Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Už je to 4 týdny a pořád ráno brečí. Začne ráno při probuzení to pobrekává chvílema začne víc a zas se uklidní. Stěžuje si na bolavé bříško, jde kakat a má průjem. Když už jsme nachystaný a obutý zas musí jít kakat a opět průjem. když jsme v šatně tak zašne plakat a nejde utišit, zas musí kakat a já musím jít s ní. Při loučení se mi drží jako klíště a učitelka si jí musí vzít jjinak by mi nepustila. Pláč je slyšet až ven fakt šílený to kolikrát ještě volá že chce pusu a že se mám vrátit. Pak ještě vedu Nikču do školy a cestou zpět jí slyším pořád. Prý se pak uklidní a normálně si hraje s dětma, zapojuje se vypráví učitelkám. Když jí vyzvedáváme je š´tastná a nejraději by tam zůstala. Učitelky jsou ok, nejsou to žádné furie které by na děti křičeli. Sousedky syn chodil k těmto učitelkám a prý jsou fakt hodný. Už fakt nevím co s ní mám dělat, Ostatní děti tam takhle už nebrečí jen ta naše. Ten průjem takhle má už celý týden a pak ve školce dobrý tak je to fakt od nervozity, ale co s tím? Loňský školní rok chodila do soukromé kde také plakala a ani se nezapojovala do kolektivu. Hodně i marodila tak si tam pořádně ani nezvykla. O prázdninách se z ní stala velká holka a hodně se osamostatnila tak jsem čekala že ten nástup do školky zvládneme líp.
To se mi líbíTo se mi líbí ·
„Bud rada, ze jen place“ moje se zacne vztekat a vse vyhazovat. Vcera kvuli tomu, ze jsem ji nevyzvedla ja. Pry si musi zvyknout. Mam cekat.
@cermonca Buď si zvykne a brečet přestane, nebo některé děti takhle brečí klidně celý rok, nepíšeš, kolik jí je let, ale není to podstatné, některé děti jsou zralé na školku dříve, jiné později… Jestli je nutné, aby chodila (pokud chodíš do práce), tak to musíte vydržet. Pokud do práce nechodíš, nechala bych si ji doma.
Já takhle prý brečívala i jako předškolák
.Nikdy mi ta nic nedělali, jen jsem špatně nesla loučení s maminkou
. Když mě vedl táta bylo to v pohodě, zkuste a uvidíte…
Ja jsem takhle plakala kazde rano od 3 let az do 6
muselo to byt peklo pro rodice, ale nejak to prezili. kdyz uz jsem vstoupila do skolky, tak jsem plakat prestala, normalne jsem si tam hrala a mela kamarady:) jen ta cesta do skolky byla mazec. no ale neplakala jsem az tak strasne jak popisujes, jen jsem pobrekavala a tekly mi slzy. prujem jsem nemela. chudinka mala musi to byt pro ni tezke, snad se z toho dostane.
Příspěvek upraven 25.09.14 v 13:57
Naše dcerka byla zvyklá na hlídání ještě jí nebyl rok, nikdy nebyla fixovaná na mě nebo manžela. Nastoupila do školky, líbí se jí tam, ale stejně je z toho „špatná“, jsou většinou jde v klidu, ale někdy si popláče. A začala mě daleko víc vyžadovat, usíná špatně… Je to náročné.
Chci tím říct, že jsou sice už velké holky, ale musí si zvyknout, že jsou samy ve větším kolektivu.
@palapa Naše je taky vzteklina. Odpoledne bývají krušná, asi se ve školce pořádně nevyspí, tak je pak mrzutá
Nejradši by byla, kdyby mohla ve školce zůstat až do zavíračky, ale já bych seděla ve třídě. Jak na hřišti. ![]()
A brečí kvůli tomu, že se jí ve školce nelíbí, nebo kvůli tomu, že se musíte rozloučit, nebo kvůli něčemu jinému? Dcera ze začátku taky měla děsné záchvaty, ale dobraly jsme se k tomu, že jí nevadí školka jako taková, ale to ranní loučení. Tak jsme si o tom hodně povídaly, řekla jsem jí, že je mi taky smutno, když se loučíme, že to je normální a že nevadí, když pláče. A postupně to ustalo. Ale i teď jí musím pořád dokola mlít, že školka je hezká a jen to ranní loučení nám vadí… ![]()
Ahoj u nás hodně pomáhalo, když chodil první rok a plakal a přemlouval, aby do školky nemusel, že jsme něco nosili.Ted je podzim, sbírají se kaštany a ve školce taky jistě z nich budou tvořit nebo jsme dětem nesli kokinka, aby rozdal, tak ji nalákat na tohle, bude důležitá, že něco nese a musí to předat do třídy, dát pusinku, ujistit kdy příjdete, že po spinkání nebo po obědě a poslat, at předá tu věc učitelce, rychle zavřít dvěře a zmizet než začne plakat. Ať si vezme sebou svou oblíbenou hračku. Hlavně to nevzdávejte a nenechejte se ukecat, jinak to na vás bude zkoušet pořád. Pokud se po chvíly zapojuje do hry a neplače a netrucuje celý den, tak se to jistě spraví
A na ten průjem radu nemám, ale pokud ho nemá už potom ve školce, tak to tak hrozné nebude. Možná je i citlivější a chuděrce jí nervy jdou přes střeva ![]()
@cermonca já bych jako klíčové viděla, jak se tam chová během dne, jestli se zapojuje, hraje si s dětmi, komunikuje s učitelkami nebo ne a je tam celkově spokojená. To píšeš, že ano. Asi bude citlivější a to loučení hodně prožívá. Možná by pomohlo dodržovat nějaký ranní rituál loučení a u nás radí celkově to ranní loučení moc neprotahovat. Předat učitelce, dát pusu a zamávat a jít. Pro některé děti je snažší, když je odvádí tatínek, to třeba u nás platí na 100%. Když vedu výjimečně já, tak je to horší.
Jdu si k vam pro nazor.. posledni dobou me to docela znepokojuje. Dcera začala od záři chodit do školky, jiz prvni den si vytvořila nejlepsi kamarádku. Pokaždé, kdyz tam ta holcicka je, do školky se tesi, nechce se ji domu apod. Ale kdyz tam neni, tak je to opacne. Tomu rozumím. Ale vcera nam učitelka povídala, ze dcera jen seděla a strasne brecela a kdyz přišla ta holcicka, úplně pretocila. Nechce si udělat jiné kamaradky. S nikým jiným se moc bavit nechce. Nevim jak to tam cely den probíha, toto mi řekla sama. Dneska byla posmutnela a řekla mi, ze se ta holcicka ted navi více s jinou holčičkou. Přijde mi to az nezdrave se takto upnout na jednu osobu. Mate někdo podobne zážitky, zkušenosti? Napad či doporučení, jak ji mohu nejak pomoci?
Ahoj, nevím, jestli úplně poradím. Nepíšeš víc o dcerce. Napadá mě jedna věc. Máma dělá ve školce a říkala, že děti, které nejsou ještě na docházku zralé, se často upnou na jednu osobu, kterou mají jakoby jen pro sebe. Proto to často není učitelka, ale u nich boduje např. hodná paní uklízečka. Často si ji některé menší dítko vybralo a od rána bombardovalo uč. dotazy, kdy příjde paní uklízečka…a jen přišla, nalepilo se na ni, uklízelo s ní apod. Potřebují mít prostě pocit, že tam mají exkluzivně někoho pro sebe. Jednu dobu tam měli chlapečka, který neustále sebou nosil látkovou plenu v ruce
Ten si to spojil s předmětem…je tam stále, ale po 1,5 roce už to teda zvládá bez pleny. Tak je možné, že dcerka si vybrala konkrétní holčičku. Jak je nám jasné, ta se nebude bavit jen a jen s ní. Pokud jde o její nejistotu, tak si myslím, že zabere nejvíc čas a pokud ji bude učitelka šikovně zapojvat do kolektivu. Zkus se septat přímo třídní učitelky jak to vidí a co dělat. Když nic, tak aspoň zjistíš, že se nagažovat nebude a budeš o tom mluvit s dcerkou doma. Když dobře, tak zjistíš, že to tam standardně nějak řeší.
@anupati Dceři je 38měsíců. Je stydlivá, ale ráda se předvádí. Je zvyklá na to, že sousedovic děti dělaly to, co ona víceméně chtěla (jsou starší je jim asi 10let, přesto si s ní hrály). Proto mi vždy přišla „otrkaná“ a myslela jsem, že ve školce problém mít nebude. JSem doma s roční dcerou. Když je starší doma, nemůžu se jí věnovat jak by potřebovala - roční je dost nosící a závislý typ. Hledá pak zábavu v Tv (tu ale velmi omezuji, dívá se max 1h denně a snažím se to navíc rozložit). TAkže mi přijde, že jí to ani nemůže doma bavit. Na jednu stranu jsem si myslela, že je to třeba tím, že ta holčička se jí podřídí a ostatní děti ne, co se týče hraní. Ona je vcelku rozkazovací, ale to je pouze moje domněnka. Učitelky jsou takové odtažité, moc se k tomu nevyjadřují a přijdou mi i celkem přísné. Hlavně z jedné vyzařuje, že by byla raději doma. Takže myslím, že i učitelky ji celkem docházku znepříjemňují… KDyž jde do jiné třídy, tak se i těšila…
Tak pokud to nedává, tak jí tam nedávej a zkus miniškolku - soukromé hlídání nebo tak
já vím snadno se to radí, když to je dražší, ale co nadělat když si ani za rok nezvykla?
dávali jste ji hlídat dřív než šla do školky? v tom to možná vězí
@Missa2 Hm, tak to fakt těžko říct. A jak tam chodí? Jen na dopoledne? nebo tam i spí? Chodí od září, že? Já mám doma taky tak starou cácorku a 7 měsíční. Mě ale malá chodila už loni konec školního roku. Měla jsem hodně rizikové těhu a musela 4 měsíce ležet. To co píšeš, jsem taky zaznamenala. Hrála si se staršíma, kteří už chápali, že je malá a podřídili se jí nebo jí vše dali jednoduše proto, aby neřvala a s vrstevníkama pak koukala, že z ní nejsou paf. S těma učitelkama taky těžko říct. Může to být tvůj pocit a nemusí. My je máme fajn a těší se na ně. Když se jí začneš ptát cíleně, tak se toho může chytit a použít to. Když se zeptáš: A jsou na tebe hodné paní učitelky? Máš je ráda…tak aby si neřekla aha, jestli to pomůže, tak řeknu, že ne. Tak popřemýšlej, jak z ní nenápadně vytáhnout, v čem je problém. Zkusím se odpo zeptat mamky, jak by to řešili u nich a písnu.
@EmmaAnna ona začala letos chodit poprvé. Nehlidal mi ji nikdo. Moje mamka je v praci a bydli 20km odtud a tchyně si ji nebrala. Pohlidala max 2h kdyz jsme sla k lekari