Miminko neumí pít z lahvičky (2)

22.2.24 20:57

Miminko neumí pít z lahvičky (2)

Ahoj holky, mám dotaz. Podobná diskuze tu sice je, ale je to trochu jiný případ, pro mne neužitečný.
Mám 6měsíční miminko a asi před měsícem jsme zavedli příkrm. Nutno dodat, že jsem jí do té doby pouze kojila a z lahvičky se naposledy napila v asi 2 měsících, kdy ji na chvíli hlídal partner a krmil ji z láhve odsátým mlíčkem. Mimčo papá krásně, ale trápí mě, že moc nepije vodu. Ne že by jí nechutnala, ale ona neumí pít z lahvičky. Zkusila jsem všelijaké lahve - tekoucí, netekoucí - všechno. Momentálně nejlépe pije z panákové skleničky, ale i tak to není ideál, voda jí teče všude kolem. Ale furt lepší než lahvička se savičku, kterou jen kouše a necucá. Máte některá podobné zkušenosti? Co vám fungovalo? Byla bych ráda za jakékoliv rady.
Děkuji a přeji hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5098
22.2.24 21:01

@Jitřenka89 Ahoj, kojena mimca cca do 9m tekutiny nepotrebuji, staci kojeni. Zvykala jsem na zapiti jidla od toho 6m a to tak, ze jsem proste po krmeni dala lzicku dve vody nebo caje :) V tech 9-10m uz pak meli ucici hrnecky nebo hrnecky s brckem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35888
22.2.24 21:03
@Jitřenka89 píše:
Ahoj holky, mám dotaz. Podobná diskuze tu sice je, ale je to trochu jiný případ, pro mne neužitečný.
Mám 6měsíční miminko a asi před měsícem jsme zavedli příkrm. Nutno dodat, že jsem jí do té doby pouze kojila a z lahvičky se naposledy napila v asi 2 měsících, kdy ji na chvíli hlídal partner a krmil ji z láhve odsátým mlíčkem. Mimčo papá krásně, ale trápí mě, že moc nepije vodu. Ne že by jí nechutnala, ale ona neumí pít z lahvičky. Zkusila jsem všelijaké lahve - tekoucí, netekoucí - všechno. Momentálně nejlépe pije z panákové skleničky, ale i tak to není ideál, voda jí teče všude kolem. Ale furt lepší než lahvička se savičku, kterou jen kouše a necucá. Máte některá podobné zkušenosti? Co vám fungovalo? Byla bych ráda za jakékoliv rady.
Děkuji a přeji hezký večer.

Jestli ještě hodně kojis tak ji můžou stačit tekutiny z mléka. Venku nejsou ještě vedra, tak bych to nijak nehrotila. Zkoušejí nabízet vodu, neslazený čaj a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
23.2.24 13:24
@Jitřenka89 píše:
Děkuji a přeji hezký večer.

Tyjo holka, co nám to tady píšeš? Mám na tebe dotaz, dostala jsi takovou tu brožuru, která se dává snad v balíčku v nemocnici po porodu - Já a moje miminko? (Viz obrázek).
Tam je kapitola s názvem Výživa a podrobně se tam píše o příkrmech.
Příkrmy se zavádějí od 6.měsíce, ne od 5.měsíce. A teď pozor, je tam přesně uvedeno, kdy se zavádí voda a musí to být samozřejmě kojenecká voda. Je to od 9.měsíce! Citace: Obvykle po 9.měsíci vzniká potřeba přidávat k mateřskému mléku další tekutiny!
Takže, jak jako, že už 6m miminku cpeš vodu? To vůbec nepotřebuje. Zbytečné. Pročti si tu brožuru nebo se zeptej svého pediatra. Ale vzhledem k tomu, že se zavádí příkrmy, je voda obsažená v těchto příkrmech+mateřské mléko a to zatím stačí.
Lahviček je na trhu nepřeberné množství, zkus více značek Philips, Nuk, Mam, zkoušej.

• Citovat
  • Upravit
21
23.2.24 20:57

U nás je to podobně, po zavedení příkrmů malý uznal, že jsou lepší než kojení a kojíme tedy už jen v noci. Tím pádem taky vodu podávám extra (o vodě až po devátém měsíci, jak tu někdo píše, jsem tedy nikdy neslyšela). Je to přesně jako u vás - má hrnek s pítkem a spíš než by pil, tak to různě okusuje. Ale zkus pozorovat - určitě taky nějakou vodu polkne, jak si ji vytlačí tím skousnutím. Já poslední dny (malému je 9 měsíců) pozoruji, že občas už cíleně vodu z pítka tahá. Ale jinak tedy stále hodně vodou ředím (vše - jogurt, přesnídávku, mačkanou zeleninu,…).
Hlavně bych se řídila počůranými plenami - pokud jich je dost, není to úplně žluté a nějak extra nesmrdí, asi bych byla v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.24 14:00
@Mandarinka104 píše:
Tyjo holka, co nám to tady píšeš? Mám na tebe dotaz, dostala jsi takovou tu brožuru, která se dává snad v balíčku v nemocnici po porodu - Já a moje miminko? (Viz obrázek).
Tam je kapitola s názvem Výživa a podrobně se tam píše o příkrmech.
Příkrmy se zavádějí od 6.měsíce, ne od 5.měsíce. A teď pozor, je tam přesně uvedeno, kdy se zavádí voda a musí to být samozřejmě kojenecká voda. Je to od 9.měsíce! Citace: Obvykle po 9.měsíci vzniká potřeba přidávat k mateřskému mléku další tekutiny!
Takže, jak jako, že už 6m miminku cpeš vodu? To vůbec nepotřebuje. Zbytečné. Pročti si tu brožuru nebo se zeptej svého pediatra. Ale vzhledem k tomu, že se zavádí příkrmy, je voda obsažená v těchto příkrmech+mateřské mléko a to zatím stačí.
Lahviček je na trhu nepřeberné množství, zkus více značek Philips, Nuk, Mam, zkoušej.

V porodnici jsem žádnou brožuru nedostala. V půlce 4. měsíce jsem byla na kontrole u doktorky, která mi řekla, že příkrmy už můžu zavést. I přesto jsem počkala ještě asi měsíc, než jsem je opravdu zavedla. Doktorka mi dala knížku o příkrmech, četla jsem si ji a tam bylo, že pokud zavádím příkrm, měla bych zavést i vodu. První asi půl měsíce jsem vodu nedávala. Teď v 6 měsících jsme byly s malou opět u doktorky. Ptala jsem se ji, jestli je voda nutná a ona říkala, ať ji zavedu. Měla jsem sice i druhou stranu - kamarádku laktační poradkyni, která mi řekla, že až do roku vodu nedávala, ale já jsem prvorodička a nevím, co je ta správná věc. Navíc kvůli tomu, že malou hlídá teď častěji babička a já tam pořád na kojení nejsem, jsem si tím nebyla jistá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
24.2.24 14:08

@Jitřenka89 Tak si najdi informace na netu, napr. Mamila, WHO. Zavadet kojenym detem prikrmy pred ukoncenym sestym mesicem je pro nektere riziko (napr. infekce, ohrozuje to kojeni atd.) Slepe duverovat by se nemelo nikomu, ani doktorovi :kytka: Navic pediatr je odbornik na detske nemoci, ne na vyzivu. Co se na medicine uci o vyzive a kojeni? To je tak jedna vyucovani hodina se zastaralyma tabulkama pribirani vytvarenyma jeste za sociku na detech na UM :)) A aby me nikdo nenarkl z kecu, to mam opravdu realne zjistene, zadna jedna pani povidala :) 1 LF UK.

Edit - me pediatra nutila u obou plne kojenych deti do prikrmu uz od 4m :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
24.2.24 14:16

Zakladatelko, já jsem oběma kojenym dětem pomalu zaváděla příkrm od ukončeného čtvrtého měsíce a nic se jim nestalo, takže i kdyby to bylo tak, jak tady píšou, tak už je to jedno, příkrmy uz dáváš. No a s tou lahví. Můj syn začal pít z láhve až po dvou měsících zuzlani. Denně jsem nabízela. Teď je mu deset měsíců a pije z uciciho hrnku čaj.

• Citovat
  • Upravit
24.2.24 19:33
@Eva2610 píše:
Zakladatelko, já jsem oběma kojenym dětem pomalu zaváděla příkrm od ukončeného čtvrtého měsíce a nic se jim nestalo, takže i kdyby to bylo tak, jak tady píšou, tak už je to jedno, příkrmy uz dáváš. No a s tou lahví. Můj syn začal pít z láhve až po dvou měsících zuzlani. Denně jsem nabízela. Teď je mu deset měsíců a pije z uciciho hrnku čaj.

Právě, jsem teď dost zmatená z toho, co tu holky píší. I moje mamka zaváděla příkrm u mě a mých sourozenců od ukonč. 4m. Kojeni jsme byli do 2-3 let, takže taky v pohodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
24.2.24 20:13
@Jitřenka89 píše:
Právě, jsem teď dost zmatená z toho, co tu holky píší. I moje mamka zaváděla příkrm u mě a mých sourozenců od ukonč. 4m. Kojeni jsme byli do 2-3 let, takže taky v pohodě :nevim:

At je to jak chce, už ten příkrm dáváš, takže ho už přece nebudeš rušit. A to pití nabízejí, časem pít začne. Navíc kojis, takže bez pití nebude. Neboj, to půjde.

• Citovat
  • Upravit
1244
24.2.24 20:29

Ja nevim proc to piti, tak vsichni hroti. To je snad treti diskuze v posledních par dnech. Nabizej panakovkou, kdyz nechce savicku. Nebo ma zacpu? Moje deti obe cca od 8 mesicu pili z klasickeho hrnicku kvalitne. Zacala jsem taky v 6m panakovkou. Ven nosim hrnicek a flasku. Nebo lahev s sirokym hrdlem, ale i uzke zvladaji. Dcera byla schopna pit z lahve s uzkym hrdlem uz v roce. Nevidim duvod, aby dite furt popijelo a melo k dispozici lahev, jeste k tomu casto se sladkym pitim, tak jak to vidim v okoli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí