Menopauza - hormonální substituce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
16.12.24 21:16

Menopauza - hormonální substituce

Dámy, prosím jaké máte zkušenosti s hormony při menopauze? Pomohly? A předepisují se až poté, co úplně skončí menstruace, nebo jsou takové, co se dávají i v době, kdy menstruaci ještě máme (perimenopauza)? Budu vděčná za jakékoli zkušenosti nebo praktické informace, vážně zvažuji tuto variantu.

Moje gynekoložka nechce o hormonech ani slyšet. Různé sarapisy a menoxany jsem samozřejmě vyzkoušela, ale úleva minimální. Vím že menopauza není příjemná změna a nejsem princezna, co nesnese trochu nepohodlí, ale asi na mě vyšla ta horší varianta… Kvůli potížím to už nezvládám v práci, zdravotně ani mentálně, když je mi nejhůř, musím si vzít na několik dní neschopenku. Cítím se nemocná, bolavá a při představě, že to takhle bude ještě X let, tak skončím bez práce a bez partnera, nevím co mám dělat…

Příspěvek upraven 16.12.24 v 21:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.12.24 21:25
@Evasvobodova007 píše: Více

Já mám Leidna po obou rodičích a hormonální substituce tudíž není možná. Nesmím jí. Takže, když přišla menopauza, tak jsem byla odkázaná jen na dostupné bylinné preparáty bez propolisu, na ten jsem alergická. Předepsaná dávka nepomáhala. A protože hormonální substituci jsem nesměla, tak jsem experimentovala, dostala jsem se asi na trojitou dávku zkombinovanou ze dvou léků. Ale stejně první asi 4 roky to byl mazec. Návaly jak hrom, nepomáhalo doma ani otevřené okno v lednu. Celkem to trvalo 7 let. Už mám pokoj. Nejhorší jsou tak první 3 roky. Ale ty bylinné přípravky pomohly až, co jsem ztrojnásobila dávky.

• Citovat
  • Upravit
Meduza543
16.12.24 21:50

@Evasvobodova007 zkus se zeptat jiného gynekologa…

• Citovat
  • Upravit
16.12.24 21:55

@Meduza543 poradíte, jak to mám udělat? U nás je všude plno a nové pacienty neberou. Myslíte že by šlo zavolat a domluvit si jen konzultaci, i když jim to nikdo neproplatí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.24 22:01

Mně můj gynekolog naopak hormony dost nutil. Pravda, začala jsem mít potíže ve čtyřiceti a do roka byla prakticky bez cyklu, tak to taky není dobré, zjistili předstupeň osteoporózy… no na hormony jsem kývla, ale trvalohodně dlouho najít nějaké, co mi sedly, tuším, že klapnul asi čtvrtý pokus. První tři jsem jela tempemtýden silně krvácím a týden ne. Nakonec mám kombinaci estrogel a progesteron, takže mám zpátky cyklus, z čehož nejsem úplně unešená, ale zmizely veškeré problémy kolem a snad to zpomalí nástup osteoporózy, to bych fakt nedlouho po čtyřicítce řešila dost nerada.

• Citovat
  • Upravit
Meduza543
16.12.24 22:08

Zkuste je kontaktovat emailem, někteří jsou ochotni odpovědět…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.12.24 06:29

A kolik ti je let? Ja mam naprosto opacnou zkusenost, gynekolog, urogynekolg, endokrinolog, kazdy me jen sprdnul, ze nechci brat hormony (tata mel v te dobe rakovinu a ja po precteni dvoumetroveho letaku to proste nedokazala polknout), ale aby mi rekli, ze mam brat vapnik a decko, to je nenapadlo, bacha na to. Prechod se mi protnul s covidem a hned osteopenie. Ale ja jsem mela posledni ms ve 44. Brala jsem a beru Menoflavon a kolagen, ta kombinace mi docela pomohla. Ale nikdy jsem tedy nemela navaly.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.12.24 06:32

A hormony se samozrejme mohou brat pred skoncenim MS, najdi si jineho gynekologa, pokud neni zadny objektivni duvod, proc bys to nemohla. Ja zpetne trochu lituju, mam dost vselijakych problemu s tim spojenych zbytecne brzo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.12.24 07:20
@Anonymní píše: Více

Beru hormony i po rakovině prsu, ale měla jsem nalez malinkatý a byla jsem bez léčby, tak mi to lékařka povolila…ale já jsem si stala za tím, že je chci, protože jsem měla silné příznaky menopauzy a kvalita života je pro mě asi důležitější než abych se roky trapila :nevim:, jako má to svá rizika, ale asi radeji zemřu driv…

• Citovat
  • Upravit
2284
17.12.24 14:44

Zkuste nějaký bylinný prostředek, já mám zakázáno od admina je jemnovat, ale jsou normálně dostupné na internetu, tedy pokud budete mít zájem, mohu do SZ.
každopádně tyto produkty zaberou nejdříve za 3 měsíce, jsou poměrně vysoce hodnoceny, víc jak 80% žen, které užívají s nimi mají dobré zkušenosti.
Hormony považujte za krajní mez, protože jako takové mají vedlejší účinky.
Jinak menopauza není o tom, samozřejmě částečně také, že máte nedostatek estrogenu a je potřeba ho doplňovat třeba pomocí HST, ale estradiol klesne do MP o cca 35%, progesteron o 75%, spoustě žen tak s příchodem MP pomůže používání progesteron krému. Fytoestrogeny je pak vhodné začít doplňovat až cca 1-2 roky po poslední MS. každopádně je dobré si nechat udělat test na hladiny hormonů, porovnat s referenčními hodnotami a podle toho hormony podpořit či potlačit. Obzvláště silnější ženy (nemusí být vysloveně tlusté) mají problém s nadbytkem estrogenu, protože ten v poměrně velkém množství produkuje tuková tkáň. Tuková tkáň na něho spotřebovává androsterony včetně testosteronu a tak klesá i libido.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí