Merino oblečení - perte JEN v ruce??
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Merino oblečení - perte JEN v ruce??
Měla bych na vás dotaz, vyplývající z mé líné povahy
:
Mám na malého pár kusů oblečků z Merino vlny +hedvábí (konkrétně ENGEL) a teď jsme si i my s přítelem pořídili pár kousků na sebe…
V návodu na údržbu těchto oblečků od Engel je výslovně uvedeno, že se mají prát výhradně v ruce…zatím to dodržuji, ale moc mě to nebaví, konkrétní kus čeká na vyprání i 2 týdny, než seberu morál a vrhnu se na to
… …no a teď jsem si všimla, že můj bratr má taky tričko z Merino (od jiné značky) a mamka říká, že už ho má 2 roky a pere mu ho úplně normálně v pračce a vypadá stále dobře.
Tak prostě přemýšlím, jestli bych i ty naše věci nemohla hodit do pračky (na program na vlnu, samo…)???
Je tu někdo z vás, kdo je má a pere v pračce????
Díky za reakce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já teda svoje taky peru v pračce, přijde mi důležitější, co člověk použije za prášek, než jestli je to v ruce nebo pračce. Ale faktem je, že razím teorii, že co nepřežije pračku, nemá mi doma co pohledávat. A už to úspěšně zvládnul i vlněný kabát - byl pravda ze sekáče…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já taky v pračce a mnoho kousků se mi úspěšně srazilo (tedy od Engela, jiné značky ne). Srazilo se mi ale i tričko, které jsem prala v ruce. Doslova před očima se mi zkrátilo. Psala jsem tenkrát kvůli tomu paní … jak se jmenuje, teď si nevzpomenu. Chtěla mi ho vyměnit, ale na to jsem se vyprdla, u nás má kdo dědit.
Nicméně mi odpověděla, že i ona pere v pračce a že je možné, že záleží i na měsíci (takže by bylo lepší se řídit podle fází měsíce a prát v době, kdy dorůstá). No, na to jsem moc líná, ale stalo se, že v posledních měsících se mi už nic nesrazilo. Nevím čím to mohlo být. Takže ti nemůžu nic jiného poradit než vyzkoušet a uvidíš: buď se srazí, nebo ne
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manžel má z merino vlny funkční prádlo, triko s dlouhým a dlouhé „spodky“, na nich je výslovně napsáno, že se to dá prát v pračce na 40 a sušit v sušičce, tak to tak děláme a zatím mu ještě stále je dobře ![]()
Ale to, co má na sobě cedulku, že v ruce, tak peru v ruce - vlňáky, trička, kamaše.
Největší problém mám s vlňáky, páč to dlouho schne, pak impregnace, pak to zase dlouho schne…
Ještě, že se to vlněné nemusí prát tak často, když to přímo Mates nezmaže kukuřičnýma křupkama, tak nám ten měsíc v pohodě vše vydrží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak já to peru v pračce na program vlna a nabídli nám k tomu prací ořechy, takže to peru v tom, samo nepoužívat žádnou aviváž, ale to nejspíš víš, značku máme Devolda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z merino vlny máme věci na Matýska a nikdy jsem to neprala v pračce, vždy jen v ruce.
Neždímu, drasticky nesuším.
Je s tím sice více práce, ale určitě se to podepíše na vzhledu materiálu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pimpo - mě se právě taky jedno Matýskovo tričko zkrátilo před očima, když jsme ho prala v ruce. Ke všumu to bylo úplně první praní, tak jsem od té doby z toho vyděšená a div že při praní neměřím teplotu vody teploměrem
…no a pak mě právě překvapilo, že ty jiné značky se bez problémů v pračce prát dají, tak nechápu, proč ty Engel ne ![]()
A v čem konkrétně to perete????? (prací prostředek)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vulpes, peru v Imse Vimse šamponu na vlnu a v disana šamponu na vlnu, nějak jsem chtěla vyzkoušet oba, IV mi přijde lepší.
K tomu funkčnímu prádlu jsme dostali oříšky, tak se pere v nich.
Pak asi pořídím nějaký prací gel na jemné, asi od ulricha, chci v něm prát všechno prádlo, teď máme ecover a hrozně rychle mizí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám spoustu zvláštního sportovního prádla ,které se má prát v ruce merino ,ice breaker apod. Vše peru v pračce na sportovní program nebo ruční praní a používám garbio ted se nedá sehnat tak tekutý prášek na vlněné prádlo a děláme to tak již pět let a je to v pohodě . Jediné co jsi ohlídej stupen teploty zda jen max. 30 nebo za studena. Je pravda ,že na praní těchto věcí máme novou pračku potřebovali jsme prát i péřové spacáky. Řada praček nabízí i ruční praní stačí přečíst návod zda to tam je.Také je důležité zda se to smí ždímat nebo pouze nechat vytéct vodu a pak trošku vyždímat v ruce. Ted to peru v balsamu od perwollu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vulpes možná to byla jedna várka
. Trochu jsem na Engela díky tomu zanevřela
. A zvláštní je, že srážet se mi to v podstatě přestalo od té doby, co jsem si řekla, že na to peču. Do té doby jsem prala v ruce, opatrně vysoušela do ručníku, opatrně sušila…a stejně se sráželo. Už na to kašlu a je klid
.
Dlouho jsem používala speciální prostředky s lanolinem (třeba Ulricha), teď si kupuju Ecovera na vlnu a přidávám do něj trochu lanolinu. Nepočítala jsem jestli to vyjde levněji, alespoň je ale Ecover lépe sehnatelný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
v ruce
Mám stejný problém, ruční praní je otrava, ale taky to peru v ruce… pak by mě mrzely ty prachy, kdyby se to srazilo… jinak dodržuju teda pokyny výrobců, co se může dát do pračky, dávám tam
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro dospělé na třicet v pračce naruby bez aviváže… dětské peru co nejmíň, většinou jen přemáchnu v umyvadle, pokud není vyloženě špinavé
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Našemu batoleti peru jen v ruce, ještě to moc neušpiní a nepropotí, dospělácké oblečení pak peru naruby na třicet stupňů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit