mezera v zákoně
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tak to nevím, ale mělo by jít přehlásit rodičák na manžela na furt a do těch 21 (?) měsíců si můžeš ještě zvolit délku rodičovské na 3 roky - teda on ![]()
Ale zas tak moc o tom nevím, jenom co jsem tak různě vyčetla… Třeba se ještě někdo ozve.
Jinak se mi to zdá divné, proč jako na víkend? Při pobírání RP můžeš klidně chodit do práce, akorát musíš zajistit péči o dítě a nesmí chodit do školky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli ti někdo neodpoví něco lepšího, tak bych ti poradila jít na sociálku, neptat se na mezeru v zákoně, ale jak to funguje, pokud by na rodičovskou dovolenou měl nastoupit manžel. Jde o to, že ty asi nemáš nárok na tříletou RD, zatímco manžel, pokud má nějaký příjem (nevím kolik je minimum), tak na ni nárok má. No a manžel by „jako“ nastoupil na rodičovskou dovolenou, zvolil by si tu tříletou variantu a ten příspěvek 7600 by pobíral on do 3 let věku dítěte. (rodič na RD si může vydělávat neomezeně, jen musí zajistit péči jiné dospělé osoby o dítě, prakticky nesmí dítě dát do státní školky nebo jeslí) Doma s děckem bys byla ty, nebrala bys jako nic, ale sociáílní a zdravotní pojištění by za tebe platil stát, jelikož se staráš o dítě do 7 let věku. Až budou děcku 3 roky, musela bys asi do práce, protože by vám přestalo chodit těch 7600 na manžela.
Uff snad je to trochu srozumitelné, vpodstatě to myslím tak jak Angua, jen to trochu rozvádím do podrobností ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ta mezera tam skutečně je,jde o to,že vy napíšete rodičák na manžela a on ho jakoby bude pobírat určitou dobu místo tebe a pak by to mělo jít zase převést na tebe,ale tím,že on si vybere tu tříletou variantu,což je neměnná volba,tak ty už ji nebo lépe řečeno tobě už ji nemůžou změnit.Jediné co nevím,jestli to ještě stihnete neznám přesně ty termíny,kdy žádat o délku rodičáku a druhá věc na kterou bych se přeptala jestli tu dobu,kdy ten rodičák bude na manžela si ty musíš platit zdravotní a sociální.Mě tohle radili sami úřednice na sociálce,ale nakonec jsme to vyřešili jinak,tak jsem to nemusela použít,ale vím,že to jde,tak se neboj a klidně se zeptej ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
ano,lze to,ale přepsat to na den na manžela jde,pokud se nepletu,POUZE V DOBĚ TĚCH CCA 5_6 MĚSÍCU PO PORODU,TEDY KDY JE NÁROK ZE ZAKONA NA MD..........
Já to chtela prepisovat asi v 18 mesicich,myslela jsem,ze to treba staci,NEZ BUDE MIT ONO DITKO 21 MESICU---a ono to NESTACI!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není to mezera v zákoně, politici to kdysi prezentovali jako úmysl - rodičovský příspěvek si může zvolit ten z rodičů, pro koho je výhodnější.
Aby otec mohl zvolit tříletou variantu rodičovského příspěvku, tak musí mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Dřív platilo, že stačí mít nárok, od letoška už PPM mohou i otcové běžně pobírat, tak od letoška se vyžaduje, aby na ni skutečně nastoupil. Jak posuzují na úřadech starší případy, to netuším. Z logiky věci by u těch starších dětí neměli chtít faktický nástup otce na PPM (ptž tehdy ještě nemohl), ale ústní info, že ne každá úřednice to takhle uznává ![]()
Jinak otec k RP nemůže přihlásit „na víkend“, RP vždycky náleží za celý kalendářní měsíc. Po tu dobu se ty musíš na zdravotní pojišťovně odhlásit z kategorie státních pojištěnců z titulu pobírání rodičovského příspěvku a pokud si nechceš zdravotní platit sama, tak se přihlásit do kategorie státních pojištěnců z titulu péče o dítě do sedmi let.
Ten „víkend“ si asi pleteš s PPM, na tu otec dítěte může nastoupit „přes víkend“ (aby v práci nezameškal, a přitom pobíral PPM a splnil tak podmínku nároku na RP).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To není mezera v zákoně.To je proto,aby si tříletou rodičovskou mohly vybrat i ty maminky,které na ni normálně nemají nárok.
Běž se zeptat na sociálku,já sem se s tím setkala,kamarádce to normálně poradili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, měla bych otázku…
bude mi končit rodičovský příspěvek ve výši 7600,– Kč a pak bych měla dostávat jen 3800,–
Mám informaci, že je určitá mezera v zákoně, díky níž mohu přepsat na VÍKEND rodičovský příspěvek na manžela ( pokud pracujem jen po - pá ) a pak hned v pondělí si jít rodičák přehlásit zase na sebe a budu pak pobírat částku 7600,– ještě po celý rok.
Mě osobně se to zdá jako hloupost, ale prosím Vás, nesetkala se některá z Vás s touto možností? Nějak nemám odvahu se na to jít zeptat na sociálku
Díky za rady
Iva