Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Budit, budit, budit - my jsme v porodnici dokonce drasticky museli mokrým ručníkem .....je to sice hrůza, ale co se dá dělat. Pokud skutečně chcete kojit, a máte tu výhodu že máte váhu, cesta „zkusím nakojit a pak dokrmím“ je cesta k úspěšnému nekojení. Náš brouček takhle dospěl k závěru - proč by se namáhal u prsa když pak stejně kápne něco alternativním (lehčím) způsobem.
Já bych tedy taky nepřikrmovala. Nevím, kolik přibral, ale evidentně mu to stačí. Přece neumře hlady. Přes den bych asi budila po 2-3 hodinách. Já mám holky malinké (v roce 8kg), ale doktorka vždy napsala, že jsou prospívající, ale drobné. Teď je Petře 2,5 a má asi 12kg, je čiperná, šikovná, ale mrňavá. Upřímně řečeno, o to šikovněji vypadá a lépe se nosí.
Moc si z toho nedělej hlavu.
Halka
vážení před a po kojení má smysl pouze v tom případě, že vážíte 24 hodin a pak zhodnotíte. Při každém kojení vypije miminko jinak, nikde není psáno, že musí pokaždé vypít 100, někdy má jen žízeň na přední mlíčko, jindy se potřebuje nadlábnout
Pokud jsou váhové přírůstky delší dobu neuspokojivé (při každém vážení i měřte!!! růst je směrodatnější pro prospívání!), jeden den - tj. 24 hodin važte a celkově by měl vypít cca 150 ml/kg své váhy. Hodnotit lze jen souhrn, ne jednotlivé kojení. Důležitý je také počet počůraných plínek (5-6 za den) a stoličky (v tomto věku několik denně, ne páchnoucí a sporá). Dokrm Nutrilonem bych doporučila tedy jen v případě, když zjistíte, že vypije za 24 hodin znatelně méně, než je doporučeno. Ne podle jednotlivých kojení a určitě ne z lahve!
Pokud přibývá uspojivě, v noci bych budila max. po 4 hodinách, častěji určitě ne, možná by stačilo i 5, ale při delších intervalech už by tvorba mlíčka klesala. Chápu to, vyspíte se, ale pokud vám jde o kojení, déle bych nenechávala. Přes den určitě přikládejte aspoň po dvou hodinách. Pokud jsou přírůstky menší, po kojení odstříkávejte, i kdybyste odstříkala třeba jen 10. Podpoříte tak tvorbu mlíčka, když není miminko u prsu dostatečnou dobu pro mlékotvorbu. Odstříkané mlíčko můžete podat stříkačkou, kalíškem, lžičkou nebo suplementorem po nakojení.
Zkoušejte budit vlhkou plínkou, měnit polohy, zkuste kojit vysvlečené miminko jen v plínce (přehoďte si deku nebo peřinu).
Pozor na extrémně netečná spavá miminka, nejevící zájem o jídlo, už tady byly diskuse na toto téma, v jednom případě bohužel šlo o nemoc, ale to nebude váš případ. Některá miminka jsou spavější, navíc třeba se zbytky novorozenecké žloutenky. Pokud pochybujete, opravdu zvažte, pro klid duše. Nebojte, bude líp! Taky mi pořád spali a kde je těm dnům konec ![]()
Dokrm bych nedávala (pokud by nešel dolů z váhy tak fakt nee). Jinak budit, budit, budit, vím že to není sranda, ale jinak se mlíko tvořit přestane. Ale hold asi nebudete mít velkého jedlíka, ovšem pokud nejde dolů z váhy a nepláče hlady tak asi hlad nemá. ![]()
Ještě mě napadá měnit při kojení prsa - oni se tím dobře probrali. ![]()
Ahojte maminky, taky mi mimco porad spalo.. osvedcilo se mi nasledujici buzeni behem kojeni: chytit dite za hrudnicek, zvednout do vysky a zakyvat s nim jako s mrkaci panenkou, buzeni treba mokrou plenou nefungovalo.Budila jsme x krat behem 1 kojeni, 1 kojeni trvalo vetsinou tak hodinu. Po kazdem kojeni jsem si odstrikala, i kdyz to bylo jen treba 10 ml, prví 2 mesice jsem taky dokrmovala lahvickou a nemyslim si, ze by to u nas melo vliv na kojeni, pry je dulezite nejdriv nakojit a az po prsiku dat flasku. Hlavni je klid maminky, nektere deti se proste samy nenapapaji a spi a spi…V noci jsem nebudila,ale asi po 4 hod jsme odstrikavala. Hodne sily:-)
Anonymni píše:
jsem taky dokrmovala lahvickou a nemyslim si, ze by to u nas melo vliv na kojeni, pry je dulezite nejdriv nakojit a az po prsiku dat flasku. -)
ano, 50% dětí to nevadí a zvládnou střídání technik, ale druhá polovina je zmatená a mnoho z nich se odstaví, třeba už po dvou dnech - znám mnoho mnoho z praxe, bohužel
A dopředu nevíte, do které skupiny vaše miminko patří, takže radím - nezkoušet to, nebo aspoň ne v šestinedělí.
Ahoj, holky mají pravdu.Nenechat spát moc dlouho.Během kojení,když bude usínat a přestane tahat mlíčko,tak prstem pohlaď nebo poťukej pod bradou (tam,kde tlusčí mají tzv.druhou bradu),sice bude spát dál,ale začne zase tahat.Ta „mrkací panna“ taky někdy mimčo probudí.
A střídej prsa během jednoho kojení.Prcka to vyruší ze spánku a navíc se zvýší tvorba mlíčka.
Taky se doporučuje,když mimčo nejde vzbudit,jít ho přebalit.A nechat chvilku rozbaleného.Měl by ho ten chlad probudit.(I když nám prcek spal i během koupání
)
A jak psala Eliška ,důležitý je počet počůraných plínek.Stolička být častá nemusí.První dítko mi kakalo po každém kojení.Druhé jednou denně.A teď tohle třetí kaká tak 3× týdně.Plně kojené mimčo nemusí kakat i několik týdnů.Když to všechno,co zbaští,spotřebuje.Slyšela jsem i o případu,kdy úplně zdravé mimčo plně kojené nekadilo 8 týdnů. ![]()
Anonymní, jak já ti rozumím! Měla jsem doma to samé u obou holek.
Myslím, že Eliška to napsala naprosto vyčerpávajícím způsobem, jen bych připojila vlastní postřeh. Laktační poradkyně mi také radila dokrmovat odstříkané MM z kalíšku nebo lžičkou, ale já bych řekla, že je to docela nešikovný způsob kvůli chladnutí mlíčka a já měla půlku mlíčka na miminku a ne v něm, takže pokud ti prcek nebojkotuje prso, že by se vyloženě nechtěl přisát, tak být tebou bych budila po dvou hodinách a kojila. I kdyby vypil jen málo, tak mu to bude stačit. Časem se naučí, že má jíst, neboj, u nás to bylo taky tak a postupně se to lepšilo a dobře začaly obě holky pít až tak ve dvou měsících, ale pak byly kojené do půl roku plně, takže hlavně vydrž!
Přeju hodně sil!
Tak ja mela neco podobneho. Alli usinala pri kojeni, byla totalne lina tahnout z prsa, radeji pak brecela hlady, ale stejne se moc kojit nenechala. Zavedli jsme prikrmy a byl klid. Nejdrive jsem davala ze strikacky, ale to se proste dlouhodobe neda zvladat (kdo nezazil, at radeji nic nerika), koupila jsem lahvicky AVENT a dokrmovala z nich. Definitivne jsme sice dokojili v jejim 5. mesici, ale ten kamen, co mi spadl ze srdce, to se neda ani popsat. Sice jsem to obrecela, bylo mi to lito, ale kdyz odesla tahle vlna litosti, tak jsem byla rada, ze uz jedem jen UM a ja se nemusim tak nervovat. Pokud kojeni u Vas neklapne, nenervuj se z toho, urco jsi dobra mama a mimi si zaslouzi plne brisko, at tak, nebo tak
. Jinak pozor na ty procurane plenky - Alli mela dobrych 5 - 6 denne urcite, ale i tak zhubla 3/4 kg, takze dokrm byl proste nutnost!!! Kojeni je sice kojeni, ale kdyz to nejde, tak mame moznost pomoct si jinak, hlavne nenech mimi stradat. Linda
Lindusa, dokrmuju ze stříkačky oba 5. měsíc, zvládat se dá, ale uznávám, že zvlášť pro maminky prvorozených je to obtížné
Přeju všem miminkům spokojená bříška, ať už z UM nebo MM!
Ahoj. Tak nas maly byl na zacatku taky hodne spavy kvuli zloutence. Budila jsem ho tak, ze jsem ho mezi kojenim vzdy sla prebalit, taky muzes prubezne davat odrihnout. Taky si pri kojeni rozsvitit. Nas maly vzdy trochu vydrzel, protoze to svetlo pozoroval. Myslim si, ze se to casem urcite spravi. U nas to trvalo tak ctyri tydny. Ted chce casto bastit kazdou hodinu a pul a jen tak lehce neusne
Preju hlavne spokojene miminko a je opravdu jedno, cim bude mit naplnene brisko. Hlavne ze ho bude mit plne. Ja jsem odrostla na Sunaru a nikdy jsem nemela chripku… Mejte se!!!
Dobrý den,mám k Vám dotaz ohledně kojení.Mám měsíčního kloučka a při kojení mi dost často usíná,kvuli tomu měl malý přírustek na váze a tak nám doktorka dala jako příkrm nutrilon.Vždy před kojením si ho zvážime a po kojení taky a když vypije málo tak mu bohužel musíme dát příkrm i když neradi.Během dne vypije tak za 15 až 20 minut 60-70ml,pak spí a nic ho nevzbudí.Jedině kdy vypije přes 100 tak je to ráno kokem 6 až 7h.V noci spí třeba v kuse 6,5h.
Doktorka nám řekla at ho přes den budíme na kojení,někdy se to podaří ale sou taky situace kdy má čas na kojení a prostě se né a né vzbudit. Ani když k němu přiložím prso a trochu ho potřu mlíčkem aby to cítil,ale nic to s ním nedělá.Pak nám kvuli tomu vychází málo kojení naden cca 5 až 6 kojení.Připadá mi že je prostě líný pít,když vždy po chvilce u prsa u toho usne.Po kojení se snažím něco odstříkat,ale tak za 15min neodsříkám víc bež 20.Prosím o radu,ráda bych kojila dál a chci proto udělat maximum,aby se mi tvořilo více mléka.Pravda je že už v porodnici byl líný,sice pil a po 5 minutách u toho usínal.
Děkuju moc za odpověd