máte dítě v pronájmu?

Holky, bydlíte některá v pronájmu i s dítkem? S manželem plánujeme mimi, ale nemůžu se smířit s tím, že nebydlíme ve vlastním. Bydlíme v Praze, v pronajatém bytě. Oba pracujeme. Je mi 34, manželovi 43. Nejsme už nejmladší (na dítě, hlavně tedy já), ale pořád ve věku, kdy to ještě jde.

Nemám klid kvůli tomu bydlení, jak to zvládáte v pronájmu? Nechci být ve stresu, že nám ukončí smlouvu (stát se může všechno), že budeme muset pořád měnit bydlení. I když v bytě, kde teď žijeme, už jsme 4 roky. Majitel super. Akorát je to malý byt, takže bychom se museli stěhovat do většího.

Co se týče financí, nevyděláváme statisíce, ale není to ani nejhorší, takový průměr bych řekla. Toho se tedy vůbec nebojím, že by byl v tomto směru problém. Podle výpočtu bych mateřskou měla pěknou, na RD plánuji být max 2 roky, pokud se nic zásadního nezmění.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65058
13.7.25 07:20

Kdyby měli děti jen ti s vlastním bydlením, tak bychom brzo vymřeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10854
13.7.25 07:22

Deti mame vlastni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 07:23

@Tarena To je dobře :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
10854
13.7.25 07:26
@Anonymní píše: Více

Zije tak spousta lidi. Je dulezite mit nad ramec sporeni rezervu na kauci, realitku a tak. Dobra je i podpora rodiny, kam se daji pripadne odvezt a uskladnit nejake veci.
Vy chcete do vetsiho, takze se stehovat musite, ale jinak rozumny majitel se slušných a platicich najemniku nezbavuje, vzdyt i pro nej je to spousta starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65058
13.7.25 07:27
@Tarena píše: Více

Taky mi to to připadalo zajímavé. Ale zase se toho třeba někdo chytne. Jako podnikatelský projekt by to mohlo mít úspěch 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10854
13.7.25 07:29
@vokishka píše: Více

Ale zase jako vyzkouset si to. Uz vidim ten eshop. Dite klidne, dite zive, dite ADHD. Jedlik, nejedlik. Spavec, nespavec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 07:30

@Tarena Máme i úspory, připravujeme se i v tomto směru na miminko. Rodinu máme, takže tam s pomocí počítat můžeme, kdyby hořelo, nezůstaneme bez střechy nad hlavou, ale samozřejmě se na to nespoléháme.
Ten náš současný majitel je opravdu skvělý, škoda jen, že je to jednopokojový byt, tam to bude s miminkem problém. Jinak bychom rádi zůstali.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 07:30

Ano máme.
Kdybych čekala až budeme mít vlastní byt tak děti nemáme nikdy.
Radost z toho nemám. Ale, žije tak mnoho lidí. Kor ve větších městech, kde koupit byt je pomalu nereálné.

Taky už jsem hledala byt a byla v osmém měsíci. Nakonec si majitel prodej rozmyslel a my se stěhovali až po porodu. Do většího.

• Citovat
  • Upravit
79908
13.7.25 07:32

Děti mám vlastní, ani jsem nevěděla, že se dají pronajmout. Ale jako forma poučení o tom, co znamená si pořídit dítě, by to špatné nebylo.
Obě děti se mi narodily do pronájmu. Vlastní jsme si pořídili, když jim bylo 11 a 9. Stopy to na nich nenechalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 07:33

Jinak taky byla doba kdy to finančně bylo na hraně. Ale, dalo se.
A taky v případě absolutní krize bychom nouzově mohli v rodičům. Sice na opačný konec republiky, ale bylo by bývalo kam.

• Citovat
  • Upravit
33443
13.7.25 07:33

Víš kolik rodin žije v pronájmu? Docela jsem se zasmála tvé otázce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79908
13.7.25 07:34

@Tarena nejlepší by bylo uvádět jen dítě. V reálu taky nevíš, co budeš mít. A kliďase se klidně změní v nejurvanejsiho smrad v celé rodině a přilehlém okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 07:34

Rozumím, my taky koukáme kam se šplhají ceny nemovitostí. Na to nemáme ani náhodou. Navíc já už mám svůj věk a přemýšlet už dlouho nemůžu. Dítě ale chci a vím, že to zvládneme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 07:37

@arinecka Právě, že vůbec nevím. Spíš se mi zdá, když čtu diskuze, že každý má dům/byt a hromadu peněz :mrgreen: Často slýchám, že s dětmi nechtějí moc pronajímat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová