Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
To ujíždění oka si doktorce zmiňovala?
A nějakou zobrazovací metodu jste podstoupili? Myslím MR nebo CT hlavy?
Já mám zkušenost s migrénami u sebe, nezačaly mi úplně v dětství, spíš až v pubertě.
Jako v momentě aury nebo záchvatu migrény, bych řekla, že řeč může být zhoršená, ale nečekala bych, že dojde k celkovému zhoršení řeči - jestli to tedy správně chápu. A to ujíždění oka mi k tomu tedy moc nejde ![]()
@ivašot.
Hele nemáme za sebou zatím žádné vyšetření. Do konce roku nás řešila naše původní doktorka, která šla do důchodu. A nic z toho neřešila, u migrén pokrčila rameny, že to migrény být můžou, s řečí nás poslala na logopedii (ale na moji žádost, kdy nás tam vyslalo SPC) a u bolestí nohou řekla, že jsou růstové. Že by to mohlo spolu souviset jsem sama v tu dobu nějak ani nepřemýšlela, to spíš si říkám nyní, že se nějak všechno sešlo v jednu dobu.
Od ledna jsme u nové dětské…na vstupní prohlídku nás pozvala až teď v březnu a hned nás poslala na EEG. To nás čeká zítra, tak jsem zvědavá.
Ale oči kontrolovala, ona nic neviděla špatně. Jako sama nevím, je to jen občas takový mžik.
Mě spíš přišel teď divný ten výpadek ve škole, a najednou jsem si říkala, zda to nemusí vše spolu souviset
Ale moudřejší budu zítra až budeme mít za sebou dětskou neurologii.
Dobře, že zítra máte tu neurologii: Určitě bych zmínila naprosto všechny problémy i kdyby to s tím nemělo souvislost. Držím palce!
Dcera 11 let cca 2 roky, když je hodně přetažená a nebo unavená, tak jí bolí hlava nad pravý okem a dělá se jí špatně - myslím se, že je to migréna, protože na to pomáhá jedině spánek, zatemnit. Dětské doktorce jsem to říkala a bylo jí to „jedno“, řekla že to může být, žádné vyšetření nenabídla a ani nedoporučila.
@acimedaca To je hrozný, někteří ti doktoři, mě naše nová Dr. řekla, že se každé bolesti hlavy, které trvají delší dobu musí vyšetřit na neurologii.
Dceři také pomáhá ztlumit světlo, ticho.
@acimedaca píše: Více
Já žiju v domnění, že každého migrenika by měl vyšetřit neurolog ![]()
Kazda vec sama o sebe je relativne „OK“, ale to spojenie sa mi nepaci, moze to byt zhoda nahod, ale na to ja neverim. Moze tam byt nejaka suvislost a s diagnostikou by som sa snazil pohnut, to co sa dialo doteraz sa da zhrnut ako „NIC“ a dufam ze v tom nechces takto pokracovat.
Skus nejake rozumne vysetrenia a radsej skor ako neskor! CT/MR je podla mna absolutne minimum, da sa to urobit paralelne s neurologom. Dnes mas aj nositelne EKG ktore zaznamenava kontinualne, ty si iba poznacis ktoru hodinu to bolo najhorsie a nasledne to vyhodnoti doktor. Moznosti urcite su…
FANTAZIA: Je mozne ze to bude nieco neobvykle a mozno aj zakerne… Co takto kliestova encefalitida? Ta by vysvetlila tie bolesti hlavy, zlepsenie v tme, vracanie, bolesti svalov a klbov… Akurat to oko… neviem…
Dětská neurologie stopro a všecko tam zmínit. Mé dítě krom EEG poslali i na MR.
Kdybyste zmínila jen ty migrény, ale všechno to k tomu… Chtěla bych, aby jí někdo prohlédl hlavu. Protože migréna nemusí být hlavní problém, ale jenom jeden ze symptomů. Zvlášť jestli se všechno objevilo plus minus ve stejnou dobu, tak bych chtěla mít vyloučené možné nádory atd.
Syn trpí na migrény. Dětská doktorka vyšetřila vše co ze své pozice mohla - vše v normě. Kontrola u očního. Poslala nás k neurologovi, tam měl EEG a následně MR. Na nic se nepřišlo, vše v normě. Postupně měl záchvaty co 2 týdny, kdy fakt zalehl a nebyl schopen cokoliv dělat. Paralen zabíral jen trochu. Pan neurolog navrhl nasadit Topamax a musím zaťukat, že lék funguje. Občas se bolest objevuje, ale je to po nějaké zátěži, kdy má hodně vjemů. Snažíme se tomu předcházet.
Jestli budeš mít čas a chuť, tak dej vědět, jak dopadla neurologie ![]()
@ivašot. No z vyšetření jsem zklamaná. Už to máme za sebou, malá byla moc šikovná, krásné to zvládla. Ale doktorka tam vůbec nepřišla, byla přítomna jen sestra. Ta vše jen odkyvala, že si mám vše sepsat, dala nám deník na zápis migrén, že ji mám dávat magnesium a větrat a zajistit větrání i ve škole. Nic nám nikdo neřekl k výsledkům…k doktorce nás pozvali za dva měsíce. A s tím nás poslali domů ![]()
Taketo navstevy kde si doktory nahanaju body navzajom ta nikam neposunu. Potrebujes aby ju niekto naoaj vysetril! Zatial si bola iba na niekolkych priatelskych posedeniach co je sice fajn, ale nikam ta to neposunie…
Skus si pohladat nejakeho lekara s dobrymi referenciami, urcite daj urobit nejake skutocne vysetrenia, nie iba prazdne tlachanie. Je by som postupoval takto:
1. CT/MR (asi by som preferoval MR a nielen mozgu, ale aj miechy - asi nieje nutne, ale nech sa tam nechodi na 2×)
2. krv (ta asi nebude podstatna, ale ked uz sme pri tom tak preco nie)
3. motoricke testy
4. vybavit to nositelne EKG alebo EEG (asi by bolo lepsie, ale neviem ci je nositelne)
5. to oko skus natocit ak sa ti podari, urobit ocny tomograf (ci to nemoze pochadzat cele z precitlivelosti/zanetu/vady oka - nepravdepodobne, ale cim viac veci sa vyluci tym skor sa najde vinnik)…
6. Glykemicky index (tiz nositelne myslim)
7. Stitna zlaza
Okrem toho natocenia oka by som este pozoroval kam to oko uteka - Vzdy rovnakym smerom? Kam? Ako casto? Boli vtedy hlava? Vnima vtedy dieta?
Tie bolesti hlavy sa daju nejako presnejsie vyhodnotit? Vpredu/vzadu, vlavo/vpravo, hore/dole, skor na povrchu, alebo vo nutri? Tupa trvala bolest/ostra bodava? Trvala alebo v intervaloch?
Tie bolesti noh, boli sval alebo kost? Na povrchu vo vnutri? Ked noha boli vidiet pohyb na kozi (take mensie alebo vacsie hmirenie/zasklby pod kozou)? Zmeni sa citlivost nohy pocas bolesti (najlepsie otestovat skrabkanim na chodidle - ci reakcia je rovnaka v case bolesti aj v case nebolesti…)?
Zřejmě jste tedy měli termín jenom na to EEG, byli jsme na něm nedávno se synem (ale z jiného důvodu) a také nebyl přítomen lékař, výsledky nám taky nesdělili hned. Musíte počkat na samotný termín u neurologa, bohužel to většinou trvá. Moje neuroložka teď objednává po půl roce.. Určitě si veďte ten deník, to je dobré, to musí každý migrenik, předložíte ho pak lékaři. Já mám zkušenosti jen s migrénou u dospělého, migréna u dětí se může projevovat jinak. Mně třeba nikdy vyšetření EEG nedělali, jenom MR hlavy. Na tom bych určitě trvala i u vaší dcery. Přeji, ať to není nic vážného!
Ahoj maminky, ráda bych se zeptala, jestli někdo neřešil podobný problém jak my.
Dcera (7 let) má již skoro rok silné bolesti hlavy, které se jí objevují převážně odpoledne, zvrací u toho a poté usne tvrdým spánkem. Je schopná pak prospat až do druhého dne. Interval bolestí cca 1× za měsíc (počítám jen ty silné bolesti). Nyní nás čeká vyšetření EEG, kam nás konečně poslala nová doktorka.
Podle mě migrény.
Ale zároveň u dcery se s objevením migrén před rokem zhoršila řeč - začala se zadrhávat - lékař nás poslal na klinickou logopedii (rysy vývojové dysfázie, porucha pozornosti). Do toho se jí v tu dobu objevili bolesti končetin (hlavně nohy) - bývalá doktorka řekla, že jsou to růstové bolesti. A možná ano - není to zase tak hrozné a objevuje se to jen občas.
Někdy pozorujeme takové jakoby ujetí pravého očička šikmo, ale jinak nešilhá. Sama si nejsem jistá, zda vidím dobře, je to fakt nepatrné ale říkala mi to i naše teta, že to vidí.
A nyní se stalo, že měla ve škole nějaký zásek. Neumím si to sama představit, jak se to stalo. Ale při hodině dostali vypracovat test, dcera o ničem vůbec nevěděla, nic nenapsala, ani neotevřela snad sešit. Vůbec neměla ponětí, že něco má počítat. Nevšimla si ani že ostatní kolem něco dělají. Učitelka pak vybrala sešity a samozřejmě dostala 5, ale jde vidět, že tam není ani čárka, že ani nezačala nic počítat. Ptala jsem se jí, co se stalo a ona vůbec nevěděla co se stalo, nic si nepamatuje. Ví prý jen, že koukala z okna a pak cítila velkou únavu ale nějak ani neví, že měla něco psát. Nedokáže mi k tomu nic říct. Je v 1. třídě, takže zatím fakt nemá tendence něco flákat a schválně nic nevypracovat. Kdyby o tom věděla, vím, že by to vypočítala.
Teď nás čeká vyšetření EEG, já ani nevím, zda s bolestmi hlavy můžou souviset tyto ostatní věci, nebo ne. Bývala Dr si to nespojila, nějak jí to nepřišlo zvláštní. Výpadek byl samozřejmě teď, takže o něm neví ani nová dr. Zítra se na vyšetření zmíním, ale taky se bojím aby mě vůbec někdo nechal mluvit. Aby nám jen neudělali rychle EEG a nazdar

Tak mě zajímá, jaké máte někdo zkušenosti vy s migrénami, zda jste u toho měli i jiné příznaky a případně zda EEG vůbec něco našlo?
Nějak nevím, zda se mám víc bát toho, že se něco najde nebo toho, že se nic nezjistí…a co pak?