mimčo a kočka?

ren
17
24.5.04 12:11

mimčo a kočka?

Ahoj holky - zkušené maminky či snažilky,

chceme miminko, ale doma už máme právoplatného člena rodiny - kočku. A ze všech stran (hlavně od rodičů) slyším strašáky typu - kočka zadusí dítě, kočka poškrábe dítě, nestihneš se starat o kočku a ještě o dítě, kočka roznáší nemoci. Hlavně to poslední je hloupost, protože kočička je očkovaná, pravidelně chodíme na veterinu, ven nechodí, riziko toxoplasmozy je podle veterinářky mizivé až žádné.....
Jsou-li mezi vámi maminky s kočkama, ozvěte se!
Jak zabezpečit postýlku proti nájezdu kočky ? I když ji to zakážu, nikdy si nemůžu být jistá…

Díky Renča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
550
24.5.04 13:30

Ahoj Renčo,

jako bych je všechny ty dobré rádce slyšela :roll: Taky jsme si tím prošli, pokaždé když jsme si pořídili nové zvíře tak někdo přispěchal s výčtem nemocí, které způsobuje a to jsme věděli, že chceme mimi až za pár let. Například když jsme si hned po svatbě (před 8 lety) pořídili hada, tak známá známý mojí mamky měla holčičku a ta z hada měla alergii a ekzém a tak podobně. Netvrdím, že to není možné, ale myslím, že pokud se dítě vystavuje přiměřenému množství lidí, zvířat, bacilů, prachu atd. tak to jeho imunitě prospěje mnohem více než když žije ve sterilní domácnosti kde se 3× denně vytírá.
Našemu kočkovi je 8 let (je to kastrovaný perský kocour) a neřekla bych, že mě péče o něj nějak omezuje. Je tedy hodně pohodový a řáďuchy ho přepadají hlavně večer a v noci. Že by mi skákal na záclony tak s tím problémy nemáme (je pravda, že záclon máme minimum…), ale někdy překvapí a v noci se třeba sám obslouží pečenou rybičkou z kuchyňské linky, našla jsem jí v neděli ráno rozžužlanou uprostřed obýváku, ale to mě spíš pobaví než nějak rozčílí. Nerad se nechává česat, což vzhledem k tomu, že je dost chlupatej je trochu problém a jeho chlupy máme i v mrazáku. :oops: Chceme v obýváku zrušit koberec a snad se to tím zlepší a prckové nebudou mít všechno zachlupacený. Je to náš velký mazel a vůbec netuším jak bude reagovat až si přineseme dva malé brečící uzlíčky. Začínám 37 tt a čekáme dvojčátka, takže asi bude trochu trpět nevymazleností než se všichni zaběhneme a ustálíme si režim. Rozhodně ho nebudeme od holčiček odhánět, aby se necítil na vedlejší koleji. Ale někde jsem slyšela, že by se neměli nechávat osamotě v jedné místnosti, že nikdy není jisté jak se zvíře zachová. No ten náš se nijak agresivně neprojevuje, takže buď spí na sedačce a když by ho holčičky pošťuchovaly tak asi odkráčí do svého pelíšku kam mu nezasahujeme. Postýlky budeme mít v ložnici, která navazuje na obývák a do té má zakázáno chodit (někdy se mu to vytratí z paměti) a nemyslím si, že by ho zrovna dětské postýlky něčím přitahovaly. To spíš koš s vypraným prádlem, pokud je i vyžehlené, tím lépe, ale špinavým také nepohrdne :wink:
No nevím, jestli jsem Ti moc pomohla, ale takhle to doposud funguje u nás a jak to bude s miminkama, tak to Ti můžu napsat až za několik týdnů. Ale věřím tomu, že se všichni rychle sžijeme a bude nám společně moc fajn. :P
Přeji Ti krásné plánování dalšího přírůstku do rodiny a rady okolí ber s rezervou.

Monča a princezny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
24.5.04 13:33

Kočka

Ahoj Renčo,
jsem majitelkou kočičáka a čekáme miminko. Taky mám trochu obavy, ale doufám, že to zvládneme i s kočkou. Moc Ti zatím co se týče praktických rad neřeknu, zatím přemýšlím. Jediné, co jsem zatím vymyslela, je síťka proti hmyzu, která se navleče přes celou postýlku, viděla jsem ji v jednou internetovém obchodě. Jinak doufám, že kočičák brzy o mimi ztratí zájem. Hned od začátku se budeme snažit mu vysvětlit, že postýlka je absolutní tabu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
24.5.04 14:26

Ahoj Renčo,

mám úplně stejný problém( :?: )jako ty. Před 4 lety jsem si pořídila kočičku a teď jsem těhotná a poslouchám stejně jako ty že : dcera známých jedné známé...... :) Je to na palici protože určité pochybnosti to ve mě nechává.
Myslím si že to prostě ze začátku budeme muset pořádně pohlídat než se ujistíme, že kočka o miminko nejeví zájem. Já třeba už od začátku kočičku naučila že do ložnice se nechodí a celkem v pohodě to respektuje.
A protože postýlka bude určitě v ložnici tak to snad půjde :)
Držím ti palce ať to zvládneš
ahoj Magika a Ledňáček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.5.04 15:15

Ahoj holky.
V naší domácnosti sice nevládne kočka,ale fenka docela většího plemena rotvajlara.Je to sice domácí mazlík,hlavně mého přítele a jeho rodičů,ale já momentálně čekám miminko a jsem z toho trochu nervozní.Mám ji ráda,hlavně si ji přítel pořídil dřív,než mě poznal,já bohužel zastávám názor,že pejsek má být venku.Spousta z vás se mnou nebude souhlasit,ale to je můj osobní názor.Ona sama je velká osobnost a také poměrně již v letech,bohužel štěňátka nedopadla,takže vůbec nevím,co od ní mám očekávat.Přítel je přesvědčen,že by nikomu neublížila,ale já za žádného pejska ruku do ohně nedám.Každý mě radí něco jiného,snažím se na to teď myslet minimálně,ale občas,mě ta myšlenka dožene.Budu se to snažit řešit,až bude mimčo na světě,jen doufám,že nebude pozdě.Kompromis pro začátek bude,že naše fenka,po porodu bude chvíli u rodičů,alespoň,kvůli dodržení šestinedělí,kdy jsou mimča nejchoulostivější.Pokud někdo má zkušenosti s větším pejskem,prosím napište.
S pozdravem KAROL.Děkuji

• Citovat
  • Upravit
7463
24.5.04 15:19

ahoj Renco

mam 4 leteho kocoura a 14 tydenni Krystufka,byt mame velky 1+kk. Oba to zvladaji v pohode,kocour pochopil,ze postylka neni pro neho,maleho obchazi obloukem a vubec si ho nevsima. Pochopitelne ho porad rozmazlujeme,aby nemel pocit,ze je na vedlejsi koleji. A vsude se pise,ze je dobre,aby deti vyrustaly spolecne se zviraty,protoze potom netrpi tolik alergiemi
mej se krasne a drzim palecky
magrat a delfinek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ren
17
24.5.04 15:26

Díky děvčata za rady. Ta síťka proti hmyzu mě taky napadla, nebo nějaká moskytyéra (nevim jak se to píše), ale to není moc vzhledný. Asi padne zákaz a bude to.
Což bude těžký, protože ona vychytralá britka s námi spí v posteli. Vždy k ránu si přijde ohřát tlapky. Takže jsem si to zavařila už od začátku první den - „nemůžeme ji nechat samotnou přes noc, bude se bát, bude se jí stýskat.......šup do postele“ a máme to.
Jinak už se moc těším na snaženíčko. Te´d baštím Calibrum baby jako přípravu a v srpnu se na to vrhnem. Akorát mi nějak blázní břicho (bolí) po 7leté HA. Teď jsem ji vy:,–(ila a čekám na první „opravdové“měsíčky.
Tak nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
24.5.04 15:39

PRO KAROL

Ahoj Karol,
já sama mám doma dogu, je už také kapánek starší, ale je to můj milovaný hafík (taky beze mne nedá ani ránu). Zatím nejsem těhu :cry: , ale mám mraky známých kteří mají velké psy a nyní většina i malá miminka :lol: . Nechme stranou tvůj názor na to, kde má pes své místo, a zaměřme se na psa a mimi. Myslím si, že je velká chyba, že plánuješ „odstrčit“ psisko k rodičům (i když je jistě dobře zná a má ráda). Je to nejlepší cesta, jak pejskovi podkopat sebevědomí, jak v něm vzbudit žárlivost nebo dokonce nevraživost vůči novému „vetřelci“, který ho „předběhl“ v přízni jeho páníčků. Docela bych se tohoto řešení bála. Jiné řešení, přijatelné myslím pro všechny, i pro psa, je to, které použili všichni mí známí, a použiji ho i já, podaří-li se mi otěhotnět:
První, kdo se seznámí s mimi (očichání mimíska, nemusí ho olizovat, kočárku, postýlky, .....) po příchodu z porodnice je pes. Většinou pak o mimi ztratí zájem, zvlášť, je-li starší a chce mít svůj klid. Je dobré mu vysvětlit (jako staršímu sourozenci - i když to může znít hloupě), co (nebo koho) že to nesete domů, že to je miminko, které už s vámi bude vždycky bydlet.......bla, bla, bla. A hlavně - nepřestat se k pejskovi chovat jako dřív (hlavním „mazličem“ se na čas může stát manžel), tj. mazlit se s ním, venčit, ..... No, a naposled, ani sebehodnějšího psa nenechávat s mimi samotného. Nevíš, jak zareaguje, mimi ho může nechtíc šťouchnout třeba do oka nebo citlivého čumáčku, pejsek se lekne a......... raději nedomýšlet.
Myslím, že při zachování určitých pravidel nemůže vzniknout v soužití rodiny s mimi a pejskem problém. Všichni psi mých známých, které znám, v pohodě pochopili, kde je jejich místo, mimísky hlídají jak o život, a jsou všichni spokojení.
Uf.
Hajinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
24.5.04 18:37

Ahoj děvčata,
mám doma 3 kočky a jsem sice na začátku těhotenství, ale tohle mě nenapadlo. U nás to funguje tak, že moje kočky mají dost tvrdou drezuru ve srovnání s kočkami mé kamarádky. U nás stači prostý zákaz a vím, že kočky pak mají takového „lufta“, že si to prostě netroufnou.
Ale pokud jste je necepovali už od malého kotěte a kočka si dnes může dělat co se jí zlíbí ( myslím tím, např. lézt po kuch. lince), tak těžko tohle zvládnete. To bych spíš řesila opravdu tou síťkou - byť nevzhlednou, ale funkční.
A toxoplazmosy se nebojte - mě to také strašilo a podle slov veterináře i gynekologa a obvodního - pokud kočka nechodí ven a nekrmíte syrovým masem, budete-li dodržovat pravidla hygieny, není se čeho obávat. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
24.5.04 21:30

Ahoj těhulky,
mám 6ti měsíčního chlapečka a skoro 2letýho perskýho kocoura. Kocour není kastrovaný a asi nebude (on totiž vůbec nestříká moč, doktor říkal, že je to vzácný). Než jsem otěhotněla starala jsem se o kocoura jen já (česala ho každý den, čistila mu wc bedýnku,…). Ale jakmile jsem otěhotněla, tak mi doktor doporučil nestarat se o jeho wc bedýnku. I když je očkovaný a nechodil v té době ven (dnes ho pouštíme ven), riziko toxoplasmósy je. Ale jen ve výkalech.
Když jsme přišli z porodnice domu, kocour za malym pořád chodil, jen když plakal, tak šel pryč. Ale nikdy se k němu nechtěl přiblížit. Párkrát si Marečka očuchal. Ještě musím dodat, že náš kocour není mazlivý, nesnáší když ho chováme. Když chce, tak přijde a nechá se pohladit, ale jen na zemi. Dnes si Marečka vůbec nevšímá a když ho k němu dám, tak hned uteče. Celý den spí a v noci je venku.
Kocour byl zvyklý chodit všude po bytě, ale nesměl na sedačky nebo do postele. Po narození Marečka jsem ho naučila nechodit do ložnice, ale myslím, že to není nutný.
U našeho kocoura jsem si jistá, že malýmu nic neudělá. A i když je kocour dost chlupatý, tak jen jednou jsem našla na Marečkovi chlup. Ale rozhodně neluxuju každý den. Nějakou imunitu si vytvořit musí. A v čistým bytě ji nezíská (ne že bysme doma neuklízeli). Něco jinýho bude až bude mrňous lézt. To asi bude mít chlupy všude.
Přeji hodně štěstí a zdravá miminka.
Jarka a Mareček (ve čtvrtek 6 měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
25.5.04 09:59

Ještě jednou čičiny

No, jak to tady čtu, tak mám stále pochybnosti. Našeho kočičáka jsme se snažili vychovat a v naší přítomnosti sice na stůl nebo na linku nechodí, ale nedělám si iluze, co se děje, když nejsme doma…Otisky tlapiček na sklokeramické desce jsou důkazem…Takže si nedělám iluze ani s jinými zákazy. Prostě budu muset dávat velký pozor. Já se totiž nejdříve bála toxoplazmozy a alergie, ale třeba to zadušení miminka mě donedávna nenapadlo. Já vím, že to je extrém, ale co kdyby…Náš kocour je totiž extrémně mazlivý a hrozně rád na nás spí /i když ne v noci, to ložnici zavíráme/, a nejradši je co nejblíže hlavy. No, kdyby si vlezl na miminko, tak nevím nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1290
25.5.04 10:04

Ahojky,

já jsem veliký milovník koček a tvrdím, že kočka nenese o nic víc rizika pro mimi než pes, vždy záleží na výchově jak ze strany kočky tak i dítěte.!
Když jsem ještě bydlela s rodiči pořídila jsem si kartouzskou kočku, kterou jsem rodičům nechala, když jsem se vdala a odstěhovala.

U rodičů trávím spoustu času a nikdy mě nenapadlo, že by kočka byla problém, když byla Em úplně malá kočka si ji nevšímala a obloukem se jí vyhýbala. Teď má Em 9.měsíců a zájem je vidět z obou stran, Emily za Frančes leze všude. Pokud se dostanou spolu do kontaktu jsem u toho a hlídám, aby Em Frančesku netahala a jinak ji nechtěně neubližovala, vím, že v takovém případě kočka zareaguje obranou a mohla by poškrábat. Snažím se Emily říkat, i když je to asi brzy, že musí dělat kočičce"hají" a né tahat, věřím, že po čase to pochopí.

A s postýlkou je to tak, kočka do ní skáče a leží v ní jen pokud tam Emily nespí. V případě, že tam Em spinká vždy raději zavřu dveře do ložnice, aby se tam kočka nemohla dostat. A pokud máš Reni obavu tak prostě kočku do místnosti kde je postýlka vůbec nepouštěj.
Držím Ti Reni palce ať je Vaše soužití s kočkou ke spokojenosti obou stran.
Quatro+Em od Špuntíků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
25.5.04 16:52

mimčo a kočka?

Já nebudu mluvit o kočce, ale o případném pejskovi. Tak jako uvedla Hájinka, rozhodně seznámit. Psi mají hierarchii a musí pochopit, že je zde nový člen rodiny, kterého budou respektovat. To určitě platí i pro kočičky. A potom hlídat a věnovat čas i zvířeti, aby nezačalo žárlit. Já jsem chodila na procházku s kočárkem a naší tehdejší fenkou německého ovčáka. Byla pyšná. Na zahradě si lehla ke kočárku a hlídala naše miminka třeba 4 hodiny. Když se někdo přiblížil, výstražně zavrčela, ale neštěkala, aby je neprobudila. Naopak, když začaly plakat, přiběhla mi to „nahlásit“. Když byly holky větší, chodily jí „ochutnávat z misky“ a než jsem stačila přiběhnout, ona je nechala, jako štěňata, ať se napapají :-))) Věřte, zvířata se dají naučit spoustu věcí. Nejdůležitější je kontakt (tím nemyslím zrovna olizování dítěte, ale očichání a povídání..) a samozřejmě kontrola, protože přece jen to jsou zvířata a nikdy člověk jistotu nemá.
Pajdule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mab
140
25.5.04 17:41

Ahoj,
já mám doma dvě kočičky a belgického ovčáka.Miminko se narodí v srpnu.Největší změna nastala v tom že zvířátka už nesmějí do ložnice kde s námi až do teť spala.Začaly jsme s předstihem aby si to pejsek nespojoval s příchodem miminka.Také si myslím že nejlepší je dát očuchat a vymezit pravidla.Hlavně pejska nezačít odstrkovat.Také až bude mimi větší tak ho hlídat aby třeba nedloublo pejska do oka.I nejhodnější pes se může leknout a ohnat se.
Kočičky bude asi postýlka i miminko zajmat víc než pejska.Jediné řešení vidím v onom zamezeném přístupu k postýlce.Kromě zalehnutí mě nenapadá co by mohy malé udělat.
Jednou ty zvířátka mám a moc je miluju.Nikdy nebudu mít domácnost bez všude přítomých chlupů.Ale já také vyrostla mezi zvířaty a nikdy nebyl žádný problém.Při dodržení základní hygieny a s pevnými pravidly v rodiné smečce by se nemělo nic stát.
Mnoho trpělivosti s rodinými mazlíčky přeje Mab

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
25.5.04 18:29

Ahoj, my máme doma kočičky dokonce dvě a psa k tomu… stejné řeči jsem poslouchala celé těhotenství a když teď Matýsek kýchne nebo lehce zakašle, už to slýchám zase - to jsou ty vaše kočky. Jediným problémem může být, pokud by dítko bylo alergické na kočičí srst a projevilo se mu to už jako miminku. Ale naštěstí jsme se s tím nesetkali. Postýlku zabezpečenou nijak nemáme, pouze bočnice. Ani když postýlka ještě stála osamělá a Matýsek byl v bříšku, tak tam kočky nelezly - nemají údajně rády vůni lesa :-) a vzhledem k tomu, že máme postýlku z masivu, tak se jí vyhýbají seč můžou. A malému taky. Dnes už je to rošťák, který je honí po bytě, ale nikdy se ho ani nedotkly. Samozřejmě to chce zbystřit dohled, ale uvidíš, že se brzy naučíte žít všichni dohromady a pokud nenastanou žádné problémy, budete krásná spokojená rodinka s předoucím mazlíčkem :-))). Přeju hodně štěstí a zdravé hodné miminko!!! Olča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí