Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
manžel dnes donesl větší množství hodně zralých meruněk, tak bych z nich chtěla udělat pyré pro malou a zamrazit ho do zásoby. Jenže jak na to? Mám meruňky zbavit slupek nebo je rozvařit komplet a dát do mrazáku?
Poraď te!
Díky
Silvie
Ahoj, já je spařila a oloupala. Ale náš malej se po meruňkách pěkně osypal.
Ája a Davča 10 měs.
Ahojky Silvie,
záleží na tom, jak máš velké dítko, já jsem to dělala loni pro cca ročního klučíka nejdřív tak, že jsem to rozvařila komplet (loupání je pakárna
)a pak propasírovala, takže jsem mrazila dokonale hladkou dřeň… Pak jsem ale dostala další várku, byla jsem v časové tísni, tak jsem to zmrazila sakumprásk jak to bylo, a taky si na tom pochutnal. Takže asi jak se Ti bude chtít a jak Ti prcek baští kousky…
Ale byla to mňamka, užírali jsme všichni ![]()
Šárka
Ahoj Silvie,
já loni měla hodně broskví i meruňek. Meruňky Lucy nejí, ale rozmixovaný broskve jedla. V kuse ani náhodou. Tak jsem je omyla, nevařila, rozmixovala i se slupkama tyčovým mixerem a zmrazila. Moc jí to chutnalo a dlouho nám nevydržely. ![]()
Ahoj, já mrazila ty nejhezčí zralé meruňky oloupané rozpůlené, pak si s nimi můžeš po rozmrazení udělat co chceš. Tyky jsem mrazila pyré do tvořítek na led (kostky) a do malých skleniček od dětských výživ (naplnit tak do třetiny nám stačilo). Pak jsem to míchala třeba s čerstvými nastrouhanými jablky nebo přidávala do jogurtu, dělala jsem i mražené směsky meruňky + jablko (spolu krátce podušené a rozmixované), meruňky + borůvky. Malýmu chutnaly meruňky nejvíc v kombinaci s banánem (samozřejmě čerstvým) + bílý jogurt. Ty samotný mražený meruňky jsem měla jako základ, samotný to jíst nechtěl a sladit jsem toenchtěla, ten banán to dost dobře osladil (+ možno přidat i kousek jablíčka).
Taky můžeš zkusit zavařit jednoduše a rychle bez cukru přesnídávky meruňky + jablka - syrové oboje v poměru podle chuti nastrouháš na jemném struhadle a nacpeš do malých skleniček, vodu nepřidávej, pustí se jí dost, cukr a nic nepřidávej, jablíčka to osladí (nebo můžeš přisladit glukopurem při konzumaci). Zavíčkuj a zavař asi 20 minut v horké vodě (teploměr nepoužívám, nikdy se mi to nezkazilo), po těch 20 minutách vyndej a otoč skleničky vzhůru nohama a nech tak otočené do úplného vychladnutí nebo přes noc do rána. Používám na to skleničky od jogurtů 200 ml (myslím Madeta a Agroláček) se šroubovacími víčky. Zavařuju takhle hlavně samotná jablka, na plátky (kostky) na štrůdl nebo koláč do velkých sklenic, nastrouhané pro děcko jen tak na rychlé jídlo někam s sebou nebo na zamíchání do kaše, jogurtu atd. Letos se zase chystám dělat meruňky už pro druhé mimi, co začneme přikrmovat asi v dubnu, ale zatím emám na meruňky zdroj, snad je někde seženu. Mrazím je i pro nás na koláč nebo knedlíky. Snad moje odpověď není moc zmatená, když je tak dlouhá:-)
Ahoj JOHANKA, Marcel 2 a půl roku + bříško 30.tt
Ahoj,
já mám špatnou zkušenost s neloupanýma meruňkama zmrazenýma v celku (půlky bez pecek) Ta slupka rychle zhořkla a nasála všelijaké pachy z mrazničky. Loupané jsou lepší. Nebo komplet rozmixované. Dala bych přednost zavaření, připadá mi to trvanlivější a chutnější (ovoce z mrazáku mi připadá přemrzlé a má jinou chuť), dá to ale víc práce, zase to ale můžeš vzít kdykoliv kamkoliv s sebou.
Napůlené merunky jen zasyp cukrem (žádná voda) a zavař - poměr ted z hlavy nevím, ale něco kolem 200 až 300 g cukru na 700 ml sklenici.
ovoce sice změkne, ale až budou jablka bude to jedno, jen to otevřeš, pomixuješ, smícháš a zavaříš.
já měla kdysi opačnej postup, měla jsem kvanta lonského hruškového kompotu, ten otevřela, rozmixovala a smíchala s čerstvíma merunkama a fungovalo to ![]()
Udělej si to jak chceš, tohle je byl recept na zavaření bez nálevu, který jsem našla ve staré kuchařce
Btw jablka jsou povětšinou sladká, ale merunky jsou dost kyselé
tak aby ti to dítko jedlo ![]()
AAhoj, zkousela hjsem zavaroivat merunkove pyre, bez cukru, jen rozvarit ve vode a jsou nahorkle, nevite nekdo proc? ![]()