Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
Jsem prvorodička, máme doma skoro 4 týdny chlapečka. Od prvních chvil v porodnici jen pláče, krmí se, nebo spí. Nic mezi.. přebalování je horor, než se dostane k prsu, tak můžeme ohluchnout. Zkoušela jsem prso, přebalení a dokrmit, ukonejšení dudlem(saje hezky, mlíka mám dost a teče). Nepomohlo-všechno mlíko šlo ven a pak se přepije, a opět blije.. Nemůžeme si ani odříhnout-všechny polohy snad nesnáší a pláče. Často si ublinkne, vzteká se, kroutí se a opět pláč. Nejvíc happy je u prsa u kterého i usne. Pak se kroutí a poblije se. Nechce být na volno(leká se a kroutí se). Trápí nás i prdíky.. masírujeme, cvičíme(samozřejmě s muzikou) dáváme Sab Simplex, Biogia pribiotika, Vigantol kvůli křivici od dr..
Jsem na něho tak hodná, povídám, zpívám, rozptyluju, ale nic, jen pláč.. Že bych s malým blbě manipulovala? V blbý čas a prostě to neuměla s dětma? Žádná poloha krom spánku v zavinovačce.. jen pláč
.. vím, je fakt malinký, vyroste, ale i přesto.. nějaký rady prosím? Dost i chrochtá ze spaní(hleny v krku? Netuším..) a rychle dýchá což je většinou předzvěst zvacení. Reflux nemá, opravdu jen ublinkává.. a každý den se zblije a má škytavku ![]()
Je naděje, že to bude lepší? Že třeba nebude pořád jen plakat?
@Turinka píše:
Ahoj maminky,
Jsem prvorodička, máme doma skoro 4 týdny chlapečka. Od prvních chvil v porodnici jen pláče, krmí se, nebo spí. Nic mezi.. přebalování je horor, než se dostane k prsu, tak můžeme ohluchnout. Zkoušela jsem prso, přebalení a dokrmit, ukonejšení dudlem(saje hezky, mlíka mám dost a teče). Nepomohlo-všechno mlíko šlo ven a pak se přepije, a opět blije.. Nemůžeme si ani odříhnout-všechny polohy snad nesnáší a pláče. Často si ublinkne, vzteká se, kroutí se a opět pláč. Nejvíc happy je u prsa u kterého i usne. Pak se kroutí a poblije se. Nechce být na volno(leká se a kroutí se). Trápí nás i prdíky.. masírujeme, cvičíme(samozřejmě s muzikou) dáváme Sab Simplex, Biogia pribiotika, Vigantol kvůli křivici od dr..
Jsem na něho tak hodná, povídám, zpívám, rozptyluju, ale nic, jen pláč.. Že bych s malým blbě manipulovala? V blbý čas a prostě to neuměla s dětma? Žádná poloha krom spánku v zavinovačce.. jen pláč.. vím, je fakt malinký, vyroste, ale i přesto.. nějaký rady prosím? Dost i chrochtá ze spaní(hleny v krku? Netuším..) a rychle dýchá což je většinou předzvěst zvacení. Reflux nemá, opravdu jen ublinkává.. a každý den se zblije a má škytavku
Je naděje, že to bude lepší? Že třeba nebude pořád jen plakat?
Máš prostě uřvánka no. Ono se to změní neboj. Je ještě hodně maličkej, dej tomu čas. Za měsíc to může být úplně jinak. Moje bývalá sousedka měla dceru, a ta prořvala celý první rok.
Co alergie? na mléčnou bílkovinu či vajíčka atd. Pak z toho může mít křeče v bříšku.
Miminku se upravuje střevní mikroflora, tak má prostě křeče po každém kojení..upraví se to většinou až 4.měsíc po narození, vydržte. Obzvlášť chlapečci na to trpí
@Katerinkaaa92 mléčné už nejím, ale vejce ano.. zkusím vysadit.. to ale pak nevím, co budu jíst
.. pořád sladké už mi leze krkem. No ale co bych pro klid neudělala.. děkuji
@eileithia takže před kojení řve hladem a po kojení řve bolestí. To je prima vyhlídka ![]()
Mě především demotivuje, že ať udělám cokoliv, jakoby malý na sebe nenechal sáhnout a strašně se i při převalování propíná. Ne do luku, ale když mu zvedám nožky tak se zapře a je rovný jak lata. Bojím se, že mu fakt ubližuji.. tak snad si k sobě najdem brzy cestu 🙏
@arinecka tak to velký obdiv sousedce. Paradoxně ještě doplním svoj story: celé těhu jsem měla hodně špatnou náladu z postoje manžela, já sama hodně brečela, i když jsem se snažila být nad věcí.. i tady asi bude trocha důvodu a nebo je prostě fakt uplakaný ![]()
@Turinka Kamarádka to měla, holčička jí pořád plakala a pak se přišlo na tu mléčnou bílkovinu. Ale říkala, že ta dieta byla někdy vážně těžká. Třeba, že si dala paštiku a miminko zase začalo plakat a pak zajistila, že v tom je taky nějaký procento smetany. Tak uvidíte, chce to zkoušet 🙏 🙏 bohužel těch alergii je více, musí se vyzkoušet.
Může to být alergie, ale může to být prostě povahou, nezralostí, je vykulenej kde se to ocitl - je to normální. Moc dobře si vybavuju ten tíživý pocit že už to nikdy nebude lepší, že už nafurt budu pořád jen poslouchat řev, nespat a kojit, převlíkat a prát poblitý bodýčka… Ačkoliv jsem racionálně věděla že jednou to zákonitě musí být lepší, tak vnitřně jsem měla pocit že už to navždy bude takhle hrozný. Ale ty miminka se naštěstí rychle vyvíjejí a mění, uteče to rychle, i když ty dny a noci se zdají nekonečný. Mladší byla uřvánek nespavec mamánek do roka a čtvrt, dnes je to úplně v pohodě veselá samostatná šikulka, cestu jsme si k sobě našly a je to skvělý. Občas si říkám, k čemu je to dobrý, to utrpení na začátku, asi abychom se nepřemnožili ![]()
Vydrzte, ono to prejde. Dcera provriskala bolesti briska prvnich 6 mesicu, a to 16 hodin denne. Pomala pouze rektalni trubicka.
Zkus trubicku na prdiky. Nam hodne pomaha Espumisan, BioGaia ma pomaly nastup, nam nepomohla vubec
a bacha na Vigantol, dost nadyma, my jsme presli na Terezii!
Nas klucik byl taky hodne plactivy, dost i zvracel. Delaly to ty prdy, streva tlacila ns brisko atd. Ted mu jsou 2M a je to lepsi!
Pevne nervy
zlepsi se to
@TheCocodile píše:
Zkus trubicku na prdiky. Nam hodne pomaha Espumisan, BioGaia ma pomaly nastup, nam nepomohla vubeca bacha na Vigantol, dost nadyma, my jsme presli na Terezii!
Nas klucik byl taky hodne plactivy, dost i zvracel. Delaly to ty prdy, streva tlacila ns brisko atd. Ted mu jsou 2M a je to lepsi!
Pevne nervyzlepsi se to
To jsou dobre rady. Dcera, o ktere jsem psala vyse, taky silene zvracela. A ten sileny reflux ji vydrzel do 11 mesicu, kdy presel sam od sebe ze dne na den, zadne postupne zlepsovani, proste hruza a dalsi den nic. A zcela bez lecby.
Priserne vriskoty kvuli brisku presly ze dne na den v 6 mesicich, a to diky Biopronu. Predtim (okolo 2. mesice) jsme zkouseli Biogaiu, ale vubec nepomohla. Jenze podle me v tech 6 mesicich uz mela dost zralou travici soustavu, a tak ji probiotika pomohla. Jinak nepomahal ani Espumisan, masticky, masaze briska, nahrivani, cviceni s nozickami. Jen ta rektalni trubicka. Pouzivala jsem ji i 4× denne. A Vigantol opravdu casto zpusobuje bolesti briska.
@Katerinkaaa92 dekuji za comment. Dam si na tu mlecnou bilkovinu bacha. Uz je ti 14dnu co ji nejim, ale je pravda, ze nektere potraviny ji mohou obsahovat v jistem mnozstvi a muze nas to zlobit. Vyzkousim jeste striktneji cist etikety 🙏
@TheCocodile trubicku jsem vcera zkousela, ale marne. Dneska zkusim dalsi pokus. Malicky se u toho kroutil a propinal(byl rovny jak lata s nohama ve vzduchu. To se mi zdali az nebezpecne pro neho) a zadny prdik nam nevysel, ani stolicka. Nevadi. Mam jeste 9 dalsich pokusu tak prubnu vecer ☺️
@Turinka píše:
@TheCocodile trubicku jsem vcera zkousela, ale marne. Dneska zkusim dalsi pokus. Malicky se u toho kroutil a propinal(byl rovny jak lata s nohama ve vzduchu. To se mi zdali az nebezpecne pro neho) a zadny prdik nam nevysel, ani stolicka. Nevadi. Mam jeste 9 dalsich pokusu tak prubnu vecer ☺️
Pokud to zkousis jen nejake 2 cm hluboko, tak to fakt nepomuze. Kdybys chtela radu, jak ji pouzit bezpecne a zaroven efektivne, tak napis.