Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holčiny, tak si nevím rady a je víkend, tak jdu na radu. Malé - 3apůl měsíce - se dneska objevily na pravé nožičce malé flíčky (vypadá to jako mini modřinky) ve velikosti asi 2 až 3 mm…má je od kolínka dolů ke kotníku a má jich asi deset???? Jsem z toho mírně…tedy dost vyplašená…a doufám, že to nic nebude…nikde se nepraštila, nikde se nemohla otlačit, tak nevím čím by to mohlo být??? Nevíte někdo?
nemá teplotu a jinak se chová normálně?
zkus skleničkový test (zatlač na ně skleničkou a koukni skrz to sklo, co to dělá při tom tlaku), jestli nezmizí ani nezbledne, jela bych to raděj ukázat doktorovi hnedka
pokud zmizí nebo alespoň zblednou, tak to je nějaká vyrážka nebo štípance, určitě to počká na další vývoj, jestli se objeví teplota nebo to samo zmizí…
souhlas s pudlou. Zkus skleničkový test.
Pokud to zmizí, napdá mě - nemá nějakou virozu?
Pokud to nezmizí pod tou skleničkou, osobně bych plašila radši zbytečně a jela na pohotovost - radši zbytečně ..
Postupuje to?Má teplotu? Nezvrací? Pláče?
Zatím teplotku nemá…i když někdy v týdnu měla 37,4 ale píchali nám naušničky, tak jsem to přičítala tomu…jinak tohle se objevilo dneska…a celý den byla taková no pobrekávala chtěla se pořád chovat a ani moc nespala…teď večer usnula úplně normálně asi ve čtvrt na osm a spinká. ale jsem z toho dost zmatená. jako alergie to nevypadá a než půjdu spát tak se kouknu jestli se jich neudělalo více…mate mě, že to opravdu vypadá jako modřinky…jako kdybych vzala kartáč na vlasy a obtiskla ho, ale je to po obvodu celého lýtka…a co zjistím tou skleničkou? nebo mám jet raději zítra hned na pohotovost…pokud to nezmizí…pro jistotu?
Ještě jsem to chtěla vyfotit, ale ona už je tak živá a jsem dneska večer sama doma, tak mi těma nožičkama tak mrskala, že je to rozmazané a není na té fotce nic vidět…
no nechci/nechcem tě vyplašit. Ten skleničkový test může být vodítkem. Kdyby to nezmizelo pod tou skleničkou, mohlo by (ale nemuselo) se jednat i o meningokoka (obvykle v kombinaci s těmi dalšími příznaky)
my jsme takhle jely v roce holky do nemocnice. Jenže ona ty teploty měla a zvracela (ale vzteky) a právě se jí to rozlejzalo od nohou nahoru potěle. Ale nezvětšovalo se to, ty jednotlivé flíčky. V nemocnici hned meningokoka vyloučili, závěr byl, že to je k nějaké viroze (starší holka to máčasto na krku, když se vzteká a brečí), udělali jí test na srážlivost krve a závěr OK
Mě to právě vylekalo poprvé, bo měla teploty a navíc jsem neměla tucha o existenci skleničkového testu..
Pokud jí jinak nic neni krom těch flíčků a ty pod skleničkou zmizí, zvolila bych dnes vyčkávací taktiku. Pokud by nezmizely, jela bych hned. Pro klid (ovšem taky jsme si tam pár dní poležely)
Fakt nechci strašit…myslim, že totéž napadlo i Pudlu
Jo, a říká se tomu petechie
Děkuji
takhle malinká a meningokok? no dnešek je opravdu vyčkávací…uvidíme…hlavně jsem potřebovala to někomu říct … hnedle se člověku uleví…tak uvidíme do rána…snad bude v pohodě a bude to jen nějaká nesrovnalost
a tak mě napadlo, že ani se dneska moc nevztekala…brečela, ale nevztekala…no uvidíme…díky holky
vyzkoušíme
dobré jitro. meningokok (meningokoková sepse) běží rychle jako blázen, jestli je ráno OK, tak jste nejspíš za vodou.
alepokud se jí jen tak udělaly modřinky (ne vyrážka), tak to ste stejně minimálně kontrolu srážlivosti krve.
Ahoja, tak flíčky zůstaly…není jich víc ani míň…tak teď mám dilema, jestli jet na pohotovost nebo vydržet do zítra k paní doktorce??? ![]()
Ahoja, tak flíčky zůstaly…není jich víc ani míň…tak teď mám dilema, jestli jet na pohotovost nebo vydržet do zítra k paní doktorce??? ![]()
Ahoj.Já v tomto odborník nejsem,ale jak se znám,jela bych raději na pohotovost ![]()
Emička měla 5.dětskou nemoc,která se projevuje flekanci,začaly jí právě na nožičkách,pak se rozšířily po celém těle a různě splývaly..Před tím ale měla 4 dny 39 horečky..Někdo tady na diskuzích ale psal,že pátá nemoc můžou být jen ty flekance bez horečky..Jí se to do 24 hodin pořádně rozšířilo.
Známá měla dítě s poruchou krevní srážlivosti,začalo to petechiemi na nožičkách,nechali si je v nemocnici skoro měsíc.Píchali tam chlapečkovi nějaké hormony na ředění krve,s tím se domů nemůže..
Tak jsme byli včera u doktorky a krevní obraz neukázal nic nenormálního, tak uvidíme co se z toho vyklube. Doktro říkala, že by to mělo zmizet samo, ale pro jistotu to máme hlídat, kdyby náhodou něco…ale stejně nemám odpověď co by to mohlo být??? Ale je jasné, že nic z toho drastického co by to mohlo být to není, tak můžemem v klidu spinkat. Děkuji za rady ![]()