Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
můžete mi prosím poradít /nebo jestli je to normální/: Můj 6ti týdenní chlapeček se nechce chovat. Teda mnou. Když si ho vezme tchýně nebo některá „teta“ a povídají si s ním tak je potichu a poslouchá a kouká. Když ho chci chovat já tak řve a vzteká se. Tak je chudák často v lehačce, protože tam je klidný, popř. spí v koši. Neřekla bych, že bych ho nějak špatně držela, nevím čím to je
Jsem z toho smutná, že nechce být u své mámy a u jiných je jak andílek…
Naše malá jako mimnko taky chování „nevyžadovala“, ale byla jsem na jednu stranu ráda, nikdy si nevynucovala nějaké uspávání na rukách apod. Teď je jí 5 měsíců a teď se pochová raději, než když byla úplně malinká, některé mimnka to tak asi prostě mají ![]()
Když byla malá malá tak jsem okolo ní skoro nesměla ani projít aby neječela… každý večer jsem bulela jak kráva protože tatínek byl jako zaklínadlo, dědeček byl v jejích očích přinejmenším pánbů a babička vozila a vozila protože pak mladá neřvala venu… připadala jsem si jako absolutní nematka, dítě mě nemiluje, nechce mě…
neboj se ničeho, dalších 20 let bude potřebovat hlavně tebe a za tebou bude chodit se poradit! všechno se to zase v dobrý překlopí
netlač na pilu, dělej pořád to samé a hlavně s láskou, jakoukoliv úzkost z tebe okamžitě vycítí!
naše kočka ted zase nemusí babičky a strejdy vůbec, visí mi na kalhotech…a když na ní řvu (je dost energická a vzdorovitá) tak na mě kouká takovýma psíma očima že si říkám jak mě kdy napadlo že mě to dítě nemiluje? taková oddanost co od ní vidím a cítím! Jsi skvělá máma, neboj ![]()
Jestli je v lehátku v klidu, tak to neřeš, to bude jenom nějaký období. Aspoň si ušetříš pěknýho housera
Moje malá mi takhle přestala usínat v náruči. Uspávala jsem jí na ruce a nevadilo mi to, ale pak se začala kroutit a fňukat, tak jsem jí dala do postýlky a byl klid. Asi u mě byla moc zkroucená nebo co a v postýlce se pěkně rozvalí. Neboj, za měsíc to bude zase všechno jinak a ty se ho nanosíš až tě to bude mrzet ![]()
Když Klárka byla úplný miminko co jsme si přivezli z porodnice tak celý noci u mě prořvala. At jsem dělala co jsem dělala, pak přišel tatínek, dal si jí na rameno a mladá dáma chrupkala jak nemluvně
no já měla depku
že u mě řve a u táty byla spokojená. A na vítání občánků když jí byly tři měsíce tak u mě řvala a u táty byla hodná. No nezapomenu výrazy těch lidí
celou cestu domu jsem probrečela a přítel to nezapomněl všude vyprávět
ted se tomu už směju ![]()
A necítí z tebe nervozitu a napětí? Malé děti jsou hrozně citlivé a ty jak už čekáš že bude brečet a máš z toho předem obavy a jsi ve stresu tak ona to z tebe vycítí a už brečí.
Moje dcera se do skoro tří měsíců chtěla chovat a vůbec nějak manipulovat jenom v zavinovačně, nebo jsem si ji dávala i na kojení na polštář, ale jí bylo nejlíp v té zavinovačce. Třeba to vyzkoušej.
Moje malá se taky nechtěla chovat. A nechce vlastně ani teď a to už je jí rok. Mně se vždycky prohýbala v náručí do luku. Postupem času jsem zjistila, že to dělá kvůli refluxu. Bolelo jí bříško. Ještě nesnášela, když jsem ji chytla za krk, což jsem nevěděla, že se nesmí.
Dle mého názoru u tebe řve, protože asi kojíš? Jestli ne, tak to je mi záhadou (-:, ale jestli ano, tak cítí mléko ((-: a baštit, to mrňousové chtějí pořád ((-: a nejhorší je, být u bašty a nemít. Tak držím palce a věř, že za chvíli se tě mrně bude držet za sukně a bude to samý „máma“, „chci mámu“… a tak dál. mám to stále. a to je nejstarší už pět let a mladším tři.
@novina píše:
Moje dcera se do skoro tří měsíců chtěla chovat a vůbec nějak manipulovat jenom v zavinovačně, nebo jsem si ji dávala i na kojení na polštář, ale jí bylo nejlíp v té zavinovačce. Třeba to vyzkoušej.
tu zavinovačku mohu jen potvrdit..syn je květnové miminko a i v létě když venku bylo 30 a doma 28 stupnu vyžadoval chování jen v zavinovačce. myslela sem, že se mi tam uvaří a on tam byl tááááák spokojený..rozbalený jenom bulel ![]()
@novina píše:
To má hodně miminek, necítí se dobře klasicky v náručí, mohou je tlačit matčiny ruce, nebo nemají pocit bezpečí. Navíc když je v pohodě v křesílku, kde je jakoby „zapadlý“ - zkusila bych fakt dítě balit, do nějaké lehké ale pěkně nadýchané a měkké zavinky. My měli potíž s koupáním - „navolno“ dítě řvalo jak o život, zabalené pevně do plíny - a poprvé koupání bez řevu!
S tím kojením je to taky možné, děti cítí mléko a najednou ho chtějí, pokud ho nedostanou, řvou jak šílené. Dcera si většinou chtěla jen tak „pocucat“ a byla v pohodě, ani to nebyl hlad, spíš potřeba být blízko.
No a nervozita - s tím máme zkušenost taky - vždy když se něco dělo se mnou, dítě bylo 100% nervní. Zkus se uvolnit, ještě si na sebe teprve zvykáte, to se poddá.
Jak malý usíná? Držíš ho blízko sebe nebo je jen sám v postýlce?