Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
je něco na tom pravdy, že když kojíte a znovu přijdete do jiného stavu, mimi (tedy batole) ztratí o mléko zájem?? Jsem ve 12 tt a malý zatím sosá jako o život, řekla bych že mu to vůbec nevadí. Ráda bych kojení už ukončila, ale nevím jak, protože ho lituju, že bych mu prso sebrala, když mu tak chutná…
Mydlinka
Já jsem, Mydlinko, slyšela, že některé děti ztratí zájem o mlíčko až ve třetím trimestru dalšího těhotenství maminky…
tak o tom nic nevím, vím jen, že odborníci se shodují, že tandemové kojení neohrožuje ani tebe, ani mimi v bříšku.
já bych klidně byla těhotná hned znovu, ale můj chlapeček je závislák na prsu (7 měs) a bála bych se že do porodu se mi ho nezdaří odstavit…totiž nevěděla bych, jak řešit nekojení těch pár dnů, co budu v porodnici s druhým mimčem. to by se chudák asi uřval, hlavně v noci u nás bez prsa ani ránu:( to bych se zbláznila v porodnici lítostí, jak ten můj starší dímsa brečí:(((
k.
Ahoj Mydlinko koukni na to: http://www.mamita.cz/clanky.php?… .Vždy když jsem si nevěděla rady jsem tam psala nebo volala.
Pěkný den
Ahoj Mydlinko, já jsem právě ve 22.tt a kojím stále svou 21měsíční dceru, i když už jen ráno, večer a jednou v noci. „Produkce“ mléka se snížila a mám takový pocit, že už se pomalu mění na mlezivo, četla jsem, že někdy v 5.-6.měsíci těhotenství se právě mléko na mlezivo mění. Tím se má měnit i jeho chuť a spousta dětí se tak prý odstaví. Ne tak má dcera!
Sosá pořád jak o život a snížená frekvence jí zjevně nevadí. S kojením zatím skončit nehodlám, nejsem o touze po jeho ukončení totiž hluboce přesvědčená.
Nevím, jak to bude vypadat po porodu druhé slečny, nechávám tomu volný průběh. Ale to několikadenní „odstavení“ mé starší dcerky (během pobytu v porodnici) to možná za nás vyřeší samo. ![]()
Tak to jsem se jen podělila o mou zkušenost.
Lendula
Mydlinko já taky chtěla kojit dlouho, ale když jsem otěhotněla pořád mi bylo špatně a byla jsem dost unavená, tak jsme kojení zrušili (asi 12 tt). Kojila jsem ráno a večer a přestala nejdříve s kojením ráno a asi po týdnu přišlo na řadu ukončení toho večerního. Žádné odstříkávání a hodně utažená prsa do něčeho hodně těsného. Když se nepřestane ze dne na den jsou prý i prsa pevnější a stihne se ta tkáň zase pozvolna přeměnit zpátky.Malá to vzala úplně v pohodě, já z toho byla v šoku, že jí to vůbec nechybí. Dávám jí místo MM Bifidus od Nestlé pro děti od 1 do 3 let.
Tak ať se vám to holky podaří.
Já jsem dceru odstavila až koncem srpna 2005, tedy ve dvou letech a čtvrt a koncem listopadu jsem po porodu syna měla problémy s přebytkem mléka a při nedostatku času na odstříkávání jsem ji použila místo odsávačky a teď mám tandem. Janeček pije každou chvilku a Kamča jen večer a někdy ráno. Obvykle současně s bráchou. Zatím mi to nijak nevadí tak to neřeším.
Bludička + Kamilka + Janeček
Ja jsem holky toho nazoru, ze ackoli kojeni v tehu nikoho neohrozuje, je to prece jen poradna zatez. Ten maly sobec v brise si vybere ziviny, ktere potrebuje a zrovna tak si je vybere i materske mleko. Kolik zustane mamine zalezi samozrejme na strave, ale nevim, ktera z nas ma cas si s brichem a batoletem pocitat kalorie. Myslim, ze spis obcas na jidlo zapomenem anebo to sprasknem jen tak ve stoje behem dvou minut. Ja jsem take otehotnela pri kojeni, pravda, synovi bylo uz sedmnact mesicu, odstavila jsem ho jak to nejdriv slo a byl to rozumny krok, protoze zacal okamzite jist pevnou stravu (behem kojeni nevzal niceho do pusy), a taky zacal v noci spavat. Takze ja se zasasuji za odstaveni.
Jana
Holky, je tu ještě některá, která kojila v těhotenství?
Uvažujeme s manželem, že bychom pořídili brzy jednoho sourozence, snažili se už od 6.měsíce, ale moc se bojím, že se syn odstaví, protože mléko změní chuť, což bych nerada. Nebo že se mléčko začne vytrácet…
Tandemové kojení by mi nevadilo
Budu ráda za ohlasy, díky ![]()
Já jsem kojila během druhého těhotenství a 3 měsíce po porodu dalšího miminka.
Starší se neodstavil, nedělal žádné scény, když jsem byla v porodnici a potom následně s malou v nemocnici k vůli novorozenecké žloutence.
Když to shrnu zpětně, bylo to krásné období, na které ráda vzpomínám. Jsem ráda, že jsem to mohla prožít.Těhotenství a kojení dohromady mě neunavovalo.
Věřím, že jsme se díky tomu vyhnuli i sourozenecké žárlivosti a jiným negativním projevům, které zatím znám jen z časopisů..
Děti jsou od sebe o 2 a půl roku.
ALE..Teď čekám třetí miminko. Otěhotněla jsem až po odstavení batolete, asi 9 měsíců od ukončení kojení.
Když to srovnám s těhotenstvím, které bylo souběžné s kojením, byla jsem pořád nachlazená nebo nemocná - došlo i na ATB, zánět dutin, průdušek, permanentní nachlazení skoro celé těhotenství. A to jsem byla s batoletem doma, nechodili jsme do kolektivu, nejezdili MHD..
Další problém byl nedostatek železa u mě v těhotenství a po porodu a potom následně u dcerky, která byla v prvních 2 letech taky pořád nemocná(bronchitidy, záněty uší), žádná objektivní příčina nemocnosti se ale nezjistila.
Co se týče porodní váha malé z těhotenství při kojení - tak 3550g/49 cm, narozena po ukončeném 38.týdnu vyvolávaně k vůli mojí srdeční vadě, kdyby byla úplně donošená, tak by asi měla ještě víc. Na toto kojení vliv nemělo.
Teď jsem ve 26.týdnu a jsem pořád zdravá(až na 2 virozy zvládnuté za 2 dny paralenem), žádné problémy - snad to nezakřiknu. A to žijeme běžně, se staršími dětmi chodím ven, vodím do školky, na kroužky.
Podobně jsem to měla i u úplně prvního těhotenství, kdy jsem taky nekojila.Chodila jsem do práce, byla jsem skoro pořád zdravá, když už, tak jen nachlazení
Syn z prvního těhotenství má lepší imunitu.
Samozdřejmě je mi jasné, že těch faktorů, které hrály roli na zdraví,bylo víc. Ale snažím se podat objektivní informace, které mohu zhodnotit až teď, s odstupem času a budu moci zhodnotit ještě víc až po narození dalšího miminka, jak bude prospívat apod.
Ale co se týče té psychologické stránky - z hlediska obou dětí a mě, nelituju toho, ráda na to vzpomínám a moc nám to dalo ![]()
Mám tu taky o tom diskuzi, jmenuje se Tandemové kojení,kdyby nešla najít vyhledávačem, dala bych potom odkaz.
Já jsem při otěhotnění kojení nijak neřešila, ale jakmile jsem otěhotněla, byla jsem tááák unavená, že jsem syna odstavila ze dne na den, protože mě to prostě tehdy strašně vyčerpávalo. Otěhotněla jsem v jeho 15 měs.
Co se týče chuti a množství mléka, u nás to žádnou roli nemělo, synovi mléko chutnalo pořád ![]()
Po porodu jsem kojila obě děti a ještě měla zásoby v mrazáku, které jsem potom vyhodila - bohužel, nejsme v dostupné vzdálenosti banky MM a dovážet mléko na vlastní náklady by se mi fakt nevyplatilo
Darovala jsem jen v porodnici pro nedonošence.
Já jsem v těhotenství kojila. Do 20 týdne, syn se odstavil. Bylo mu 17 měsíců. On ale nebyl žádný prsomil, šlo mu o obsah, ne o formu. A jelikož těhotenství tedy rapidně obsah poklesl, tak dal přednost hrnečku. Na jednu stranu mi to mrzelo, také jsem chtěla kojit tandemově, na druhou stranu to byla úleva, neskutečně mi v těhotenství bolelo přisávání, snad horší, než v začátcích kojení, vlasně mi celé kojení bylo takové nepříjemné, nebylo to to, co cítím při kojení třeba teď.
Není to pravda těhu, vždy kojení + těhu a zájem o mlíčko byl veliky.Mlíka trošku ubyde.
Tak já stále kojím, jsem nějak 18tt, dceři nebyl rok. Chtěla bych odstavit, ale zatím jsem ubrala na dvě kojení denně:) Nemyslím, že by ji méně chutnalo a ani bych neřekla, že mám méně mléka. Spíš mě to dost unavuje už…