Plánujeme dítě, ale bydlíme v pronájmu – nemám z toho klid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.7.25 10:18
@Anonymní píše: Více

My byt pronajali bezdětným, dítě si pořídili. Dokonce mají i psa, to jsme zjistili při kontrolní návštěvě bytu. Ale protože nejsou problémoví, byt nevypadá poničeně a kauce je trojnásobný nájem, tak OK.

• Citovat
  • Upravit
9093
13.7.25 10:24
@zrcadlo píše: Více
Žiješ v Praze? 20 za bydlení v podnájmu? 80 jako podprůměrný plat? Však on může mít 50 a ona 30, to mi přijde jako celkem běžný plat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.25 10:30

Pokud na hypotéku na Prahu nedosáhnete, máte dvě možná, vzít si hypotéky mimo Středočeský kraje, kde jsou byty sice drahé, ale ne tak šíleně drahé jako v Praze a v blízkém okolí…
Nebo zkrátka se smiř s tím, že budete v nájmu.
V tomto případě bych spíše uvažovala nad tím, jestli váš plat pokryje vaše standardy při 2kk/ 2+1. Doteď je vám docela hej, bodejť by nebylo, když bydlíte v jednom pokoji, kolik 30m2?… S vyšším prostorný se pojí taky vyšší nájem, takže počítej, že dáte navíc třeba 8-10 tisíc měsíčně… To si hlavně spočítej…

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 10:43

@inkakřivák Mohu a stát se to může. Ale pořád mám lepší pozici jako majitel nemovitosti než nájemník.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 10:50

A to budete s dítětem žít v 1+ 1? Nechtělo by to minimálně v budoucnu něco většího?

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
13.7.25 10:55

Ja v okruhu nemam lidi, kteří v 45 žijí dobrovolně v podnájmu, protože nemají na nemovitost. V mém okolí naopak většina v tomhle věku má minimálně 1 nemovitost. Ve většině případů ještě 1 jako investici v budoucnu pro děti. Žijeme kousek za Prahou, většinu z nás živí Praha a nebo v okolí velké firmy.

Ale tak jestli předmětem diskuze je, že je to super a dají se tak roky vychovávat děti ok. Ja bych se bála vazeb dětí a nutnosti stěhování.
Ony ty děti jsou děti minimálně 18 let a minimálně 2+1 je fajn vlastnit. :kytka:

Zkušenost s podnájmy jsem psala. Pro nás to nebylo, s dítětem to přinášelo stres. :kytka:

My sami aktuálně 1 nemovitost pronajímáme, původně obě dlouhodobě, ale když jsme to potřebovali prodat, tak se teď 1 prodala. Nájemníci normálně dostali možnost odkoupit ( nechtěli ), tak se to prodalo. :think:
V druhé nemovitosti bude žít naše jedno dítě. Vyjde mě to levněji, než mu platit kolej.

• Citovat
  • Upravit
6626
13.7.25 11:05

Žít v nájmu, zvlášť v Praze, je naprosto normální. Základ je ovšem hledat byt od pronajímatele, který vlastní větší množství bytů. Cesta do pekel jsou rodiny, co mají jeden byt jako investiční nebo po sestěhování páru, tam je bohužel velká pravděpodobnost, že člověk o nájem brzo přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
13.7.25 11:07

@Snopy123 máš aspoň orgasmus z toho, jak jsi tu zakladatelku potopila, coby neschopnou a nemajetnou, a vytáhla ses, jak jsi úžasná a bohatá? Ty museli být aspoň dva, ne? A teď kávička a cigárko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15005
13.7.25 11:19
@vokishka píše: Více

Myslím že nejvíc nabídek pronájmu dětí by bylo okolo puberty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15005
13.7.25 11:21

Pokud myslíš zdejší diskuse, tak ano, tady má každý dům, několik bytů na investici, pod 70 klacků by nevstali z postele a samozřejmě všichni vypadají o deset let mladší. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
13.7.25 11:22

@Janli No jasny, po ničem jiném v neděli netoužím.

Normálně jsem popsala náš postup, když jsme zjistili, že nám život s dítětem v podnájmu nevyhovuje. Tak zakladatelka muže svoji cestu popsat taky za 20 let s dětmi. Vždyť ji nikdo nebrání.
Mě by třeba zajímalo, jak se žije důchodcům v nájmech. Jaké mají možnosti, jaké mohou čerpat dávky, jak to mají potěšené, atd…. Ona myšlenka pracovat do rakve je super a jistě jako možnost. Otázka je zda nám to třeba zdraví dovolí. :kytka:
Ja bohužel žádného důchodce v nájmu neznám. Nemám kde čerpat. :kytka:
Tak pokud někdo má zkušenost super.
U nás i důchodák má pořadník co vím.

Příspěvek upraven 13.07.25 v 11:28

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.25 11:24
@Kfětoslava píše: Více

A ti, u kterých je to pravda se za to mají stydět? Nejo vnímáš takové lidi nějak špatně?
Ptám se vážně.

Pominu to vypadat o 10 let mladší

• Citovat
  • Upravit
15005
13.7.25 11:27
Žádném případě to ke stydění není. Ale realita se na skle počítače ohýbá lépe, než potom ve skutečnosti je. :D Pak má člověk pocit, že každý žije snový život, ale ve skutečnosti to tak není a každý má své problémy
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
13.7.25 11:34

@Snopy123 já se kolem domů, bytů i nájmů dost pohybuji a úplně v klidu můžu říct, že v Praze v nájmu žijí úplně normální rodiny s dětmi, slušní, pracující, s rodinami. Ono „nemít v Paze na byt“ může být běžné i s celkem normálním platem, protože v době, kdy stojí byt v paneláku na periferii 8 mega (mega našetřeno, 7 půjčíš na pětadvacet let a splácíš měsíčně 40 za panelákovej byt), je kolikrát pro dětnou rodinu „běžných“ povolání (učitel, úřednice, prodavačka, kadeřnice…) částka při výchově dětí nedosažitelná. Naopak znám i lidi, kteří by si zfleku mohli koupit pražský byt hotově bez hypotéky, ale přesto jsou dobrovolně v nájmu a platí kolikát měsíčně i hodně přes stovku, ale prostě se jim líbí daná nemovitost, lokalita, chtějí mít tu svobodu, možnost rychlé změny dle potřeb, jejich rozpočet tu stovku ani nezaznamená… a spí s tím naprosto klidně.
Samozřejmě, že naprostá většina z nájemníků by měla nejradši byt vlastní, ale když na něj ty peníze nejsou a chtějí z mnoha různých důvodů zůstávat v Praze, tak jako co. A díky za takové lidi, protože nebýt jich, tak majitelé více bytů „v jednom bydlíme a další máme na investici a pronajímáme“ by měli tak trochu problém, neb by bydlet v nájmu chtěly jen socky s perspektivou neplacení. Kterých je kupodivu naprosté minimum.
Takže vykládat někomu v nájmu, že já jsem teda mnohem radši ve vlastním, je asi jako vykládat učitelce ve školce, že „já bych teda v Praze s platem pod sto pade ani nespala“.
A to píšu z pozice majitelky pražského bytu, který není naší jedinou nemovitostí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
13.7.25 11:35

@ugluk Tak tomu chlapovi je 45. Mohl mít 20 let hypotéku na malý byt v Praze, kde ty ceny byly úplně jinde. Nebo mít pojistku a nějaký byt mimo Prahu mít splacený.
Chápu, že v dnešní době pro mladé rodiny ceny vlastního bydlení v Praze je mimo.
Jen já pár 34 a 43 neberu za mladou začínající rodinu. To asi bude ten rozdíl.

Blby je, že ty děti jsou drahé a věkem ještě dražší.

Příspěvek upraven 13.07.25 v 11:41

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová