Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Nebo ani ne tak já, jako moje sestra. Je jí 14 a MS má už od 12ti let, vždy prý pravidelně, každých 28dní. Ale teď poslední 4měsíce „to“ má skoro každých 14 dní. Někdy prý 14, někdy trochu víc, někdy míň. Neví, čím by to mohlo být. Je možné, aby to bylo tím, že o prázdninách hodně zhubla(asi 25kg) ? A ještě - jak je to ve 14ti s gynekologem? Nechce tam jít, tvrdí, že by s ní musela máma. Já jí v tomhle neporadím, byla jsem u gyndr v 17ti poprvé a MS jsem měla vždy pravidelnou… Díky moc za odpovědi ![]()
jako její maminka bych si zavolala na gyndu, myslím, že by si tam mohla dojít sama. Já právě také byla až 16ti.
mela jsem ve 14 to same. nakonec kdyz jsem krvacela mesic v kuse, tak me mamka vzala na gyndu. vnitrne me nevysetroval, jen udelal utz a prohmatal brisko a nasel mi velkou cystu na vajecniku. nic bych nepodcenovala. drzim palce ![]()
já první ms dostala v 10letech. Ve 12 jsem na gyndě skončila. Měla jsem MS co 14 dní na 14 dní, z toho první dva tři dny jsem zvracela, šílený křeče, pravidelně mě vozili ze školy nebo jsem ani nechodila.
Dostala jsem nějaké léky, které jsem pár měsíců brala (prý kdyby nezabraly, nasadili by HA, dneska nevím, jak bych se k tomu stavěla, ale ty stavy si pamatuju dodneška a bylo to šílené peklo)
A určitě nabrat na železo, jestli má dost a tak
Mamka se mnou nešla, byla se mnou babička, která v nemocnici pracovala a zařídila to. Jinak myslim, že by musela máma s ní
Jestli to je zhubnutím - může (zas ale v souvislosti s úbytky váhy jsem slyšela spíš o postupné ztrátě MS…). A nemusí. Já ani nevim, co bylo tehdy příčinou u mě, pak se to upravilo. Ale alespoň na konzultaci…
Ahoj, váha s menzes opravdu souvisí - vlastní zkušenost, neměla jsem menzes až do 16 let, protože jsem trpěla velkou podváhou.. ale tohle bych spíš viděla na problém, který by měla sestra konzultovat s gynekologem
možná se jí ustáluje cyklus, každý jej nemá pravidelně po 28 dnech, někdo víc někdo míň. A myslím, že na gyn si sestra může zajít sama, aniž by to rodiče museli vědět ![]()
Tak ať si vybere gyndaře, zavolá, zda bere a pokud jo, tak ať se rovnou zeptá, zda s ní musí kvůli časté ms maminka, když jí je 14.
Pokud se tak stydí, že to ze sebe nevypraví, tak tam za ni brnkni ty, přeci jen ve 14 je člověku trapné kde co ![]()
Akorát ji bude dr chtít samozřejmě prohlídnout, tak aby se na to připravila, že jí bude strkat prsty kamsi
(já jsem tenkrát fakt nechtěla lehnout, dr byl protivnej, že když nechci vyšetřit, tak ať se sbalim a jdu, pomohlo mi až když mi snad sestra či ten dr řekli, že musím za každou cenu koukat na strop, abych se tam nepředkláněla a nezatínala břišáky, což z toho dělá utrpení)
Mamka by s ní asi musela, ale můžeš se zkusit domluvit se svým gynekologem, jestli by ji vzal a jít s ní ty. Změnou váhy by to mohlo být a taky prostě jen hormonální nerovnováha, někdo to takhle bez prášků prostě má. Ale určitě je dobrý to vyšetřit. Ať ale chudák počítá s vyšetřením přes konečník, mně takhle bez varování vyšetřila gynekoložka právě ve 14, když jsem ležela v nemocnici s něčím úplně jiným a byla jsem z toho dost hotová, sestra mně tam odvedla jak prase na porážku a nikdo mi neřekl, co mi budou dělat
Ona je otazka, když nemá OP, tak budou zakládat kartu, sice má kartičku pojištěnce, ale stejně budou podle mě chtít nějaký OP. Tak zda by stačil rodný list
Podle mě to bude v praxi podle gyndaře, co si veme na triko.
tak já nevim, ale měla jsem za to, že pokud holka neměla sex, tak vyšetřují konečníkem. Alespoň mi bylo řečeno (samo UZ přes břicho
) (a fuj oboje
)
Gladys píše:
Tak ať si vybere gyndaře, zavolá, zda bere a pokud jo, tak ať se rovnou zeptá, zda s ní musí kvůli časté ms maminka, když jí je 14.
Pokud se tak stydí, že to ze sebe nevypraví, tak tam za ni brnkni ty, přeci jen ve 14 je člověku trapné kde co
Akorát ji bude dr chtít samozřejmě prohlídnout, tak aby se na to připravila, že jí bude strkat prsty kamsi
Já tam klidně zavolám, to není problém, jenže jí se tam nechce…
Právě kvůli tomuhle se jí tam nechce no…
Anonymní píše:
tak já nevim, ale měla jsem za to, že pokud holka neměla sex, tak vyšetřují konečníkem. Alespoň mi bylo řečeno (samo UZ přes břicho) (a fuj oboje
)
No tak tohle jí ani radši nebudu říkat:-D
Anonymní píše:
tak já nevim, ale měla jsem za to, že pokud holka neměla sex, tak vyšetřují konečníkem. Alespoň mi bylo řečeno (samo UZ přes břicho) (a fuj oboje
)
no tak na to bych jí teda zrovna připravila. Nic příjemnýho to neni (ani obecně ta gynda, kor pro puberťačku a co jde prvně - si myslim, vzpomenu-li si sama), vysvětlit, aby s tim počítala. I aby věděla, že tam to je v pořádku (aby si třeba nemyslela, co to je za dobytka zvrhlíka a tak)
Anonymní píše:
no tak na to bych jí teda zrovna připravila. Nic příjemnýho to neni (ani obecně ta gynda, kor pro puberťačku a co jde prvně - si myslim, vzpomenu-li si sama), vysvětlit, aby s tim počítala. I aby věděla, že tam to je v pořádku (aby si třeba nemyslela, co to je za dobytka zvrhlíka a tak)
Tak já jí to určo řeknu, ale až bude objednaná. Já teda osobně radši na gyndu než třeba k zubaři. ![]()
atominnka píše:Gladys píše:Já tam klidně zavolám, to není problém, jenže jí se tam nechce…
Pokud se tak stydí, že to ze sebe nevypraví, tak tam za ni brnkni ty, přeci jen ve 14 je člověku trapné kde co
Právě kvůli tomuhle se jí tam nechce no…
Tak jí budeš muset ukecat. Já bych začla s argumentací, že teď je sice zima, ale až bude léto, jestli ji bude bavit furt mít vložku, nemoct jít koupat se, zkrátka vypočítat krásy toho, když jí dr od problému pomůže. A že by tam tak jako tak v 15 jít měla, že jinam taky chodí na prevenčky. Že když má zuby, tak chodí k zubaři a když má vagínu, tak se holt chodí ke gyndaři