Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
Je tu nějaká maminka která se setkala s touhle situaci a jak to dopadlo?
Dnes jsem 11+4 týden dvojvajecna dvojčata a jedno z nich je o týden menší a má větší hlavu než telíčko.
Uvidí se až za 14 dni na prvním screeningu.
Nejhorších 14 dni na čekání.
Druhé je podle v pořádku.
Je tu nějaká maminka co s tímhle setkala a ji to dopadlo.
Moc děkuji.
Ahoj, mám dvojvaječná dvojčata. V podstatě celé těhotenství se řešilo, že jeden plod je menší. Jednou mi ale paní doktorka říkala, že to může být způsobeno i měřením (každý milimetr na ultrazvuku udělá jiné hodnoty). V každém případě nyní jsou obě zdravé. Jedna se narodila s váhou 1,5 kg a druhá 2 kg. Rozdíl v konstituci těla je vidět i nyní po deseti letech. Je pravděpodobné, že ta menší vyvolala porod dřív (o dva měsíce), že asi úplně neprospívala, ale to taky nemusí být pravda.
Mě to nějak nepřekvapilo vím že nejsou úplně stejně velká a tohle je jiné. Mě vyděsilo že celkově je jednou tak malé a má větší hlavičku.
Pokud jsou počaté přirozeně, tak se také mohlo jedno uhnízdit až déle. V každém případě, teď se už budeš strachovat neustále. Je potřeba (i když to je těžké, zažila jsem to samé) tu hlavu nějak zaměstnat a hodit se do klidu. Stejně to nijak neovlivníš ![]()
A co jste zažila?
Mě zajímá jestli se s tím někdo setkal přímo s tímhle.
@Anonym0101
No zažila jsem ten strach o děti. Po pěti nevydařených IVF, jednom potratu jsem čekala dvojčata. A teď - jestli vydrží do 12 tt, jestli bude v pořádku skreening, krvácení a hematom, jestli se udrží do 24 tt (to je hranice od kdy se narozená miminka zachraňují), jestli předčasně neporodím - otevírání čípku od 5 měsíce, dvouměsíční hospitalizace, píchání kortikoidů, předčasný porod. A nakonec jsou z nich zdravé holky. Třetí dceru jsem počala přirozeně, donosila téměř do termínu a je nemocná. A víte co porodem to nekončí, teď už se o ně bojím furt. Dopadne to tak jak má a nezbývá než v klidu čekat.