Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@marťáánek
Já náhodou narazila na toto téma a zajímá mě to. Zeptám se, já na migrény trpěla od mala ale ne tak často ale v dospělosti třeba 4* do roka což sice není moc ale když jsem byla v práci, byl to děs. vetsinou během dne nastoupila bolest hlavy. Která se rozjela v neutuchající bolest. Přesně jak píšete za okem i mezi očima. Naposledy jsem jí měla ve 4 měsíci těhotenství to je už rok. Od té doby nic. Ale tuším že to jednou přijde a nevěděla jsem že jsou na to léky? Mě vždy pomohlo se vyzvracet a ulevilo se mi. Ale třeba můj bratr na to trpí od mala, má jí každý týden pravidelně, spouštěče jsou u něj těžké parfémy, když někdo smrdí v buse. Dá se s tím něco dělat?
@Hiavnaan Musí Té vidět neurolog, udělají se i různá vyšetření, ve větších městech jsou i specializované ordinace bolesti hlavy. U tebe bych si nechala max napsat léky, respektive čípky, když je bolest nesnesitelná. Bratr by mohl zkusit léčbu dlouhodobou, kdy se berou léky každý den, aby se předešlo častému spouštění migrén. A léky, které mu pomohou od bolesti, když k migréně dojde, by mu neurolog také předepsal. U někoho zabere první lék, u druhého je to fakt běh na dlouhou trať a musí se zkoušet, než to zabere a pak jsou vyjimkyz jako Jaz a těm nezabere ani svěcená voda. ![]()
@Pudloslava
Ahoj, chtěla bych se zeptat.
Vím, že se občas v rámci záchvatu migrény dávají kortikoidy.
Dostala jsem nyni dlouhobě Prednison na plicní nemoc. Je možné, že Prednison sníží četnost migrén, ale navíc mám o polovinu menší spotřebu analgetik? - konečně se dostávám pod doporučenou hranici analgetik.
Preventivní léky buď nefungovaly anebo jsem je nesnesla. Poprvé po letech mám pocit, že je mi „o pár let“ lépe. Zmizely i jiné projevy jako bolesti svalů, kloubů, myokl. záškuby, snížil se kr.tlak, cukr (byl hraniční), po letech se opět rozhýbávám, jsem schopna fyz. zátěže… prostě samá pozitiva
@Evkad to nevím, beru kortikoidy v dost velké dávce pravidelně od dětstvi, na migrény to nemá vliv, ty si žijí si vlastním životem, mám výsledkováno, že jsou taky navázány na hormonální pochody, menstruace, ovulace. Tedy mimo jiné spouštěče.
Ale nevím, co všechno a v jaké dávce kortikoidy ovlivňují.
Každopádně je fajn, že ti to funguje.
@Evkad píše:
@Pudloslava
Ahoj, chtěla bych se zeptat.
Vím, že se občas v rámci záchvatu migrény dávají kortikoidy.
Dostala jsem nyni dlouhobě Prednison na plicní nemoc. Je možné, že Prednison sníží četnost migrén, ale navíc mám o polovinu menší spotřebu analgetik? - konečně se dostávám pod doporučenou hranici analgetik.
Preventivní léky buď nefungovaly anebo jsem je nesnesla. Poprvé po letech mám pocit, že je mi „o pár let“ lépe. Zmizely i jiné projevy jako bolesti svalů, kloubů, myokl. záškuby, snížil se kr.tlak, cukr (byl hraniční), po letech se opět rozhýbávám, jsem schopna fyz. zátěže… prostě samá pozitiva
ale ano, po kortikoidech se obvykle clovek cítí dobře, pokud je musíš stejně brát na plicní nemoc, tak si alespoň můžeš užívat jejich benefity. Cukr a krevní tlak ale spíš zvyšují, možní ti to kleslo, protože je ti celkově líp.
Ahoj, je tady ještě někdo s tímto typem migrény? Podařilo se vám najít spouštěč? Nebo se někomu podařilo migrény zbavit? Popřípadě aspoň snížit jejich počet? Bolest hlavy mi nevadí, nemiívám ji nějak strašnou, ale ta aura mě děsí A hlavně s malými dětmi dost na prd… děkuji za odpovědi
@sandra001 píše:
Ahoj, je tady ještě někdo s tímto typem migrény? Podařilo se vám najít spouštěč? Nebo se někomu podařilo migrény zbavit? Popřípadě aspoň snížit jejich počet? Bolest hlavy mi nevadí, nemiívám ji nějak strašnou, ale ta aura mě děsí A hlavně s malými dětmi dost na prd… děkuji za odpovědi
Stres a nevyspani. Kdykoliv toto je, tak je vetsi sance, ze to dostanu. Ale hlavne stres
Hormony - měla jsem je, když jsme brávala HA, mívám je v těhotenství.
Prevence hořčík, spánek, dodržovat pitný režim… Ale může to spouštět cokoliv, siřičitany, plísňový sýry,… Nebo nějaká kombinace.
@sandra001 píše:
Ano, a má jí dokonce i můj muž. Kdysi jsem si myslela, že to je nějaká vzácnost, ale znám dost lidí v mém okolí. U mě spouštěč nevím. Popravdě, je to úplně kontra všem udávaným možným spouštěčům (málo spánku, alkohol, cigarety, těžké červené víno, plísňové sýry atd atd) Já bych mohla pařit non stop a jíst jen hermelín a nic. Když jsem dělala práci extrémně psychicky náročnou, málo jsem spala, ani ťuk. Když mám klídek, jede migréna jak divá. Ve studentských letech, večírky bujarý atd, opět jsem měla třeba 2 roky klid od migrény.
Jediné, co jsem vypozorovala jsou změny teplot ve smyslu třeba lázní a horkých koupelí. Kdysi jsme třeba byli na Islandu, a tam se do teplé vody dá vlézt na každém kroku. Mě bylo furt blbě
asi za půl roku nato jsem jela do termálů a opět jsem to proseděla „na břehu“. Tím se mi to potvrdilo. Prostě rochnění v hodně teplé vodě, nebo sauna, pára atd, to vynechávám důsledně.
Mě ji spouští ostré světlo. Musím s sebou mít permanentně sluneční brýle. Hodně se mi to rozjelo po druhém porodu. Teď mám už několik let poměrně klid. Stačí si včas vzít brýle, případně to doladit paralenem. Ale to maximálně jednou za půl roku.
Spouštěč, alkohol, stres, hormonální změny, ostré světlo, hluk, fyzická námaha.
Pomáhaji čípky Indometacin 100 včas použité. Žádné triptany a nejnovější léky na migrény jinak na mě nefunguji
Hlavní spouštěč u mě je střídání světla a stínu, třeba když se jede alejí a svítí slunce. Pak také v zimě oteplení..
@mamoch mě spíš až taková diskotéková světla, rychlé blikání, takové to umělé světlo do modra, rychle se měnící reklamní svítící poutače. To je jistota migrény.
Moc děkuju za odpovědi
můžu ještě dotaz na @Pudloslava? Dočetla jsem se v jedné skupině, že pokud by aura trvala moc dlouho, může přejít v mrtvici. Je to pravda? Moc děkuji
Příspěvek upraven 09.12.21 v 19:06