pridavky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9454
10.11.09 17:51

pridavky

ahoj…
jen by me zajimalo jestli ma clovek po porodu narok na nejake pridavky (socialni davky) prispevek na dite, bydleni atd atd kdyz jsem samozivitelka? abych mela prehled o co pak je treba nebo spis moznost zadat.
diky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44170
10.11.09 20:31

Ahoj.Po porodu musíš zajít na odbor státní sociální podpory,zažádáš si o porodné a všechny tyto dávky.Musíš mít s sebou rodný list miminka.Pokud jsi opravdu samoživitelka,musíš mít soudní rozsudek o svěřšní do péče a o výživném.Jinak Tě za samoživitelku nepovažují a budou zjišťovat příjmy i tatínka miminka a podle toho dávky počítat.

Nejdůležitější je mateřská,pak budeš žádat o přídavky,sociální příplatek,příspěvek na bydlení.Na to jsou koeficienty,počítá se to podle příjmů.Na internetu najdeš kalkulačky,kde si to můžeš předběžně propočítat. www.mpsv.cz

Na příspěvek na bydlení máš nárok jen tehdy,pokud ty sama jsi majitelkou nebo nájemníkem bytu,kde máš trvalé bydliště!

Koukni na ty stránky,získáš tam nějaké informace.Já jsem tento obor studovala,ale už jsem 3 a půl roku na mateřské,tyto zákony se rychle mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
10.11.09 20:32

Ještě k příspěvku na bydlení.Musíš mít klasickou nájemní smlouvu podle zákona.Nemyslí se tím krátkodobý nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
10.11.09 21:20

diky moc…soudni rozhodnuti nemam..jen nejsem vdana a mame s pritelem kazdy jine trvale bydliste…tak to mam asi smulu jak koukam…a s tim bydlenim…ja splacim hypoteku na svuj domek..takze tam by mi asi mohli neco pridat snad kdyz je ten rodicak tak bidnej … kazdopadne jeste jednou diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.11.09 00:36
mikitaa píše:
jen nejsem vdana a mame s pritelem kazdy jine trvale bydliste…

Pro nárok na sociální dávky není důležité trvalé bydliště partnera, ale vedení/nevedení společné domácnosti. Ale teda pokud žiješ s přítelem, tak přeci nejsi samoživitelka :nevim: Pokud s ním nežiješ, platí to, co bylo napsáno Janou206.

mikitaa píše:
takze tam by mi asi mohli neco pridat snad kdyz je ten rodicak tak bidnej …

Fakt ti rodičák 7.600 Kč přijde bídnej? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
11.11.09 08:12

Já sem měla rodičák na první dceru 2 500 kč!!!!!!!!!!To byla teprve bída!!!!!!!!!Porodné bylo něco přes 4 000 kč!!!Takže mě se teda bídnej taky nezdá.

• Citovat
  • Upravit
44170
11.11.09 08:30

Není podstatné,jestli s ním fakticky žiješ nebo nežiješ,to nikoho nezajíma.Ale jestli máš soudní určení svěření dítěte do péče a určené alimenty.To je podmínka,aby Tě posuzovali jako samoživitelku.

Tato podmínka platí u všech dávek kromě rodičovského příspěvku.Ten je dán automaticky.

U příspěvku na bydlení se posuzují příjmy všech osob,které s Tebou žijí ve společné domácnosti,mají trvalé bydliště,i například Tvoji rodiče,sourozenci.

A mezi námi,víš kolik lidí má soudem určené svěření do péče a pobírá jako alimenty,přitom s partnerem normálně žije?Jen k vůli dávkám a penězům? Je to častá praxe.Nějakou dobu jsem pracovala v oboru,úřady sice dělají kontroly,ale nemají šanci uhlídat vše a hlavně nic dokázat.Ty můžeš mít v bytě koho chceš.

Zaleží,jak až daleko jste ochotni zajít k vůli sociálním dávkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.09 08:35

To soudní rozhodnutí svěření do péče se dělá až po porodu miminka.Před porodem musíte zajít jen na matriku,dohodnout se o příjmení.Pokud to neuděláte,bude mít miminko automaticky příjmení Tvoje.

Pokud to soudní rozhodnutí nebudeš mít,budeš muset uvádět i příjmy tatínka dítěte,bez ohledu na to,jestli s ním žiješ nebo nežiješ.To nikoho nezajímá.Co se týče dětí,vše musí jít přes soud.Můžete se dohodnout,ale u soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
11.11.09 10:40

Jano tak s tim nesouhlasim,ja NEMAM Emu sverenou soudem do pece a JSEM posuzovana jako samozivitelka!!!!

Podala jsem s otcem ditete dohodu o prisvevku na malou na podatelne soudu,kopii dala na socialce,otec ma jine trvale bydliste nez ja a tak mam narok na prispevek na bydleni a na pridavek na dite ktery se posuzuje dle vydelku za minuly rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
11.11.09 11:27

less, miriam: opravdu mi prijde sakra bidnej…protoze kdyz zaplatim 4500 hypoteku, 1500 eletriku, 1000plyn, leasing na auto, telefon a ruzne dalsi poplatky tak uz jsem v minusu!!! a to potrebujeme jeste z necho zit. takze si nutne musim k tomu jeste vydelavat (coz dikybohu pro me neni zas az takovej problem). nechapu jak normalni covek z toho muze vyjit :nevim:

taminko: no tak nejak jsem si teoreticky myslela ze by jsme to provedli taky…tak teda uvidime jestli to vyjde…myslim si ze nikoho nemusi zajimat s kym ziju…sem vedena v baraku sama jen ja takze by me meli snad posuzovat.

jeste jednou diky vsem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.09 11:35

Taminko,ano,podalas to na podatelně soudu a dohodli jste se o příspěvku.Mimo soud to nejde.

Jinak já to tak mám taky,ale na 2 děti.Ale bez toho,abychom se nedohodli přes soud,to nešlo.My jsme to udělali hlavně k vůli penězům,kdybychom se počítali dohromady,ani si neškrtnem.

A přitom přítel se mnou normálně žije.Tak asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.09 11:39

A s tím trvalým bydlištěm jste mě asi nepochopily hned v začátku.

Přispěvek na bydlení můžeš čerpat jen na byt,kde máš Ty trvalé bydliště.Počítají se tam Ti,kteří mají to trvalé bydliště s Tebou.Nepsala jsem nikde,že musíš mít společné trvalé bydliště s otcem.

Já jsem posuzovaná jako samoživitelka se dvěma dětmi,trvalé bydliště tu mám já a děti,přítel jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.09 11:58

Taminko,jen pro zajímavost.Proběhlo soudní řízení?My jsme tenkrát podali dohodu,kopii jsem dala na sociálce a asi za měsíc jsme to ještě stvrdili před soudem.

Tenkrát mi říkali,že jinak to možné není.V dohodě máme jen výživnou částku a svěření do péče,žádnou úpravu styku apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
11.11.09 12:11

Jano neprobehlo.
Napsali jsme ze nezadame soud o zahajeni soudniho rizeni protoze jsme se dohodli a tim to bylo vyreseno.
V dohode jsme sepsali jen castku na malou.

Mmch musim rict ze take zalezi na koho natrefis na socialce.Nektere zenske jsou v pohode a jine se snazi najit problem kdekoliv a cloveku to velmi zneprijemnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
11.11.09 12:17

Tami.Děkuju.Je to fakt,na jaké lidi natrefíš.U nás v Prostějově tyto dohody uznávají jen u dávek státní sociální podpory,když žádáš například o doplatek do životního minima u Městského úřadu nebo na různé jednorázové a opakované dávky,musí být rozsudek.Nebo ve výjimečných případech-rozhodnutí soudu,že nemusíš mít určeno otcovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat