Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Mam dotaz - zitra to bude presne mesic od porodu a za 14dni chceme ja manzel a malicky jet z moravy do cech k nasim na 14dni. Cesta trva 3hodiny a tak se ptam nebude vadit malickymu 3hod lezet ve vajicku? Neublizi mu to?
A jeste mam dotaz ztratilo se mi mliko po kapackach a antibiotikach a tak krmim Nutrilonem a kdyz nekojim tak budu mit driv mesicky? Nebo jak to je? Diky za radu
My jezdili k našim na Moravu (Kladno - Brno - 2,5 hodiny) taky relativně brzo po narození malého. Postupně jsme si zvykli na to, že jsme jeli na noc, po večerním vykoupání, jsme malého klasicky oblíkli do pyžamka, dali míčko a pak ho dali do autosedačky a zanesli do už připraveného a naloženého auta. Malý usnul a na Moravě jsme ho jen přenesli do postýlky a spal dál. Malý si díky tomu docela zvyknul na to, že se mi při přenášení nebudí a mám klid, když mi usne v autě tak nemám problém, přendám ho do kočárku a spí dál, nemusím jako některé kamarádky sedět v autě třeba dvě hodiny a čekat až se malý vyspí…
V autosedačce by malé mimčo nemělo být asi nějak extrémně dluoho, ale tři hodiny jednou za čas mu určitě neublíží. Zvlášť pokud máš kvalitní velkou autosedačku (třeba jako my maxi cosi Cabriofix). POkud třeba bude spát, tak bych asi nedělala přestávku, aby se protáhnul, ale pokud pojedete a mimčo spát nebude, tak klidně v půli zastavte, dej malého do kočárku nebo ho ponos a dejte si třeba jídlo a půlhoďky ho nech odpočinout, ať máš kolid v duši, že ho nějak nepřetěžuješ…
S tím kojením a menses je to hodně individuální. Uvidíš… Já kojila do roka a menses měla po třech měsících od narození malého, někdo nekojí a nemá menstruaci třeba rok…
Ja myslim, ze takova jednorazova akce neublizi. Zvlast kdyz si udelate treba prestavku a nechate ho protahnout. Jinak ja dostala mesicky hned na konci sestinedeli, nekojim odzacatku.
Myslím, že cesta bude v pohodě, jednorázově mu 3 hodiny neuškodí ![]()
Taky jsem dostala měsíčky hned po šestinedělí - i přesto že jsem kojila ![]()
Přesně jak píšou holky, delší cesta nevadí, ale určitě bych zastavila, aby se malý protáhnul. I mě je nepříjemná delší trasa, když pořád člověk sedí zabořený v sedačce, takže klidně zastavte, vyvětrejte se a pak pokračujte ![]()
My jezdili taky brzo s malým a úplně v pohodě. Malý do teď jízdy v autě miluje a většinou je prospí. Jakmile nastartujeme, tak se uklidní a usne.
A s měsíčky je to fakt individuální. Já třeba plně kojím a dostala jsem to hned v šestinedělí a nepravidelně je mám pořád ![]()
Naopak malé miminko cestu snese lépe než starší - to už se nudí!!!
Měsíčky a kojení/nekojení je individuální.
My poprvé jeli na moravu když bylo malé shruba 2 měsíce (asi taky 3 hodiny). Dcerka to celé prospala, takto pak cestovala celkem pravidelně a až někdy kolem 9 - 10 měsíce jsme museli začít dělat krátké pauzy kvůli malé, už nevydržela celou cestu spát.
Nemyslím si, že by jsi mimču nějak ublížila, když pojede 3 hodiny v autosedačce.