Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já mám migrénu s aurou a hormonální tělísko je v pohodě. Dle neuroložkay je to v podstatě jediná forma hormonální antikoncepce, kterou mohu. Nehormonalni nevěřím a další dítě fakt nechci… Co doporučil neurolog tobě?
Podle mě to nemůžete mít vliv. Hormonální tělísko sice hormon vylučuje, ale pouze lokálně, do krve ani dál do těla se tedy nedostává.
Musím to s neurologem ještě zkonzultovat, gynekolog mi úplně odpovědět neuměl.
Migrény mi kdysi začaly po tabletkách hormonální antikoncepce, žel trvalo rok než mi jeden neurolog řekl, ať je už neberu. Od té doby jsem žádnou antikoncepci neužívala, migrény ale zůstaly, časem se zlepšily. Pak ale nastal nevím proč zvrat, měla jsem migrénu skoro týden a tím začly těžké 3 denní záchvaty, zastavilo to až těhotenství, tak rok to šlo, ale už je to zas čím dál horší.
Další dítě už neplánuji, tak mě to napadlo jako varianta, když mi známá řekla, že po tělísku přestala menstruovat. Moje úvaha byla, když není cyklus, je asi jiná hormonální hladina, tak by to mohlo vliv třeba mít, nebo jestli to je jen lokálně a v těle ta hladina kolísá? Proto se ptám na konkrétní zkušenosti.
Kamarádce se migrény brutálně zhoršily a navíc půl roku v kuse krvácela.
@Janli A to měla hormonální tělísko? To krvácení je prý spíše u nehormonalniho, respektive měla jsem pocit, že mě od nej gynekolog trochu zrazoval, když jsem se kdysi informativně ptala. Uváděl více nežádoucích účinků, včetně častého krvácení…
@ottla píše:
@Janli A to měla hormonální tělísko? To krvácení je prý spíše u nehormonalniho, respektive měla jsem pocit, že mě od nej gynekolog trochu zrazoval, když jsem se kdysi informativně ptala. Uváděl více nežádoucích účinků, včetně častého krvácení…
Měla Mirenu, takže hormonální.
@ottla já u mireny po zavedení spinila cca 6 měsíců. Teď už mám druhé hormonální tělísko a menstruace nezmizela. Častěji teda zmizí, já ten případ nejsem
A je ještě jiné hormonální než Mirena? Gynekolog mi tehdy tvrdil, že množství hormonu co se dostane do těla je malé a že to nehormonalni tělísko dělá víc problému s krvácením.
( když jsem mu řekla, že klasickou HA nemůžu).
Těžko říct, jak to ovlivní migrénu vázanou na menstruační cyklus, když to krvácení s tělískem je tedy všelijaké. Ano, tělísko se samozřejmě dá i vyndat, ale zas tak levná záležitost to není. Proto se pokouším sehnat nějaké informace přímo z reality.
Ahoj, obnovuji diskuzi. Ma někdo zkušenost Minerou a hormonálními migrenami? Uvažuji o něm- nějakou antikoncepci pořebuji- další dítě již nechci. Ale… trpím na migreny v době ovulace a hlavně v době menstruace. To mám migrenu do té doby, než mi menstruace skončí. Zabírají mi jen triptany na migrénu. Celkově mám hormonální nerovnováhu- hormonální akné. Ma nekdo zkušenost, jak telisko působí na migrénu a třeba i na tu pleť? Moc děkuji za jakékoliv zkušenosti.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, na pleť jsem účinek nezaznamenala ani pozitivní ani negativní. Migrény jsem měla občas. Kdežto po vysazení je mám každý měsíc, jak říkáš, v době ovulace a hlavně v době menstruace. Takže zpětně soudím, že mě na to asi pomohlo
.
Je, moc děkuji za příspěvek. To mi dodalo trošku naděje. Asi bych tu pleť i oželela, hlavně když budí chráněná a bez migren… Ještě někdo prosím nějakou zkušenost?
@Anonymní píše: Více
Migrény máte pravděpodobně proto, že máte rozhozené hormony a akné je způsobeno velkým množstvím estrogenu a může to být i dost testosteronu. Hormonální antikoncepce může v některých případech migreny utlumit tím, že vám utlumí vlastní tvorbu hormonů.
Děkuji, ano také si myslím, že to bude dělat asi estrogen. To mi rekli i na neurologii. Brala jsem chvíli antikoncepci Drovelis, ale ta mě tak dráždila, že jsem měla migrenu skoro ořád. Musela jsem ji vysadit. Teď hledám něco jiného. Jinak na hormony jsem zkoušela kde co… Gynex, kontryhel, jerab ptaci- samozřejmě ne vsechno dohromady, ale vzdy dostatečnou dobu, ale stejně to nepomohlo.. Ani na plet, ani na migrenu.. Sportuji, jim řekla bych zdravě a pravidelně, váhu mám optimální a stejně se toho nezbavím. A pleti mám broblemy celý život. Migreny mi začali po druhém dítěti. Poslední cca 2 roky je to nnesnesitelné. Je mi 37…
Ahoj, já jsem brávala hormonální antikoncepci a to bylo zlo. Pak jsem přešla na nehormonální a to bylo lepší a pak jsem měla levosert a ten byl super. Migrény se vrátily až teď ke konci, kdy už se snížilo množství hormonů - vrátila se i MS. Takže už se chystám na výměnu.