Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, je tu někdo, kdo prožil to, co nás teprve čeká? Za pár měsíců se nám narodí chlapeček s rozštěpem rtu a tak trošku se v tom „plácáme“. Najde se někdo, kdo by se s námi podělil o svoje zkušenosti. Moc děkujeme Iveta a Jarda
Ahoj Ifčo,
no já jsem před lety hlídala sousedům chlapečka s rozštěpem patra, asi v šesti měsících byl na operaci a dneska už to není skoro poznat.
Jediná změna oproti starším sourozencům byla ta, že místo dudlíku dostával plenu, když chtěl něco žužlat, jinak ti asi poradí maminky.
Každopádně neboj, určitě se to zvládne odoperovat a mrňousek bude časem jako všechny ostatní miminka!
Ivet,
tkuste se kouknout po Molly, chodívala sem…
Nebojte se, zvládnete to a dobře to dopadne, dneska to krásně operujou, nejde to pak vůbec poznat.
Hodně štěstí!
Peta
Ahojky ,jedna maminka sem chodila ,ale ted je bohužel mimo připojení .Mám fotečku jejiho chlapečka ve svém albu.Je už po operaci a moc krásně mu to udělali.Není to ani moc poznat že se narodil s rozštěpem rtu.
Majdalenka
https://www.emimino.cz/modules.php?…
jedna z diskusí (právě o chlapečkovi zmíněném Majdalenkou). Chlapečka jsem viděla v jeho 4týdnech, samozřejmě, když to člověk vidí poprvé v životě, lehce to zaskočilo, ale nebylo to vůbec hrozné, měl ho malý, někdy kolem 4měsíců byl na operaci - stačila jedna a byl OK.
Gabča
Jen mě napadlo na www.medela.cz nabízí různé pomůcky pro krmení miminek s rozštěpem, tak by tě to možná mohlo pomoci. Jinak mám kamarádku,je jí 25 let a také se narodila s rozštěpem a dnes by to na ní nikdo nepoznal. Má jen tenkou jizvičku pod nosem.
ahoj
Ivule
Ještě jednou moc vám všem díky, je milé a povzbuzující číst tak pěkné odpovědi. Mám dvě už velké slečny (15 a 10 let) a teprve teď jsem si naplno uvědomila, jaký je to vlastně zázrak, že jsou zdravé. Protože jsem doma už od 2. měsíce, tak mám až moc času o všem přemýšlet a občas se v tom všem utápím:-(((, hlavně od té doby, kdy jsme se před pár týdny dozvěděli, že náš chlapeček není úpně v pořádku. Odběr plodové vody jsem odmítla i když mně samozřejmě vystrašili, že rozštěp může být spojen i s nějakou jinou vadou, ale to se prý stává jen výjimečně....... Kdyby totiž výsledky plodovky byly špatné, stejně bych neměla sílu, toho tvorečka co ve mně roste a často o sobě dává vědět, dát pryč. A když jsme se teda dali na boj, musíme bojovat, i když fakt nevím, co nás čeká......
Ahoj,
Nevím, kolik info máte, můžu vám doporučit článek na rodině http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?… - hlavně kvůli diskuzi pod ním, jsou tam kontakty na mamky s dětmi s rozštěpy, samy většinou říkaly, že informací nebylo, tak jsou moc ochotné, a pak stránky sdružení
www.stastnyusmev.wz.cz - jsou zatím v rozběhu, ale taky tam najdete kontakty, tipy jak mimi krmit (s pouhým rozštěpem patra by mělo jít i kojit, třeba částečně, ale v porodnici s tím možná nebudou mít zkušenost), odkazy na další stránky, zkušenosti rodičů s kde čím.
Co vím, tak rozštěpy rtu se dneska často operují velmi brzy, kvůli usmadnění krmení, snad i v 1 měsíci života, kdesi maminky vzpomínaly Plastickou kliniku v Brně, Berkova ul., MUDr. Jitka Vokurková. Operuje již v raném věku dítěte, zná nové metody, a je opravdu výborný chirurg v tomto oboru.
Hodně štěstí, pak se přijďte s chlapečkem pochlubit. A nebojte. Eva
Ivčo, dobře že se to zjistilo tak dopředu, máte čas se na miminko připravit i po téhle stránce, všechno si pozjišťovat a předem domluvit. Už ta první operace udělá divy esteticky i funkčně, někdy stačí jen ta jedna. Když človíček vyroste, většinou to ani není poznat.
Ahoj Eva
Ahoj Iveto,
Moje nejstarší dcera chodí do třídy s klukem, který má rozštěp, ale kdybych to nevěděla od jeho mamky, tak jsem to nikdy nepoznala. Jenom jsem si říkala, že má zvláštně modelované rty a nos - je to pěkný kluk
. Myslím, že mluvila o třech operacích, ale to nevím jistě.
Určitě to bude náročné, člověk prožívá s dítětem i obyčejnou chřipku, ale má velikou šanci na normální život.
Nikka
MamcoIfco,
já jsem jako dítě často lehávala na klinice plastické chirurgie v Praze a vím, že tam čas od času ležela miminka, co je čekala operace rozštěpu nebo co ji už měly za sebou. Neboj, jak píšou holky, dnes se to dá krásně operovat, i když je jiště rozdíl mezi následky operace po rozštěpu rtu a po rozštěpu rtu i patra. Nicméně - takových dětiček běhá po světě…!!!!
Důležité je dosáhnout operací „zfunkčnění“ pusinky i patra. Hlavně se nestresujte z toho, že po operaci chlapečkovi může zůstat malilinká jizvička!!! Já se v rámci své dobrovolnické činnosti starám o dětičky, které utrpěly úraz popálením (já sama taky) a to jsou pak daleko jiné jizvy, a po celém těle!!!! Kdyby ses přece jen bála toho, že může syneček vypadat trošku jinak (v tomto okamžiku je to ale asi pro tebe vedlejší nebo naprosto nepodstatné, což je dobře), tak mi můžeš písnout soukromou zprávu a já bych ti poslala jednu tenkou brožurku, která je určena rodičům dětí s nějakou „kosmetickou vadou“. Jsou v ní psychologické rady, jak se v situacích, které přináší nezvyklý vzhled, chovat. Ale chraň pánbu - po zoperovaném rozštěpu rtu se o „nezvyklém“ vzhledu mluvit ani nedá
.
A moc doporučuju nakontaktovat se na to sdružení, o kterém je psáno výše. Rady od rodičů, kteří prošli stejnou situací, jsou k nezaplacení!!!
Hodně sil, jsem si jistá, že to zvládnete vše dobře!
Bebet
Koukám, že sem jdu už možná pozdě, ale přesto. Mám vystudovanou speciální pedagogiku, mimo jiné logopedii. Vřele doporučuji co nejdřív po porodu zajít nebo zavolat do centra rané péče nebo do speciálně pedagogického centra, kde vám poradí co a jak. S malým miminkem se pochopitelně na logopedická cvičení nechodí, ale je dobré mít informace a vědět dopředu, co se ve kterém věku dělá a jak se postupuje. Poradí tam i se sáním a s polykáním, protože správné funkce jsou pro pozdější rozvoj řeči důležité. Nevím odkud jsi, ale například v Brně je přímo rozštěpové centrum, kde je všechno pod jednou střechou.
Dřív se s operacemi rozštěpů dlouho čekalo, dneska už je tendence všechno upravit co nejdřív, aby dítě mohlo normálně fungovat, a pokud nejde o nějaký hodně komplikovaný případ, jsou následky minimální až nulové.
Ahoj,
neteř mého muže se narodila s rozštěpem rtu a patra. Švagrová se o rozštěpu dozvěděla až na posledním ultrazvuku, tzn. že to byl řádnej šok. Popisovala mi, že byla tak vystresovaná, že se neodvážila na porodním sále na miminko podívat, jen se zeptala sestry, zda tam ta „věc“ opravdu je…No fotky, který jsem viděla, vypadají opravdu hrozivě, ale fakt je ten, že dneska po operativní korekci by to člověk ani nepoznal. Takže se nebojte! I když to bude nepříjemnej boj, bude všechno časem v pořádku. Opravdu nutná bude logopedická péče, s mluvením dodnes bojují a to už jsou holčičce 4 roky. Tak snad jsem vám aspoň trošičku pomohla - ať vám všechno dopadne dobře a pohlaďte za nás to vaše bříško. Pa
Ahoj, je mi 16 a narodila jsem se s roštěpem rtu i patra. Četla jsem zde pár příspěvků, že čekáte miminka s roštěpem, co vás čeká a tak dále. Mám za sebou 4 plastiky a jednu septoplastiku, a čeká mě ještě jedna plastika, doufám, že už to bude ta poslední. Už od narození jsem operována v třinecké nemocnici, jen septoplastiku mi před dvěma měsíci dělali v ostravě. Z vlastní zkušenosti vám doporučuji právě třineckou nemocnici
. Je skvělá, mají tam opravdu dobré plastiky. Jestli by někdo chtěl zodpovědět ještě nějaké otázky, jen ať píše, ráda všechny zodpovím.
Zdravím, je mi 16 a mám roštěp patra i rtu:) pokud budete chtít, na jakékoli otázky vám ráda odpovím:)