Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nickoll píše:
za chvíli budou velikonoce a tatínkové z dětma budou chodit na navštěvy takže hurá další infekce…
Co třeba říct, že malý je proste nemocný, tak letos bez návštěv?
A dáváš mu něco na ten kašel a rýmu? Co máš na mysli tím chozením ven? S tím to taky nepřeháněj. Ono je venku to počasí teď celkově akorát na onemocnění. To spíš doma pořádně vyvětrej, zvlhčuj vzduch a nech ho odpočívat v teple.
My jedeme s přestávkama od září (starší je ve školce). Myslela jsem, že letos půjde prvně s tátou a bráchou na koledu. Nepůjde a koledníky odbydu před barákem. V tu dobu bude dobírat ATB. Taky máme velkou rodinu, ale moje vlastní dítě je pro mě nejvíc a rodina si může myslet, co chce, ale oni pak nebdí s dítětem, co má 40 horečky. Taky jsem si vyslechla, že jsem přecitlivělá, ale už jsem držka a prostě mě budou respektovat.
Loni to bylo stejné - od ledna do května prakticky marod pořád.
Máme inhalátor, ten doporučuju.
Pokud je nemocný často a padá mu to na průdušky, tak bych se s doktorkou zkusila domluvit na alergologii/imunologii.
@nickoll bych to klidne prifoukla, ze ma horečku, spi atd.
Anebo bych neotevřela ![]()
@nickoll A co zkusit třeba tymiánovou mast nebo např. psí sádlo nebo podobné bylinkové mast? Já dávám na kašel jitrocelový sirup. Do toho nosu mu něco kup alespoň na noc. Potřebuje taky pořádně odpočívat a to jde s rýmou blbě.
My tedy „jedem“ v bylinkách a to je jedno dítě astmatik s kdysi dušností při každé nudli, když to tak musím říct. Přestala jsem dávat potrav. doplňky, kupované sirupy, ATB jsme neměli ani nepamatuju. Vrchol nemoci u nás probíhá rýmou nebo 1-2 dnní únavou, takže toho, kdo to postihne, tak to prostě vyleží.
Tady z emimina mám tinkturu z Propolisu-dávám i dětem..,jinak pijem bylinkové čaje, ted hlavně v okolí viróz mateřídouškový čaj-ten děti vypijí i neslazený nebo jitrocelový, cibulový sirup a prakticky cibuli od podzimu do jara, kdy je největší náchylnost k virózám dávám cibuli jakkoliv upravenou do každého jídla kromě sladkého. Jinak přes jaro, léto trhám bylinky a dělám si zásoby na zimu na čaje nebo sirupy(pro rýpny..jsem z města, z bytu a do přírody si musím dojet nebo máme část lesa za barákem).
Když je malý průduškář…udělej mu olej na prsa, zabal a dej do postele na chvíli nebo ho chvíli chovej, ať tam to teplo na prsou má co nejdéle),mořskou vodou prokapávat nosík, jestli kojíš, kápni pár kapek mat. mléka do nosu dítěti..Hodně ho prolévej právě třeba bylinkovými čaji, střídavě s vodou. na zahlenění vynech mléko a mléčné výrobky, doporučuji naučit se, vyrábět si doma rostlinná mléka-nic na tom není. Podávej hodně ovoce, ted hlavně citrusy..
@nickoll Moje dcera byla nemocná prakticky dva měsíce (je jí 4,5 roku). Chytla v lednu taky chřipku, byla doma dva týdny a pak se v tom plácala - chvíli lepší, chvíli horší - a před dvěma týdny opět pět dní teplot a dva týdny doma. Soucítím, ale nejsi v tom sama.
Už toho mám plné zuby, ale moje teta - dlouholetá ředitelka školky - mi říkala, že po CHŘIPCE je běřné, že je imunita nadlouho narušená. (Jak se dneska říká chřipka kdejaké viróze, tak lidi nevědí, co ta opravdová chřipka fakt je, a že třeba staří oslabení lidé na to umírají.)
Jinak bych teda taky byla tvrdá, u tak malého mimča bych návštěvy zařízla: ať přijdou v pondělí na koledu, a hotovo. Já bych se teda nechtěla zase starat o maroda… čili už kvůli svému duševnímu zdraví bych to nedovolila. (A o malém ani nemluvím.)
@sisk to dělám já. Když vím, že to nepochopí a pod záminkou „jen na chvilku“ se kýbujou do baráku, kde klidně zůstanou několik hodin, tak je infekční a doktorka nám to zakázala. Protože našim chlapům spící dítě s horečkou nevadí. Teď už se teda nehádají, protože pochopili, že nepustím.
Hm, mne to neprijde zase tak hrozny
. Ma rymu a kasel, to podle me neni zas tak strasny, aby kvuli tomu muselo byt dite v izolaci, pokud je jinak normalne velke (tedy ne nejaky oslabeny organismus, treba u ditete, co se narodilo male nebo nedonosene). Ja nevim, pak tu vsichni narikaji, ze jim pri vstupu do skolky deti porad chori…
@AnnaF pokud a dite atb, tak je oslabene a melo by mit moznost se uzdravit. Zocelavat se ma zdrave dite, u nemocneho to akorat zavani komplikacemi.
Zkus Kaloba kapky na kasel (zlepsuji i imunitu)- prirodni. A tymianova mast ![]()
@nickoll
Ma dcera mela zadni rymu (zahleneni) bez teplot ci dalsich priznaku nemoci od 11 mesicu skoro 3 mesice. Nic nepomahalo, doktorka si uz nevedela rady. Pak jsem na netu narazila na lotosovy koren, koupila ve zdrave vyzive a 2× denne z nej delala caj slazeny rozmixovanym jablickem. Po 5ti dnech se hleny zacaly uvolnovat. Zázrak.