Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Snopy123 To je mi líto, já tohle neznám, my bydlíme 4 roky a majitel je super, férový. Děti má ještě maličké.
@Snopy123 Ano, každý jak si zařídí. Každopádně hodně pasivně - agresivní styl jsi zvolila
![]()
@Kelsey1 Diskuze vznikla z toho, že jsme se podělili o naši životní cestu a ne všichni ji dokázali přijmout bez hodnocení. Ale to je v pořádku – i to je součást reality.
@Anonymní píše: Více
No tam bude ten zakopaný pes. Já jsem to tu kdysi vyčíslovala, po VŠ jsme se spolužačkou nastoupily do práce za stejné peníze. Ona garsonku pro sebe, já spolubydleni a pokoj, ona večeře v restauraci a kino, já po večerech druhou práci a film na noťasu, ona o víkendu wellness, já pěší túru, ona dovolenou s AI, já s batohem podle levných letenek a v hostelu nebo pod stan. Po pěti letech já úspory více než milion (před patnácti lety), a ona si půjčovala na kauci, když musela změnit bydlení. A vlastně jsem i procestovala víc zemí a viděla toho víc, ale za zlomek peněz. Pak je ohromný rozdíl, jestli se dají ve třiceti dohromady dva lidi typu mě (takže úspory dvakrát a už mají solidně na čem stavět) nebo dva lidi typu té spolužačky (pak mají hezký životní styl, ale moc na čem stavět není).
Každý ať žije jak chce, ale ať mi nikdo neříká „já neměla z čeho šetřit, vždyť jsem si jen sem tam dopřála drobnou radost a jela jsem od výplaty k výplatě“.
@Snopy123 Ve vlastním bytě nebo domě nemuzes mít sousedy bláznivé, nepříjemné nebo prudice? Kamarádka hledala tiché bydlení. Koupili být v novostavbě, samí lidé vyššího věku. A ejhle za pár let jim nad hlavou dupou dvě děti, v sousedním bytě vříska mimino.
@zrcadlo jenomže každý nemá VŠ, anebo i má, ale plat bída. Víš, kolik bere třeba učitel v ZUŠ? Nebo ženská v sýrárně? Třeba? Tam fakt statisíce nenasetris.
Holky vidím, že diskuze už jde špatným směrem a začíná se hodnotit kdo by měl kolik toho mít na účtu ve svém věku bez ohledu na okolnosti. Myslím, že dál už to postrádá smysl, děkuji a mějte se krásně ![]()
Promiň, ale s tvými myšlenkovými pochody si radši žádné dítě nepořizuj ![]()
Známí jsou pendleri on má byt v jedním městě kam žena nechtěla. Ona má domek v jiném městě kam nechtěl zase on. A tak se rozhodli, že pojedou pracovat za hranice do pronajatého bytu. Takže teď žijí a pracují v cizím státě. Vlastní nemovistosti používají jako chalupu a místo na přespání když jedou za rodinou, popřípadě se v bytě vyspí a jedou na domeček. Takhle jim to funguje. Jsou spokojení. Jinak v mají už druhý byt v podnájmu. Za 4 roky.
myslím.
Dá se. Určitě se to dá.
@inkakřivák píše: Více
Ale to já vůbec nezpochybňuju, já reaguju někomu, kdo bude mít slušnou PPM, výdělky i dle svých slov hezké, žijí si hezky (dovolené, lázně, wellness), ale představa našetřených peněz ji rozesmála. Pořád to tu zdůrazňuju, bez závazků a s energií mládí se šetří mnohem snadněji, než když přijde péče o dítě, logicky i neochota měnit čas s ním za prachy. To srovnání se spolužačkou mělo pokračování, když já šla od dětí na puluvazek a pak na 30h týdně, a ona musela na plný kvůli hypotece. Sama mi pak říkala, že kdyby si byla bývala odepřela některé věci jako svobodná, mohla by si teď dovolit čas s dětmi, dost toho litovala.
Kdyz by diskuzi založila dělnice za minimální mzdu, reaguju jinak.
My v nájmu s dítětem bydleli. Nájem jsem sháněla těhotná (měnli jsme menší byt za větší), majitel nechtěl do bytu dítě. Trochu jsme ho přemlouvali a nakonec ns vzal. Po několika letech nám smlouvu vypověděl, protože chtěl byt prodat. Byl invetsiční a jevila se mu vhodná doba jej prodat. Já byla shodou okolností znovu těhotná. Na spoustu prohlídek jsme nešli, protože se realiťák zeptal, kolik nás bude v bytě bydlet, a když jsem zmínila dítě, řekl, že majitel si dítě v bytě nepřeje, nashledanou a zavěsil. Několik takových zkušeností jsem při tom telefonování měla. Bylo to psychicky docela náročné, přišla jsem si jako prašivá. A následně stěhování s čerstvým miminkem bylo taky hodně hodně náročné. Peníze problém nebyly, děti jo. Kamarádce neprodloužil majitel smlouvu, protože jeho vzdálenější příbuzný šel do Prahy na VŠ a nechtěl tu platit drahé nájemné a kolej nedostal. Jiným známým zemřel nečekaně majitel bytu a dědici jim neprodloužili smlouvu, protože byt chtěli po dědickém řízení co nejrychleji prodat. Tahle nejistota v nájmu je těžká, nikdo si nemůže být 100% jistý, že jeho majitel je v pohodě a nájem neskončí. Prosím zachovat anonym, informace o jiných osobách.
Je mně líto, že máte takovou zkušenost, také pronajímám byt a rodina s dětmi je pro mě více méně bonus, vím že budou platit, že nebudou pořádat do rána mejdany a o byt se postarají, protože budou chtít pěkně bydlet. Toto vše sice není pravidlo, ale velká pravděpodobnost. měla jsem v bytě studenty a musím říct, že nikdy víc, Byli s nimi takové problémy, velmi hluční, každý víkend v bytě nějaká párty, byli tam nahlášeni 4 a bydlelo jich tam minimálně 6, nájem dávali do kupy celý měsíc…atd. nakonec jsem se s nimi koncem školního roku rozloučila a dala přednost rodině s dítětem. Když jsem přijímala novou rodinu ujistili jsme se, že je nájem dlouhodobý, dokonce máme v nájemní smlouvě výpověď půl roku.
Tak pokud to tak bereš ok. Ja si raději šetřím na důchod, abych v důchodu nemusela pracovat buď vůbec a nebo ne na plný úvazek. A k tomu mám tu nemovitost, kterou lze pronajímat nebo prodat

Třeba mého manžela v 50 nenapadne nemít za zády vůbec nic a spoléhat se na dědictví …
Ale tak každý to má jinak.
Hlavně že vy jste s tím ok. To je přeci nejdůležitější.