Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte holky, nevite nekdo proc se detem ma davat jednou tydne slepici zloutek?
A davate ho pravidelne? Ja ho prckovi davam tak ob tyden. Nechce se mi do nej cpat cholesterol kazdy tyden.
diky za rady
No vidíš a já ho ještě ani nedala a ani se k tomu nechystám, spíš proto že my vajíčka skoro nejíme..
O prospěšnosti ti nic nepovím, ale cholesterolu se neboj - u malých dětí to není jak u dospělých..
Klaris
Ahoj Barush, my sme alergici, takze sme mali do roka zakaz, zltok nie je nutna sucast stravy.
Mne osobne sa tiez nepaci model 6× tyzdenne maso a raz zltok. Viem, ze to pediatri hodne odporucaju, ale nazory sa roznia a mne ten moj 2× tyzdenne maso bez zltku moja dr. odobrila. Maso ale davame kazdy den, lebo malemu chuti a cistu zeleninu nezje.
Ahoj Barusch, je to jednoduché, maso a žloutek se dávají proto, že tam jsou látky, které nejsou v zelenině - bílkoviny, železo, vitamíny aj. nebo jsou lépe využitelné. Cholesterolu se neboj, cholesterol děti potřebují ke svému růstu, zvýšený cholesterol se spíše vyskytuje u dospělých - a to kvůli špatnému životnímu stylu, u dětí to neplatí. I když jsou výjimky - ale to bývá rodinná dispozice.
Ahoj tak já se taky připojuji k mamkám,které ho ještě nedaly a ani se nějak nechystám. Myslím,že z masíka má dost a dost živin a na vajíčko si klíďo může počkat. věrka
Ahojky, já jsem vaječný žloutek dala dceři, když jí bylo 7,5 měsíce, taky proto, že to všude píšou, a ona mi potom tak zvracela a byla úplně apatická, že jsme nakonec skončili na pohotovosti, kde nám řekli, že to bude nejspíš alergie. Takže jí ho nedávám a minimálně do roku to ani zkoušet nebudu. Měj se.
Holky,
takova blba otazka.
To se uvari vajicko natvrdo a da se jen ten varenej zloutek nebo, kdyz pripravuju polevku tak se tam hodi syrovy zloutek a povari se v te polevce?
Prosim nesmejte se ![]()
Ahoj, dělala jsem to tak, že jsem uvařila vajíčko, vyndala žloutek a přimíchala ho k uvařenému špenátu s bramborem. A po prvním roce peťule dělám pomazánku: utřu vařený žloutek s lučinkou a přimíchám jemně nastrouhaný bílek. Je to lehké a dobré. Ale je fakt, že to s vajíčky moc nepřeháním, má ho tam jednou za 3 týdny, měsíc. Pa M.
Sarulko,
já to dělám jednou na první způsob a po druhé na druhý.Taky nevím,co je správně,ale Matýskovi je to viditelně jedno
.Spíš si myslím,že by měl být dobře povařený,aby tam nezůstala nějaká salmonela…
Před 5ti lety, když jsem vařila mému staršímu synovi,tak doporučovali celé vejce za týden- a přežil to.Je to individuální.
Sarulka vraj by to malo byt najprv uvarene cele vajce a odobraty zltok, tak totiz lahsie oddelis bielok.
V surovom vajci sa to prakticky oddelit neda, aby tam neostali stopy bielku, ktory je silny alergen
. ![]()
Ten sa doporucuje u deti bez rizika alergie az po roku a u deti s rizikom alergie od 18-2 rokov, zdroje sa lisia ![]()
Sarulko, já jsem žloutek přidávala do červené čočky - uvařený. Bylo to skoro jako čočka s vejcem ![]()
Ahoj,
tak právě dneska jsem zkoušela drobkovi dát žloutek s veřenýma brambůrkama, protože nám to také dr. doporučovala, a vůbec to nebaštil ![]()
Maso dostává tak 2× týdně. Doufám, že mu nebudou chybět nějaké vitamíny atd.
PAvli a Tedi (10 měs.)
Nechci kecat, ale neni ten cholesterol spíš v bílku?
Jinak k vajíčku, do roka jsem ho nedala vůbec a po roce ho zkusila (asi v 15měs) v salátu - do jejího jsem dala jedno celý uvařený vajíčko nijak nepasírovaný a salát nejedla a o vajíčko zájem nejeví. Nicméně dostává např. vaječné těstoviny (častěji však bezvaječné, ale ty jsme byli zvyklí jíst), v pečivu toho je taky dost…
Dr mi říkal, že to bezpodmínečně nutné není ho dávat, že nemusím spěchat. Malá je atopička (avšak řekla bych, že na jídlo alergická není).