Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám 2. měs. holčičku, a již měsíc bojujeme s kojením.
Kojím po 2–3hod. V noci 3–4,5hod.
Po cca 2-4min se začne odtahovat a hrozně řvát. Na radu laktač. poradkyně jsem začala střídat prsa (produkce mléka se zvýšila, druhé vždy samo odkapává při přisátí). Scénář je nyní tedy takový že pije 4 min z jednoho, pak řev, pak pije 4 min z druhého a řev. Následné přiložení(střídání) už bojkotuje.
Bohužel scény byly už i takové že jsem dala 2× UM z lahve. Zkusila jsem dát i svoje mléko z lahve, jako zkoušku jestli to není tím, že jí nevyhovuje chuťově, ale vypila to úplně v pohodě.
Vážím si jí a když saje pěkně (déle než 4min) tak vypije i 80-90ml, ale to moc často není. První 2 kojení v noci jsou lepší, to saje docela dlouho.
Už jsem volala 3 lakt. poradkyním a už fakt nevím čím to je. Rozhodně to nechci vzdát, odsávat a krmit z lahve.
Nemáte radu, zkušenost??
Ahojky, a přibývá malá?
Mě malá pila ze začátku jen z láhve, pak jsem jí kojila a vážila - nikdy nevypila co z láhve. Jednoho dne jsem láhev zrušila a jen kojila (nevážila) - kojení po 2 hodinách, ale vpoho přibírala a mudr. to neřešila.
Délku kojení jsem u ní vůbec nesledovala, kojila jsem také z obou prsů.
Ještě nechápu -pláče i po dokojení z druhého prsa? Mě obě děti plakali a mudr. řekla, že je může pálit žáha s refluxu, za chvilinku potom přestali.
No, já nevím, ale mě druhorozený pil od malička poměrně dost krátce, pohybovalo se to fakt v řádu 5minutovek. Takže myslíš, že jí to přiložení k jednomu a pak druhému prsu nestačí? Tomu mému by to stačilo a přibýval po tom naprosto v normě.
@Gladys píše:
No, já nevím, ale mě druhorozený pil od malička poměrně dost krátce, pohybovalo se to fakt v řádu 5minutovek. Takže myslíš, že jí to přiložení k jednomu a pak druhému prsu nestačí? Tomu mému by to stačilo a přibýval po tom naprosto v normě.
Naposledy při prohlídce v 6 týdnech přibrala prý na spodní hranici. Ve středu jdeme na 2 měsíční prohlídku tak uvidím. Ale vzteká se u toho hrozně, řve, propíná se a přitom u lahve s UM to nedělá. Podle mě jí vadí že to blbě teče, jinak už mě nic nenapadá.
Pokud přibírá neřešila bych..já kojím z jednoho prsu pět minut a z druhého taky..nebo do té doby než začne řvát a bradavku odmítat..malý přibírá v pohodě, tak to neřeším.. ![]()
@Hanull píše:
Naposledy při prohlídce v 6 týdnech přibrala prý na spodní hranici. Ve středu jdeme na 2 měsíční prohlídku tak uvidím. Ale vzteká se u toho hrozně, řve, propíná se a přitom u lahve s UM to nedělá. Podle mě jí vadí že to blbě teče, jinak už mě nic nenapadá.
no přední mléko teče raz dva, ale zadní na hlad už musí tahat, tak ji to asi nebaví..můj se u toho taky někdy kroutí ale u něho to znamená že si chce prdnout nebo grgnout, pak se zas přisaje
Holky já jsem si zjistila, že spurt znamená, že dítě má velký hlad a nechce pít přední mléko, chce rovnou to zadní a hodně. Tím, jak se často přisává a nachází jen přední mléko, se prý přepíjí vody, ta prý způsobuje ty koliky. A proto prý dítě, když se přisaje, začne řvát, protože má vztek, že tam není to zadní mléko, jehož chuť si dobře pamatuje. Nějak mi hlava nebere, jak to myslela laktační poradkyně, protože když se po chviličce střídají obě prsa, dítě dostane toho předního mlíka ještě víc
chuděra ![]()
@peggy.sl píše:
Dala bych flašku a hotovo…není nad spokojené dítě..
jo jo, taky to k tomu směřuje. Kamarádky to tak vyřešili a mají spavé a hodné děcka…
Určitě se vzteká proto, že to neteče tak pěkně jako z lahve. Takže pokud chceš zachovat kojení, určitě bych flašku nedávala, zvlášť v tomto případě. Prsa před kojením nahřívat, při kojení popíjet teplý nápoj, líp jí to poteče. Pokud na kontrole zjistíš, že málo přibrala, zkusila bych dokrmit suplementorem (cévkou u prsu, dá se to nějak vyrobit i doma, návod by snad měl být na www. kojeni. net), když jí to líp poteče, tak bude víc motivovaná sát.
I když to musí být dost záhul na nervy, snažila bych se vydržet bez lahve, ta to ve vašem případě určitě jen zhoršuje.
My měli něco podobného, malá mi řvala až hruza a pouštěla se prsu. je to zpátky tak měsíc.. ted jí jsou 3 měsíce a vše je v poho.. četla jsem, že se to stává, když je moc předního mléka a oni chtějí to zadní..má se prý vdržet a ono se to srovná ![]()
Moje malá mi asi měsíc bojkotovala kojení, bylo jí asi 2 nebo 3 měsíce, bolelo jí bříško, kroutila se u kojení a pila tak 2 min, pak začala řvát a už pít nechtěla, sestra u Dr. mi řekla, že přibírá dobře, ať ji nechám, že ona si sama řekne kolik chce ![]()
@Hanull Buď bude problém v nedostaku MM nebo v tom, že se MM špatně spouští - mimi pije přední mléko a pak se nespustí to zadní, tak nic neteče a to se jí samozřejmě nelíbí. 10-15minut před kojením a při kojení pij teplý nápoj(melta, čaj) a před kojením prsa nahřej - buď ve sprše nebo nažehlenou plenou a zabal je do deky. Než začneš kojit, trochu odstříkej - změkne dvorec a pomůžeš spouštěcímu reflexu, aby se rozběhl - MM pak teče mnohem lépe. Prsa můžeš před kojením namasírovat olejíčkem, krouživými pohyby od vnější strany prsa až ke dvorci - posunuješ tím MM blíž k bradavce. Je to věda to kojení, ale trpělivost růže přináší
Je škoda s tím přestat, když máš MM dostatek a je problém v technice(sání, spouštěcí reflex apod) a třeba jí i těch pár minut kojení stačí…
záleží na tom, jestli je pak spokojená(až ten řev ustane), jak spí, jestli celkově přibírá… a nebo to taky může být tak, že je MM zahlcována - spouštěcí reflex je moc silný a MM teče hodně a mimi ho nestíhá pít…neví, co má dělat… více nápadů nemám ![]()