Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
teď mi nejde ani tak o radu, jako o ujištění, že existuje alespoň jedno takové miminko jako to moje
.
Mám téměř 10ti měsíční dcerku, pro kterou je fyzická námaha trestem
.
Je zdravá, usměvavá, společenská, povídavá, má hrozně šikovné ruce, zbožňuje vyprávění pohádek a prohlížení knížek, ale je prostě líná
Kdyby byla štěně, nazvu ji „gaučákem“.
Máte některá taky takové dítko? A vyrostlo z toho někdy?
Ahoj KatM,
sice nemám takovéhle mimčo, naše Anička bude spíš opačný extrém, ale musím říct, že s tvojí holčičkou naprosto sympatizuju. Určitě jsou další taková miminka, neboj. Prostě to bude studijní typ, takový knihomol
. Nelam si hlavu, buď ji to přejde nebo ne a pak se prostě budeš muset smířit s tím, že ji pohyb nebaví a zařídit jí osvobození z tělesné výchovy
.
Věrka
ahoj,
neboj a užívej si to.já měla takové miminko.naše kačenka v 10m ještě ani nelezla.do 11m seděla byla-li posazena.a potom během 14 dnů se začala posazovat,lézt i stoupat si a ve 14m se rozeběhla .za pár dnů jí bude 20m a je úplně normální.žádné hyperaktivní dítko,ale lenoch taky ne.a občas ráda vzpomínám jak jen ležela a spokojeně se rozhlížela kolem.a taky je hodně manuálně zručná,ráda čte apod.
luka a lenoch kačenka 19m
nas lenoch zacal chodit v 15.mesicich a co jsem si vyslechla od prarodicu, kteri ji vlaceli za ruce jak opicku, diky cemuz uz tuplem nechtela chodit…
Ja bych to neresila, kazde mimi ma sve tempo a pokud bych si opravdu nebyla jista - zeptala bych se pediatra, abych nahodou nezanedbala nejakou motorickou poruchu. Mne prave nase detska doktorka uklidnila, ze je holcicka normalni, ale proste si dava na cas a navic se v zivote jeste nabeha dost…Hanka
Jen tak pro uklidnění - můj syn ve věku 9 měsíců (vydržel takhle i hodinu)
:
http://emimino.cz/…P3220665.jpg
Dneska je mu 19m a je to normální éro, bud ráda, že je malá pohodová…
Peta
AHoj, já tě taky můžu uklidnit, přesně takové dítko mám doma já. Jířa se sice v 5 měsicích uměl přetočit na břicho, ale nedělal to, protože ho to nebavilo. V 7 měs. seděl, ale to byl vrchol aktivity - vůbec nelezl ani tak, prostě do 11 měsíců jen seděl na zadku a koukal. Pak jednoho dne začal lézt, další den už po čtyřech a do týdne chodil. Prostě to vzal hopem, jak už tu někdo psal
akorát že to bylo za týden ze sedu do chodu. To samé s mluvením, zná velké množství slov, ale nemá potřebu mluvit… co potřebuje, to řekne, jinak mlčí. Vůbec neznám, že by tu skákal, zpíval a halekal jako jiné děti. Prostě některé děti takové jsou
a pak jsem rozmazlená, když někam přijdem ke stejně starým dětem a ty dělají takové ty „klasické“ věci, na které nejsem zvyklá, a mě z toho hned rozbolí hlava ![]()
Ahoj Katlo,
můžu Tě uklidnit,naše Niki je taky lenoška.Teď je jí 17m a všechno si musela pořádně rozmyslet.Sedět sama začala celkem v obvyklém čase v 8m,pak až do roka nic.Taky jsem si vyslechla,že to určo není normální,abych s ní někam šla…Naše pediatrička je naštěstí rozumná a vysvětlila mi,že jsou dítka pohybově nadaná a dítka „jinak“ nadaná.Tak naše Niki byla „jinak nadaná“A to doslova,krásně se snažila povídat a nakecá toho ažaž i teď.
No a jak to bylo dál…takže stále nic nic,jen sem tam aby se neřeklo se trošku plazila a až ve 13,5m nám začala lézt.Ale ovšem jako torpído a byla naprosto všude.já na to nebyla zvyklá,kam jsem jí po:,–(ila,tam byla a teď tohle.A s chozením?Za ručičky to zkoušela od roka,ale nic moc,pak už jí to celkem šlo,jezdila si s hudebním chodítkem,pak za jednu ručičku a na Vánoce ve svých 16m se pustila.Jojo,jak psaly holky,užívej si klidu a pohody,na nic se nemá spěchat a každé miminko se všechno dřív nebo později naučí.teď na obdbí lenošky jen a jen ráda vzpomínám.
Ahoj Naďa
Missorko-Peťo - přísahala bych, že moje dcera tu fotku studovala hodně dlouho a podrobně
. Ano, kdybych se nevyčerpávala snahou ji trochu rozhýbat, byla by ochotná strávit celý den takhle
a polohu by změnila pouze v případě příchodu potravy (tj. mě).
Fakt, že opravdu existuje alespoň 5 dětí se stejným vztahem k pohybu aniž by jim přirostl gauč k zádům, mě naprosto upokojil
. Díky.
Ahojky,
tak my máme taky extrémně klidné dítko - resp. trošičku línější
.
Lézt začala v 11 měsících, chodit až teď v 15,5 měsících. No jo, je narozená ve znamení vah, vše dělá s rozvahou, do ničeho nejde po hlavě. Mně to tedy vyhovuje a přeju si, aby takové bylo i druhé dítko, ale to nám ten klídeček možná vynahradí
.
Takže buď v pohodě, vše je v pořádku.