Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, zajímalo by mě, jaké máte u Vašich dětí, uspavací režimy.
Synovi jsou 4 měsíce, už tak měsíc a půl máme režim, že kolem 18:30 - 19h jdeme koupat, nakrmím ho a dávávam do postýlky. Většinou usne u krmení a nebo tam jsem ještě chvilku s ním, pohladím, zapnu chůvičku a odcházím do obýváku. Tento režim se celou tu dobu drží.
Spíš mě ale zajímá, v kolik jste v tomto věku děti uspávali? Prodlužovali jste dobu, kdy půjdou spát třeba věkem? Nebo se to upravovalo pak samo podle dětí?
Syn totiž dost brzy vstává, třeba kolem půl 6 ráno. Samozřejmě v noci krmení po 3 hodinách ale v té půl 6 už prostě otevře oči a nechce spát.
Tak jsem si říkala, jestli by neměl chodit spát třeba o něco déle, jenže v půl 7 večer už bývá dost nevrlý a je vidět, že je unavený. Nejdéle vydržel cca do 19:30 a to usínal už při koupání.
Nebo myslíte, že vstávání není uvlivněno tím, v kolik jde spát?
Já myslím, že každé dítě má svůj rytmus, který se samozřejmě může postupem času měnit a pak se vrátit na původní úroveň nebo se měnit na trvalo. Já mám děti sovy. Klidně budou vzhůru do 10ti ta starší do půlnoci, ale ráno chrápou. Před 8mou je do postele nedostanu ani za zlatý prase, nejsou unavené, spíš tak v 9. Jedná nemá ještě ani dva a druhá má 5. Obě mi ale spí po obědě cca 1,5 hodiny. Dle mých zkušeností se ti dítě nebude budit později když ho dáš později spát, má svůj rytmus a zpravidla se stejně vzbudí jako vždy jen bude mít méně spa ku, bude unaveny a protivný. Dělej to intuitivně podle dítěte ne podle toho co by mělo být.
@Barboraa001 Vždycky, když jsem si v prvním roce života dětí myslela, že už máme super režim, tak nastal ze dne na den zvrat a muselo se vše přizpůsobit nové situaci. Takže asi tak ![]()
@unuděná jasně, já se taky divím, že nám to měsíc a půl funguje pořád stejně😁 každý den se děsím, že přijde změna 😅
Ve 4 měsících jsme neměli absolutně žádný režim, dcera spala se mnou/ na mě, proste kdykoliv chtěla. Kojila jsem na požádání, spala tehdy, když usla.
Moje děti celkove nesly dat do postýlky, stačilo je položit a byly hned vzhůru. Až tak po roce, spis v 15 měsících sme zacli zavádět trochu režim.
U starší to bylo jednoduchý, ta usnula 19-20 sama, a platí to doposud (první třída). Mladší začala mít režim tak někdy v necelým roce, a je to +- pořád stejný, kolem osmé usne (se mnou nebo s manželem), mezi 22-3 se přesune do ložnice a spí cca do 7.
Normálně, klasika, od dvou měsíců dáváme odvar z nezralých makoviček. Když není sezona, tak máme šťávu zmraženou a pak vždycky jen zakrojíme a zalijeme polévkovou lžíci 2 dcl vody. Někdy spí i dva dny v kuse a my můžeme doma pařit
.
Moje dcera má od narození doteď režim nočního spaní od osmi do pěti až půl šestý. Bez ohledu na moje pokusy s dobou usinani se prostě vzbudí takhle. Jsou ji tri. Synovi je půl roku, spát jde v půl osmé a vzhůru je tak jako dcera.
Syn od narození usíná na delší časy až kolem půlnoci. Večer spal jen chvíli a má to dones - téměř 14 měsíců, ale spí už nějakou dobu celou celou noc a vstáváme kolem 8:30 ![]()
@Barboraa001 píše:
Synovi jsou 4 měsíce, už tak měsíc a půl máme režim, že kolem 18:30 - 19h jdeme koupat, nakrmím ho a dávávam do postýlky. Většinou usne u krmení a nebo tam jsem ještě chvilku s ním, pohladím, zapnu chůvičku a odcházím do obýváku. Tento režim se celou tu dobu drží.
Spíš mě ale zajímá, v kolik jste v tomto věku děti uspávali? Prodlužovali jste dobu, kdy půjdou spát třeba věkem? Nebo se to upravovalo pak samo podle dětí?
Syn totiž dost brzy vstává, třeba kolem půl 6 ráno. Samozřejmě v noci krmení po 3 hodinách ale v té půl 6 už prostě otevře oči a nechce spát.
Tak jsem si říkala, jestli by neměl chodit spát třeba o něco déle, jenže v půl 7 večer už bývá dost nevrlý a je vidět, že je unavený. Nejdéle vydržel cca do 19:30 a to usínal už při koupání.
Jako predskolak chodil spat v cca 19h..koupani, vecernicek, pohadka, pusa a dobrou ![]()
@Barboraa001 píše:
Tohle mě vždycky pobaví…usnul mi kolem půl desáté u kojení vstávala jsem tak co dvě hodiny v noci a v šest ráno byl vzhůru. Devátá večer, šestá ranní si drží ještě v deseti letech. Dneska vstával v 5:15 ![]()
Ahoj mám 3,5m dceru. Když spí dobře tak cca 21.00 usne a spí tak do té 3-4 ráno nakojím a usne zas a spí tak do 6.30 někdy déle někdy méně. Ale večer než usne tak je už tak od 19h uplakana a nevrlá takže to je vždy náročné. Pak dopoledne pokud nejdeme ven usíná až kolem 11h s tím že už je fakt protivná a nejde jí usnout takže musí k prsu kde hned vytuhne a spí tak půl hodiny ![]()
Ve 4m jsme režim neměli žádný a co pamatuju tak slušnou spánkovou regresi. ![]()
Napozorovala jsem dite, abych poznala, kdy uz potrebuje spat, a nechala usnout u prsa.
Zadnou raketovou vedu bych v tom nehledala.