Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mava píše:
@Hannah345 a jsme doma. Děkuji. tak jim koupim listek nebo tu časovou smsku
Děkuji moc
Starší kup lístek, mladší stačí vzít jakoukoliv legitku s fotkou a datem narození a cestuje zadarmo. a. „Osobní průkazku ověřenou jejím vydavatelem se jménem, příjmením, datem narození a fotografií dítěte (např. pas, občanský průkaz, školní průkazka, průkazka jiného dopravce)“
@Evelýna 1 nemusí, je tam uvedeno, že případně stačí i OP nebo pas, ptala jsem se na to i přímo na informacích ![]()
@eryby
Já mám průkazku vyřízenou, abych mohla jezdit zadarmo, když jedu se synem. Pokaždé, když mě zastaví revizor, chce průkazku vidět.
@Evelýna 1 píše:
@eryby
Já mám průkazku vyřízenou, abych mohla jezdit zadarmo, když jedu se synem. Pokaždé, když mě zastaví revizor, chce průkazku vidět.
Nevim, kterou průkazku v tuto chvíli myslíš (jestli tu do 3 let a nebo do 15-ti let), ale nedávno jsem jela s dcerou ze školy a tak jsem hledala i její průkazku (ehm, revizor mne dokonce galantně pouštěl do dveří při nástupu
). Nakonec to dopadlo tak, že její průkazku zkotroloval a moji lítačku už ne. ![]()
Edit. už to vidím, kterou průkazku myslíš.
Když jsem dřív jezdila s kočárem, tak jsem si cvakala lístky, ale nikdo mne stejně nekontroloval.
Ahoj. Je pravda, že děti do 15 let mají dopravu po Praze zdarma? Holkám je 14 a 12 let a dočetla jsem se, že by měly jet zadarmo. A jak je mám prokazovat? Mám s sebou vzít třeba cestovní pasy a kdyby to někdo chtěl vidět, jen to ukázat? Děkuji.
@Anonymní píše:
Ahoj. Je pravda, že děti do 15 let mají dopravu po Praze zdarma? Holkám je 14 a 12 let a dočetla jsem se, že by měly jet zadarmo. A jak je mám prokazovat? Mám s sebou vzít třeba cestovní pasy a kdyby to někdo chtěl vidět, jen to ukázat? Děkuji.
Ano, od 10 let se musí v MHD prokázat dokladem totožnosti, ale do 15 let jezdí zdarma. Syn běžně jezdí s cestovním pasem, protože lítačku jsme mu ještě neudělali ![]()
@unuděná píše:
Ano, od 10 let se musí v MHD prokázat dokladem totožnosti, ale do 15 let jezdí zdarma. Syn běžně jezdí s cestovním pasem, protože lítačku jsme mu ještě neudělali
Nelze na to spoléhat, ale mám zkušenost, že revizoři děti ani nekontrolují. Naše děti jezdí MHD běžně a průkazky sice všichni mají, ale pravidelně zapomínají a nikdy je nikdo nekontroloval.
@carsa píše:
Nelze na to spoléhat, ale mám zkušenost, že revizoři děti ani nekontrolují. Naše děti jezdí MHD běžně a průkazky sice všichni mají, ale pravidelně zapomínají a nikdy je nikdo nekontroloval.
Jojo, ale záleží, jaké děti. Náš devítileťák vypadá na 14, takže na to, že ho nezkontrolují, radši nesázíme
A u dětí 12 a 14 let bych určitě doklad totožnosti vzala. Občas tu narazíš na revizora v ráži a hádat se s nimi fakt nechceš ![]()
@carsa my MHD moc nejezdime, takže průkazky děti nemají. Tak doufám, že pasy budou kdyžtak stačit. Dočetla jsem se, že by měl stačit jakýkoliv doklad vydaný právnickou osobou, kde je fotka, jmeno, datum narozeni atd..což pas je. Ale taky si myslím, že to nikdo kontrolovat nebude.
@Danca222 píše:
@carsa my MHD moc nejezdime, takže průkazky děti nemají. Tak doufám, že pasy budou kdyžtak stačit. Dočetla jsem se, že by měl stačit jakýkoliv doklad vydaný právnickou osobou, kde je fotka, jmeno, datum narozeni atd..což pas je. Ale taky si myslím, že to nikdo kontrolovat nebude.
Určitě, pas akceptují ![]()
@unuděná radši to vezmu. Dvanáctiletá sice vypadá na míň, ale naopak u té starší by mi bez dokladu nemuseli věřit, že je mladší než 15
a hádat se s nimi fakt nechci ![]()
@unuděná píše:
Jojo, ale záleží, jaké děti. Náš devítileťák vypadá na 14, takže na to, že ho nezkontrolují, radši nesázímeA u dětí 12 a 14 let bych určitě doklad totožnosti vzala. Občas tu narazíš na revizora v ráži a hádat se s nimi fakt nechceš
Rozumím. Pokud je co vzít (něco kde je fotka + datum narození), tak je samozřejmě lepší to udělat. Jinak - kdyby chytli bez průkazky, je možnost jí donést ukázat do 7 dnů na Bojiště- pokuta se nekoná.