Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky, mam doma deviti mesicni mimco a zjistila jsem, ze jsem zase tehotna tak jsem chtela poprosit ty co to maji stejne nebo podobne o jejich zkusenosti. Treba ohledne postylek jesli uz koupit velkou nebo koupit jeste jednu malou a taky ohledne kocarku jestli sourozenecky nebo se to da zvladnout se dvema(hold budu chodit jen s manzelem).Dekuji predem za odpovedi.
Tak já mám dvě holky přesně rok a půl a jeden den od sebe, už jim je ted skoro 11a 9 a pul. My měli dvě male postylky, velkou dostala starší az ve třech letech. Kočárky jsme měli také dva, ale myslím, ze sourozenecký by byl lepsi. Dost často jsem je vozila v jednom, starší seděla a mela na klíně mladší, kočár to chudák nevydržel. Zlomila se konstrukce. ![]()
Mám kluky od sebe 16 měsíců. Starší se po roce naučil spinkat v dětské posteli. Párkrát spadnul, ale celkově v ní spal lépe než v postýlce. A kočárek… My jsme to zvládli bez sourozeneckého kočárku. Starší buď šel, jel na odrážedle nebo jsem ho posadila do korby k malinkému. Měli jsme i skate ke kočárku, ale na něm jezdit nechtěl. Většinou jsem stejně nosila malinkého v manduce a běhala za starším, který jel na motorce nebo později na koloodrážedle. Nošení nám vyhovovalo všem, malinký neměl rád kočárek a stejně v něm neusnul a jenom plakal, v manduce byl spokojený a já jsem měla volné ruce pro staršího. V případě potřeby jsem vzala staršího na ramena na koníka a držela nohy, aby nekopal miminko. Teď má starší přes tři roky a mladší 1 a 3/4 roku a kočárek jsme po zimě zaparkovali do sklepa.
Mám děti 1 rok a 9 měsíců od sebe: Starší spával od roku sám v pokoji. V roce a půl jsme mu dali velkou postel (90×200) a v pohodě. Mladší teď spinká v postýlce v ložnici a v roce ho chci přesunout k tomu staršímu.
Kočárek máme jen jeden, starší chodí po svých nebo ho občas poponesu nebo jezdí na odrážedle. Ale existují i skejty ke kočárku (jen na ten můj mi nešel žádný přidělat). Na procházky chodím sama bez manžela a je to v pohodě - pokud někam vyloženě nespěchám…
A co se týče přístupu staršího syna k mladšímu, tak taky úplně super. Vůbec na něho nežárlí, pořád ho chce chovat, hladit a pusinkovat. Samozřejmě, že musím dávat pozor, aby ho samou láskou nezalehl nebo mu nevypíchl očičko, ale jinak dobrý
Jsem ráda, že mám děti takhle blízko od sebe.
Ja mam druheho a tretiho 1,5 roku od sebe, mela jsem tandem phil&teds, mimino jsem tez nosila v satku. Postylku jsem druhou nekupovala, jen matraci a spal nejakou dobu v cestovni. Navic teda mimino spalo prvni pulrok se mnou v posteli.
Chodit ven jen s manzelem mi prijde s prominutim jako pitomost, tandem jsem tehdy koupila z druhe ruky vyhodne, neni to nic, co by vas melo zruinovat. Preci nebudete doma cely den cekat na manzela. Ja mela k tem dvema doma jeste trileteho, auto nemam, zvladali jsme takto poispolu vse, urady, nakupy…
Máme holky 20 měsíců od sebe, postýlky máme dvě malé, protože ta starší je zvykla si obejmout šprušle. Kočár máme jeden+skejt, na něm jezdí celkem ráda. A pak Manducu, takže stejně většinou prcek v Manduce a starší pěšky, případně posazená na mém boku. Jediné s čím bojujeme je kojení- starší nutně potřebuje většinu věcí ve chvíli, kdy chce mladší prso. ![]()
Já mám holky také rok a půl od sebe. Větší spala ve větší postýlce a ta menší v malé. Kočárek jsem měla jen jeden. Starší krásně chodila, tak jsem kočárek odbourala ještě před narozením druhé dcery, aby si nemyslela, že jí miminko kočárek sebralo. Zvládly jsme to všechny tři na pohodu
Není se čeho bát ![]()
Mám první dvě holky 17 měsíců od sebe. Pak třetí cácorku, ta je od druhé dva a půl roku a teď čekám další a opět bude od třetí 17 měsíců.
Postýlky jsme měli dvě malé. Spali jsme všichni v ložnici, jen tu malou jsme večer uspávali v jiné místnosti - měla tam postýlku a pak jsme ji přenášeli do ložnice.
S kočárkem jsme to zvládli jedním. Máme Roan maritu, takže malá ležela, větší jí seděla v nohách a když už se nevešli, tak manžel vyrobil prkénko na míru a starší se vozila přikšírovaná na kočárku. Sourozenecký kočár by byl jistě fajn, ale to jsme si nemohli a nemůžeme dovolit. A různá přídatná sedátka a skejtíky - na to tu nemáme chodníky.
Co se týká oddudlíkování a odplenkování té starší, to jsme řešili, až po narození mladší. Teď si to od září zase všechno zopakujeme. ![]()
Maminky. a kdyz jste meli deti v loznici nebudili se navzajem? Manza chce obe deti vloznici ale ja si myslim, ze bude mladsi starsiho budit.
Mam deti od sebe rok a pul. Starsi je drobna holcicka a byla hned unavena a litala mi na vsechny strany, tak jsem poridila souroz kocar Babyjogger city select
super na dlouhy vylety- vyspali se v nem oba
mladsi nebyl nosici typ, tak bych to jenom s monokocarem mela o hodne slozitejsi. Ale vse zalezi na ditkach- jake jsou. Starsi spala nejakou dobu v cestovni postylce (s koupenou normalni matraci) a mladsi v drevene postylce
kdyz se malej narodil, byla starsi jeste na plinach, ale nic jsem nehrotila, vsechno slo tak nejak samo, ani zarleni se nekonalo
nejhorsi to bylo od pul roku do roku mladsiho- neustale se vztekal, ze jeste neleze, pak rval, ze pada, kdyz se ucil chodit- des. Ale od ty doby dobry a jsou to partaci
![]()
@ne-zoufala manzelka Jak jsem psala, menší jsme nosili do ložnice až když obě usli (společné usínání nám nešlo) a bylo to v pohodě. Někdy se v noci navzájem vzbudili, neříkám, že ne, ale nebylo to nijak hrozné.
@ne-zoufala manzelka píše:
Maminky. a kdyz jste meli deti v loznici nebudili se navzajem? Manza chce obe deti vloznici ale ja si myslim, ze bude mladsi starsiho budit.
Starsi byla od roku ve svym pokoji, takze se nebudili
ja osobne bych dve maly deti v loznici nechtela
mladsi sel v roce taky do svyho pokoje
spi se jim tam lip- asi jsme je rusili
![]()
@ne-zoufala manzelka za mesic cekame druhou holcicku a budeme je mit od sebe presne rok a pul. Postylku mam jen jednu a jednu kolebku-pak musi starsi do postele. Kocary mam sice dva-normalni trojkombinaci a golfky, ale spoleham na nositko, kdyz bude nejhur. Starsi chodi od 11 mesicu, takze to snad nejak pujde. Ted mozna machruju, ale verim, ze se to zvladnout da. Aspon shodim driv poporodni kila ![]()
Malej jeste nechodi ale aspon leze, ale to verim, ze to za tech osm mesicu dezene.Mam velky strach, ze to nebudu zvladat, ale co stejne mi nic jineho nezbyde a nejak to dokazu, manza je hodny a hodne pomaha jen nemame babicky a vubec nikoho takze zadny odpocinek nehrozi. Vetsi uz asi nebude potrebovat monitor dechu v osmnacti mesicich.ze?
Ted mne najednou vubec nic nenapada na co bych se zeptala a tak klidne piste vase zkusenosti a klidne i rady za vse budu vdecna.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.