Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím,Spousta z Vas me tu bude chtit kamenovat nebo si bude klepat na čelo, jak muzu mit tak hloupy dotaz a tyto lidi bych chtela poprosit aby se vubec nevyjadrovali.. kazdy z nas ma neco co ho zajima s cim si nevi rady a neni ostuda se podle me zeptat.. takze jestli vam to prijde stupidni, prosim nechte si to pro sebe nepotrebuju to cist
Dotaz:
Jsem asi dost úzkostliva matka a bojim se s dcerou cokoli,, podnikat,,
Bude nam 5 měsícu.
Vsude potkavam kocarky ktere jsou rozcapene ze na dite sviti slunicko, venku sedi mamky s ditkama v naruci nebo na kline a povidaj si… jde mi o to, že ja se bojim vzit dceru i na balkon.. proste i v tenhle vedrech premyslim ze kdyz s ni chci na balkon ( na ktery uz nesviti ) tak mam ji dat cepici a teplacky a treba aspon kratky rukav? Nebo s ni muzu vylezt jen v body na raminka.. co kdyz ji ofoukne? A tak to mam i venku.. kocarek mam shovanej pod deckou aby ji tam nesvitilo a nekdy bych ji chtela vyndat aby taky videla protoze je hodne zvedava, ale bojim se ji vyndat z kocaru ikdyz budeme ve stinu a ona ma jen body ze ji treba ofoukne.. ale zase musi si deti nejak zvykat ne? A kdyz vidam mnohem mensi miminka venku v naruci.. sem asi magor, ale proste nevim jak dceru oblect kdyz jdu na balkon a nebo venku kdyz si s ni chci treba sednout do stinu na deku..
Neměla jsem strach z větru, ale z úpalu. Bydlím v bytě, venku rozpálený ulice, hřiště bez stromu. Chodila jsem ven až pozdě odpoledne, kdy se alespoň už táhly stíny. Vadilo mi i auto v tomhle vedru a přímém slunci. O rok později je už situace jiná, ale odpočítávám konec srpna. Hlavně nezapomínej mazat. Já takhle jela k máme a předpověď oblačno 21,no kyho vejra kluk měl červený ruce od sluníčka a pěkně mě to sr…
Nezakrývat kočár plenkou!!!
![]()
https://www.maminka.cz/…o-vas-sokuje
Tohle by měli vysílat už u gynekologa v ambulanci jako povinné video pro nastávající matky…
Hlavně si zakladatelko uvědom, že dítě nemůžeš nikdy před ničím 100% uchránit.
Takže tu rýmu, virózu, průjem, kašel angínu a kýho čerta prostě stejně jednou dostane.
Ano, jsi, zvladla sis odpovedet sama
Polehcujici okolnosti budiz to, ze je ti jen pet mesicu ![]()
@Anonymní píše:
@Freya10Děkuju moc za reakci. Pokusim se nad tim poradne zamyslet a zkusit najit nejakou partacku co nebude takovej posera a svihloun jak ja 🙈
Vim ze to asi prehanim, ale proste si nemuzu pomoct.. nechci dceri skodit, ale dycky kdyz jdu tak si rikam tyo neni ji vedro tak ji odkreju a pak si rikam tyo aby ji neofouklo nebo nesvitilo do obliceje, tak zas prikreju.. a s tou dekou a balkonem.. bych moc chtela bejt s ni na dece a nechat ji koukat a zkoumat.. musim na sobe trochu zapracovat.. a to sem nechtela aby byla dcera lemra jak ja a ted z ni delam jeste jak tu nekdo rekl slenikovou kytku 🙈
Ale ty jí právě tímhle škodíš. Vychováš z ní skleníkovou kytku, která chytne každou nemoc, co půjde kolem.
Navíc je mimčo už má 5 měsíců.. Už to není to novorozeňátko, které jsi právě dovezla z porodnice. V pěti měsících už má za sebou i první dávku očkovaní… Nevidím jediný důvod, proč z dítěte pěstovat skleníkovou kytičku.
Dneska jsem potkala asi podobně smýšlejícího tatínka, dítě navlečené v dlouhém rukávu, přes to ještě lacl a na kočárku nánožník. My jeli v tričku a kratasech (pro hnidopichy - ano, my oba) ![]()
Sahej za zátylek, je tam spocený, hned vysliknout. U nosánku zjistíš jestli je mu zima pokud je studený.
Používej selský rozum u oblékání. Není třeba zbytečně navlékat. Potom si akorát koleduje o nějaký problém. Vydechni, nějak si tu imunitu posílit musí ![]()
Za mě, jakožto hrotičku, ji neškodíš ani tak po zdravotní stránce, jako po psychické. Mám to z vlastní zkušenosti- první dcera je velmi úzkostná a vážně jí to dělá problémy. Samozřejmě v tom hraje roli i dědičnost, ale valná část je prostě zrcadlení mého přístupu k věcem (a to se fakt snažím to na ní nepřenášet). Pozor na to. Stane se víceméně prd, když v půl roce nebude mít „zážitky“, ale tvé úzkosti a přehnané řešení věcí ona cítí a je hodně děsivé, jak moc umíme ovlivnit psychiku svých dětí a jejich budoucí náhled na svět…
A jej, ja v tehle teplech vemu 3 mesicni dite v plence, prcnu ho na deku na zahrade, dam destnik na zastineni a jdu v dohledu plejt zahony.. A jak se tam malej teteli a usmiva ![]()
Nic se nema prehanet. Prehrati je u malyho prcka dost rychly, takze nezakryvat, nenavlikat a chvile na slunci ho taky nezabije ![]()
@dickys píše:
Dneska jsem potkala asi podobně smýšlejícího tatínka, dítě navlečené v dlouhém rukávu, přes to ještě lacl a na kočárku nánožník. My jeli v tričku a kratasech (pro hnidopichy - ano, my oba)
Spíš mu tak dítě připravila podobně smýšlející maminka… Hlavně nemyslet!
![]()
@Berry77 píše:
Promiň, ale ty jsi sirotek? Pokaždé, když čtu tyhle opravdu hloupé názory, tak si říkám "nemá ani mámu, tchýni, sestru, švagrovou ani jednu jedinou kamarádku, které by jí řekly, co dělá za pitomosti "??
Mně to přijde že ty jí tohle prave radi, bohužel. U nás byly babicky taky obě chytrý jak rádio a každá ještě navíc tvrdila něco jiného. A já u 1. dítěte, narozenýho v červnu do těch největších veder, nezkusena ze vseho vycukana, všechno řešící úzkostlivá matka, sem si taky kolikrát s tím oblikanim nevěděla rady a ač jsme byli na baráku se zahradou u tchýně, byla jsem s ním raději zalezla uvnitř, kde bylo snesitelneji, bála jsem se ho dát i spát do kočárku do stínu pod strom, že se prehreje, a přesně, pak zafoukalo a já ho honem letela prikryt a akorát jsem si ho vzbudila. Takže zakladatelku trochu chápu. Ale na tu deku nebo plenu přes kočár bacha…
Chodím s kočárkem pokud možno ve stínu. Když jdu přes přímé slunce, zakryju hadrem kočár tak, aby dovnitř nesvítilo, ale část je samozřejmě odkrytá, aby tam šel vzduch. Nebo vytáhnu deštník a stíním na kočár deštníkem. Opalovací krém nepoužívám, považuju to na takto malé mimčo za zbytečnou chemii a raději se přímému slunci vyhnu.
Dávám pozor, aby nebylo mimčo zpocené, když ho z kočárku vytahuju, právě aby ho „neofouklo“. Jinak ho ale klidně nechám ve stínu na dece rozbalené jen v bodýčku bez plenky, když je teplo a nefouká. Potřebuje přece taky pozorovat svět a nejen koukat na vnitřek kočárku.
@Anonymní píše:
Vsichni mi rikaji ze s ditetem na slunicko od 10 rano tak do 3 odpoledne bych nemela a ze by na ne nemelo vubec svitit, protoze by je to mohlo dost spalit a ze si mam prehodit pres kocar slabou decku bambusovou aby na ni nesvitilo a nechat dycky otevrenou stranu na kterou nesviti..A co se týce ofouknuti, tak nevim dost sem na to trpela stacilo mi se zpotit a ofouknout i v lete a bylo to, tak se ted bojim malou vyndat z kocaru no..
@VilaAnalka píše:
Ano, jsi, zvladla sis odpovedet samaPolehcujici okolnosti budiz to, ze je ti jen pet mesicu
Schválně to tu pročítám jestli to tu někdo zimní, že JIM je 5 měsíců nebo budu muset být první ![]()