Plánujeme dítě, ale bydlíme v pronájmu – nemám z toho klid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33844
13.7.25 08:12
@Anonymní píše: Více

Někdy to tak je, to je pravda. Tak si najděte větší byt ještě před tím než budete mít mimčo.
Je úplně normální bydlet v nájmu, holt ne každý má svoje bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 08:13
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 08:14

Díky holky, jsem rozhodnutá. Nebudeme čekat na vlastní bydlení, to bychom se možná nedožili :P

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 08:23

Jsem starší a bez vidiny vlastního bydleni bych do děti a psu nešla. Nechtěla jsem žít stále v nervech, že nám ukončí nájem, dítě počmárá zdi, sousedka se klepne, protože dítě brečí. Zažila jsem to s 1 dítětem, kdy jsme chvíli bydleli v podnájmu a už nikdy. Sousedka byla kr…ava a ne.
Pak už vždy vlastní.
Na druhou stranu jsme si brali hypo v 25. V 45 mame tu největší hypotéku splacenou. Začínali jsme pídi hypo na 2+kk, pak vyměnili za 3+1 na sídlišti. Pak koupili 3+1 v díře, že lišky dávaly dobrou noc ( cena dnes je X vyšší a díra dávno není díra ) a pak ještě pídi 2+ kk v tom samém místě ( ty 2 byty jsme do teď pronajímali a pomohla nám přežít RD a splácet hypotéku na barák ). U posledního dítěte už jsem ani na RD nešla a pracovala při dítěti na HO.
Zase kdybych měla čekat do 43, tak nemám nikdy nic.

Příspěvek upraven 13.07.25 v 08:34

• Citovat
  • Upravit
16236
13.7.25 08:26

Ty se tomu směješ, že ti to přijde nereálné, nebo proč? Jsi anonym, tak schválně, kolik tedy máte ve 34 a 43 letech našetřeno při bydlení v jednopokojáku? Jaké máte příjmy a výdaje? Protože jestli tedy nemáte úspory přes milion, tak musíte neskutečně žít nad poměry.
Já to tady píšu často, mladí a bezdětní musí šetřit. Nemusí žít asketicky, samozřejmě ať i cestují atd., ale mají energii a čas na to si máknout a vydělat.
Kdybyste dali dohromady 80tis. (v Praze podprůměr), tak 20 bydlení, 20 slušný život pro dva, a 40 ušetříte, to je půl mega za rok :nevim: Tak proč by koupě chaty nebo zahrady měla být mimo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 08:27

@Snopy123 Tak počmárá, no. Vymalujeme. Když narazíme na normálního pronajímatele, tak se ani stěhovat nebudeme muset. V budoucnu možná svoje mít budeme, alespoň chalupu :)

• Citovat
  • Upravit
177
13.7.25 08:31

V Praze bydlí v nájmu i lidi s nadprůměrnými příjmy, vůbec nechápu, co řešíš. I kdybyste žili v nájmu celý život, není na tom nic špatného. Až budete hledat jiný nájemní byt, nechte si od současného pronajímatele potvrdit, že jste spolehliví nájemníci, budete mít referenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 08:34

@brabantik Děkuji moc za tip :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 08:35

Počmáraná zeď je minimum.
Většinou se stejně maluje, když se odchází z bytu.
Za mě jen nemám ráda tu nejistotu.
To že to není moje. Ale, prostě to tak je.
Na koupi bytu jsme neměli.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 08:35

@brabantik Tak pokud někomu nevadí žít celý živit v nájmu ok. Ono pak utáhnout nájem v důchodu třeba musí být super.

• Citovat
  • Upravit
541
13.7.25 08:36

Tak jak si majitel vybírá nájemce, tak si nájemci vybírají majitele, určitě je dobré si sepsat co preferuješ a klidně se zeptej jestli majitel počítá s tím, že bude byt v kratším horizontu potřebovat pro sebe nebo můžete počítat s dlouhodobým pronájmem. Většina majitelů je šťastná za co nejdelší pronájem, bezproblémových nájemníků, a vůbec bych neřešila nějaké počmárané stěny, nebo obouchané roky, s tím se automaticky počítá, že po skončení nájmu se vše uvede do původního stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 08:39

@zrcadlo V tom případě asi máme podprůměrné příjmy, i když mě to tak nepřijde. Ano, žijeme si dobře, neškudlíme každou kačku, užíváme si výlety, dovolené, wellness, lázně.
S tou chalupou, to je moc dobrý nápad a pro nás i finančně lepší. Na chalupu ale hypo nedostaneme, nebo se pletu?

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 08:41

Počmáraná zeď byl abstraktní problém. To je to nejmenší. Zažila jsem podnájem kdy po nás chtěl pronajímatel se odstěhovat do 2 měsíců, protože náhle potřeboval volný byt. Zažila jsem sousedku, která nám dělala ze života peklo - pronajímatel tiše přihlížel ( o problémové sousedce neřekl ani slovo - že máme malé dítě věděl ). Zažila jsem pronájem kde byla plíseň, která vylezla s prvním topením na podzim ( stěhovali jsme se v létě - vše bylo ok -).
To vše během 1 roku. A zažila jsem pronajímatele, kde nechtěl povolit TB. Vím, že dnes si ho můžeš povolit i bez souhlasu, ale tak víme … Pokud máš k místu již vázané děti školkou a školou a kamarády, nechtěla jsem žít v nejistotě pronájmu příštích xy let s ohledem na ty děti tedy.
Samozřejmě jsou rodiny kterým to vyhovuje. Nám ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 08:41

@Snopy123 V důchodu se dá žít alternativně. Kdoví, jestli se důchodu vůbec dožijeme. Rodí se rekordně málo dětí, nebude mít kdo na nás pracovat, pravděpodobně budeme pracovat do smrti.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 08:42

@coffewomen Tak u nás to byla tragédie v rodině a bum během 2 měsíců nazdar. Majitel to pronajímal X let. Známe se roky :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová