Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Napadá mě, možná si chce obličej zachumlat? Miminkům se dobře spí, když mají obličej zarytý v matčině prsu, takhle možná hledá oporu. Náš si jednu dobu na sebe házel plenku/plyšáčka, co bylo po ruce, tak jsem pak dávala právě toho plyšáčka a spinkal klidněji. Možná by to vaší malé taky pomohlo? Pro představu dám foto.
To dělá hodně dětí…uspava se tím..chce se smudlat…dej nějakého usinacka, decku, plinku…něco o co muze třít oblicejik…
Miminka si potrebuji otirat oblicej. Zvaz to zavinovani. Kdyz ma bolesti a nemuze se pokroutit a vyprdet, neni to dobre.
Já bych ji rozhodně nedávala k obličeji žádnou plenku, muchláčka ani nic podobného, nastuduj si něco o bezpečném spánku. Takže je větší riziko SIDS. Zavinování ručiček taky není vhodné, „rozhazování“ ručiček je naprosto normální, jedná se o Moorův reflex a je důležitý, opět jeho potlačením se pouze zvyšuje riziko SIDS.
Zkoušela si spát společně s ní? Třeba by ji pomohlo kdyby se mohla přitulit k tobě.
Každopádně je opravdu možné že se kroutí protože ji bolí bříško, tak bude ideální aby měla volný pohyb a mohla se vyprdět. Dcera na to taky dost trpěla, pomohl nám espumizan a přešlo to kolem čtvrtého mesice🤷
@Anonymní píše:
Ahoj.
Dvouměsíční dcera je celkem uplakánek- nepomáhá ani nošení. Trápí ji prdy, ale asi ne celý den. V klidu je jen málokdy.
Na spaní ji zavinuji, protože ji budí ruce. Uspím ji na rukou, položím a hned se kroutí, kope nohama. Kroutí i hlavičkou doleva doprava, jako kdyby se o ten polštář chtěla poškrábat, nevím jak to popsat. Nevím zda je to k těm prdům, že se kroutí, nebo je to něco divného? Ta hlavička mě vyděsila, teď to dělala i v kočárku.
Děkuji za odpověď, zda máte někdo zkušenost.
Malý mi taky hází hlavičkou že strany na stranu, když usíná. Neberu to jako něco neobvyklýho. Nezavinovala jsem, protože mi přišlo, že mu to pravé vadí, že se nemůže kroutit, jak potřebuje. Takže uspim, položím do postýlky, on se párkrát pokroutí a spinká. Na prdy mi tedy taky pomohl espumisan, před každým jídlem 10 kapek.
To dělají miminka, moje obě dve děti jako miminka takhle taky kroutili hlavičkou 😊
Hlavne se nenech vystrasit tim SID ![]()
Nechces zkusit ji nechat spinkat na brisku s pokrcenyma nozkama? Jinak mne to dcera take delala, ale prdikama to nebylo. Měla lehčí spánek a také nejraději spala přitulená, takže byla obklopená plyšákama a nožky měla ráda vypodložené nahoru plus měkčí podklad. Usla buď u mne, nebo v hodně drncajícím kočárku, hojdavaku. Ty přechody mezi spánkovými fázemi vypadaly přesně jak popisuješ, potřebovala pomoci zase usnout.
@peclen píše:
Hlavne se nenech vystrasit tim SID
Nechces zkusit ji nechat spinkat na brisku s pokrcenyma nozkama? Jinak mne to dcera take delala, ale prdikama to nebylo. Měla lehčí spánek a také nejraději spala přitulená, takže byla obklopená plyšákama a nožky měla ráda vypodložené nahoru plus měkčí podklad. Usla buď u mne, nebo v hodně drncajícím kočárku, hojdavaku. Ty přechody mezi spánkovými fázemi vypadaly přesně jak popisuješ, potřebovala pomoci zase usnout.
Naopak by toto měli mít všichni na paměti, protože se to bohužel děje.
Ahoj.
Dvouměsíční dcera je celkem uplakánek- nepomáhá ani nošení. Trápí ji prdy, ale asi ne celý den. V klidu je jen málokdy.
Na spaní ji zavinuji, protože ji budí ruce. Uspím ji na rukou, položím a hned se kroutí, kope nohama. Kroutí i hlavičkou doleva doprava, jako kdyby se o ten polštář chtěla poškrábat, nevím jak to popsat. Nevím zda je to k těm prdům, že se kroutí, nebo je to něco divného? Ta hlavička mě vyděsila, teď to dělala i v kočárku.
Děkuji za odpověď, zda máte někdo zkušenost.