Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Vsichni mi rikaji ze s ditetem na slunicko od 10 rano tak do 3 odpoledne bych nemela a ze by na ne nemelo vubec svitit, protoze by je to mohlo dost spalit a ze si mam prehodit pres kocar slabou decku bambusovou aby na ni nesvitilo a nechat dycky otevrenou stranu na kterou nesviti..A co se týce ofouknuti, tak nevim dost sem na to trpela stacilo mi se zpotit a ofouknout i v lete a bylo to, tak se ted bojim malou vyndat z kocaru no..
kdo ti to říká? Tak asi mysli že ji v tom čase nedáš na deku na přímé slunce bez ochrany, ale jinak nechápu ![]()
Zakladatelko, cim vice ji budes chranit, tim vice bude nemocna.. jaky ma dcera typ kuze? Jaky mate vy, jako rodice? My se opalujeme dobre, nespalime se, mala od miminka venku nahata, kloboucek na hlave, v horku mokry, bazenek, nebo jezero, obcas ditko protahnout vodou.. nebud tak uzkostliva, bude pak hodne nemocna.. pokud ma svetlou kuzi, namazat 50kou, vzdy neco na hlavu a hodne pit/kojit.. v kocarku ji nenavlikej, nech ji vetrat, maximalne udelej stin nejakym destnikem, nebo korbickou, deku bych nedavala.
@Anonymní píše:
Vsichni mi rikaji ze s ditetem na slunicko od 10 rano tak do 3 odpoledne bych nemela a ze by na ne nemelo vubec svitit, protoze by je to mohlo dost spalit a ze si mam prehodit pres kocar slabou decku bambusovou aby na ni nesvitilo a nechat dycky otevrenou stranu na kterou nesviti..A co se týce ofouknuti, tak nevim dost sem na to trpela stacilo mi se zpotit a ofouknout i v lete a bylo to, tak se ted bojim malou vyndat z kocaru no..
Je to blbost. Když bude dítě na sluníčku chvilku, tak se nespálí, naopak kůže se trénuje na sluneční svit.
Dítě by se nemělo opalovat, nemělo by být na slunci dlouho, ale to je přece něco jiného.
@Anonymní píše:
@Freya10Děkuju moc za reakci. Pokusim se nad tim poradne zamyslet a zkusit najit nejakou partacku co nebude takovej posera a svihloun jak ja 🙈
Vim ze to asi prehanim, ale proste si nemuzu pomoct.. nechci dceri skodit, ale dycky kdyz jdu tak si rikam tyo neni ji vedro tak ji odkreju a pak si rikam tyo aby ji neofouklo nebo nesvitilo do obliceje, tak zas prikreju.. a s tou dekou a balkonem.. bych moc chtela bejt s ni na dece a nechat ji koukat a zkoumat.. musim na sobe trochu zapracovat.. a to sem nechtela aby byla dcera lemra jak ja a ted z ni delam jeste jak tu nekdo rekl slenikovou kytku 🙈
A co teda celý dny děláš? ![]()
Namaž malou dětským opalovacím krémem (50) a oblékni jí jen lehce. Když jí v tomhle vedru navlečeš do tepláků, tuplem se ti spotí a můžeš jí přehřát. Copak ty taky chodíš nabalená? A hlavně kočárek ničím nepřikrývej, tím uděláš víc škody než užitku. Raději si pořiď slunečník na kočárek.
@Anonymní píše:
Prosím Tě, nauč se kriticky myslet, když už máš potřebu číst poučky.
Ty poučky, že dítě nemá na přímé slunce je myšleno v tom smylsu, že ho nemáš cíleně někde na tom sluníčku grilovat. Ne, že máš sedět zabarikádovaná doma a nevystrčit nos z bytu (kde je kolikrát pocitově mnohem hůř a dusněji, než někde venku).
Spálení předejdeš tím, že dítě není na přímém slunci, je ve stínu, má klobuček a případně LEHKÉ vzdušné oblečení (existují i oblečky s UV filtrem), dítě mázneš silným opalovacím krémem vhodným pro děti (jedno dítě je fototyp 1, ale doma s ní teda v létě nesedíme, i jdeme třeba na celý den k vodě).
Pokud je dítě přiměřeně oblečené, tak se nezpotí, takže mu pak nějaké ofouknutí nevadí. Taky není nic lehčího, než dítě dle aktuální situace venku přioblékat nebo naopak odsvlíkat.
Ja mam cerstve 5ti mesicniho kluka. Ven chodime normalne, oblecenej jen v tilku, s sebou ksiltovku/ satek, krem na opalovani. Kvuli starsim detem travime dost casu u prehrady. Malej se vali na dece/ trave bud ve stinu, nebo kdyz neni tak hrozne tak i na slunicku.
Co miluje je bazen, koupe se uz skoro mesic. Pak polozit na vyhraty dlazdicky a je spokojenej jak blecha.
Bude věčně nemocná, když s ní bude takhle zacházet… Dej ji to, co máš ty, kočár neprikryvat, max bych se snažila držet ji víc ve stínu, at se nespalí, jestli je světlá. Letní děti jsem z kočárku/šátku vyndavala venku už v šestinedělí, abych mohla nakojit…
Naše se narodila na jaře, a na podzim se v těch cca pěti měsících už plazila po hřišti, normálně veřejném, na sídlišti (má starší sourozence, ji samotnou bych asi na hřiště ještě nebrala
).
@Svistice píše:
Prosím Tě, nauč se kriticky myslet, když už máš potřebu číst poučky.Ty poučky, že dítě nemá na přímé slunce je myšleno v tom smylsu, že ho nemáš cíleně někde na tom sluníčku grilovat. Ne, že máš sedět zabarikádovaná doma a nevystrčit nos z bytu (kde je kolikrát pocitově mnohem hůř a dusněji, než někde venku).
Spálení předejdeš tím, že dítě není na přímém slunci, je ve stínu, má klobuček a případně LEHKÉ vzdušné oblečení (existují i oblečky s UV filtrem), dítě mázneš silným opalovacím krémem vhodným pro děti (jedno dítě je fototyp 1, ale doma s ní teda v létě nesedíme, i jdeme třeba na celý den k vodě).
Pokud je dítě přiměřeně oblečené, tak se nezpotí, takže mu pak nějaké ofouknutí nevadí. Taky není nic lehčího, než dítě dle aktuální situace venku přioblékat nebo naopak odsvlíkat.
podle mě nečte poučky, myslím že to do ní hustí matka s tchýní, takhle se to dělalo před x lety
@ka2ka píše:
podle mě nečte poučky, myslím že to do ní hustí matka s tchýní, takhle se to dělalo před x lety
To je jedno, kde k těm radám přišla. Mě se tchýně už 7 let opakovaně zmiňuje, že na zvracení jejím dětem nejlíp pomáhalo studené mléko. No mám mozek a nejsem blbá, abych blijícímu dítěti strkala mlíko či mléčný výrobek v jakékoliv podobě.
@Svistice píše:
To je jedno, kde k těm radám přišla. Mě se tchýně už 7 let opakovaně zmiňuje, že na zvracení jejím dětem nejlíp pomáhalo studené mléko. No mám mozek a nejsem blbá, abych blijícímu dítěti strkala mlíko či mléčný výrobek v jakékoliv podobě.
tak to je dobrý, to mě pobavilo měkterý rady jsou fakt úžasný
@ka2ka píše:
tak to je dobrý, to mě pobavilo měkterý rady jsou fakt úžasný
Ale můj muž i jeho dva sourozenci tento druh „léčení“ evidentně přežili bez nějaké další větší újmy na zdraví. ![]()
Jen vím, že zvracící dítě prostě téhle babičce na hlídání dávat nebudu. To si raději vezmu paragraf.
Chudinka tvoje mala sklenikova kyticka… kdybys videla, co vsechno delam se synem, to by te trefil slak.
@Svistice píše:
Ale můj muž i jeho dva sourozenci tento druh „léčení“ evidentně přežili bez nějaké další větší újmy na zdraví.
Jen vím, že zvracící dítě prostě téhle babičce na hlídání dávat nebudu. To si raději vezmu paragraf.
@Freya10
Děkuju moc za reakci. Pokusim se nad tim poradne zamyslet a zkusit najit nejakou partacku co nebude takovej posera a svihloun jak ja 🙈
Vim ze to asi prehanim, ale proste si nemuzu pomoct.. nechci dceri skodit, ale dycky kdyz jdu tak si rikam tyo neni ji vedro tak ji odkreju a pak si rikam tyo aby ji neofouklo nebo nesvitilo do obliceje, tak zas prikreju.. a s tou dekou a balkonem.. bych moc chtela bejt s ni na dece a nechat ji koukat a zkoumat.. musim na sobe trochu zapracovat.. a to sem nechtela aby byla dcera lemra jak ja a ted z ni delam jeste jak tu nekdo rekl slenikovou kytku 🙈