Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nejspis ti jen agolutim rozhazel cyklus. Antikoncepce ani injekce neni cesta k uzdraveni, max budes mit pravidelnou ms, ale zdravi stale v haji. Doporucuji spis dietu na pcos, doplnky stravy a sport. S trochou stesti se ti cyklus zpravidéni, ikdyz bude treba kolem 45 dni. Nebo taky ne a budes jednou resit v CAR, ze chces dite ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat. Dlouhodobě jsme užívala antikoncepci po vysazeni my nepřišla menstruace a tak jsem šla ke gynekoložce která mi aplikovala agolutin po kterém jsem to dostala a následné další měsíc nic, dosla jsem tedy znova a vzala mi hormony tam jsme měla vysoký testosteron a na uz cysty na vajecnicich řekla teda ze mám PCOS. Následně mi píchla agolutin a řekla ze budu brat antikoncepci. Antikoncepci jsem brat nechtěla tutiz jsem ji opravdu nezačala brat, menstruace po agolutinu přišla po peti dnech a nyní mám po 22 dnech další menstruaci. Zda se mi to poněkud divné? Nemohla jsem třeba byt těhotná a tedka jsem potratila (ale naposledy 7.2 nic na uz neviděla, tak nevím zda tu tato možnost je).?
Pokud máte prokázané PCOS, vysoký testosteron prokázaný máte, měla byste se zajímat a snažit testosteron snížit. Pokud si někde dohledáte, jak fungují jednotlivé HA, tak zjistíte, že příčiny neodstraní, ale zamaskuje a hormonální problémy může dál prohloubit. Nepíšete, jak jste na tom s estradiolem a progesteronem.
Na snížení testosteronu účinně funguje máta, třeba formou čaje 3× denně, dokáže ho snižovat až o 30%. Máta kadeřavá v tobolkách ho dokáže snižovat až o 50%
@LadaSva
Estriadol mám 326 a progesteron 1,60
Ano právě protože to příčinu neleci tak užívat HA nechci. Hledala jsem spoustu alternativ
Spíše je mi opravdu divné ze jsem dostala ms po 22 dnech když u PCOS je spíše obvyklá delší doba cyklu
@Mmm123 píše:
@LadaSva
Estriadol mám 326 a progesteron 1,60
Ano právě protože to příčinu neleci tak užívat HA nechci. Hledala jsem spoustu alternativSpíše je mi opravdu divné ze jsem dostala ms po 22 dnech když u PCOS je spíše obvyklá delší doba cyklu
Nepíšete, ve které fázi cyklu byl odběr proveden, to je důležité. tedy pokud ve folikulární fázi, tedy v první polovině, pak jste sice v referenčních hodnotách, ale poměr by měl estradiol/progesteron alespoň 1/100. Tedy při 326 pmol/l u estradiolu byste měla mít alespoň 3,2 nmol/l progesteronu. pokud byl odběr ve druhé polovině cyklu, pak máte progesteron úplně špatně. Ale máte ho málo i na folikulární fázi.
MS spouští sestupná hrana progesteronu po 24DC (u pravidelného cyklu) tím dojde ke stažení děložních tepen, špatnému prokrvení a uvolnění části endometria. Tedy z nějakého důvodu vám zakolísal progesteron.
testosteron byste měla mít v hodnotách 0,3 - 1,8 nmol/l, pokud jste tedy nad těmito hodnotami, mělo by pro vás být prioritou hladinu snížit. pokud se vám podaří ho snížit, pakje možné alternativní cestou upravit i ten progesteron.
@LadaSva bohužel nevím v jaké to bylo fázi protože jsem v tu dobu neměla menstruaci 4 měsíce. Takže mi vlastně vzala krev a píchla agolutin po něm jsem menstruaci dostala a pak zase nic
@Mmm123 píše:
@LadaSva bohužel nevím v jaké to bylo fázi protože jsem v tu dobu neměla menstruaci 4 měsíce. Takže mi vlastně vzala krev a píchla agolutin po něm jsem menstruaci dostala a pak zase nic
Ano, tak že to lze považovat za folikulární fázi, tedy není to tak zlé ale i tak je progesteronu méně, to může být způsobeno tím, že jste delší dobu neovulovala. Každopádně by bylo vhodné ho do budoucna trochu zvýšit.
Příspěvek upraven 05.03.24 v 10:58
Zdravím, chtěla bych se zeptat. Dlouhodobě jsme užívala antikoncepci po vysazeni my nepřišla menstruace a tak jsem šla ke gynekoložce která mi aplikovala agolutin po kterém jsem to dostala a následné další měsíc nic, dosla jsem tedy znova a vzala mi hormony tam jsme měla vysoký testosteron a na uz cysty na vajecnicich řekla teda ze mám PCOS. Následně mi píchla agolutin a řekla ze budu brat antikoncepci. Antikoncepci jsem brat nechtěla tutiz jsem ji opravdu nezačala brat, menstruace po agolutinu přišla po peti dnech a nyní mám po 22 dnech další menstruaci. Zda se mi to poněkud divné? Nemohla jsem třeba byt těhotná a tedka jsem potratila (ale naposledy 7.2 nic na uz neviděla, tak nevím zda tu tato možnost je).?