Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám na vás několik otázek. Hledala jsem ruzně po netu i tady, ale asi špatně hledám nebo co.
Kdy se muže jit prvně ven po prodělání neštovic? Kdy mužu děti vykoupat? Jak dlouho mám natírat pudrem pupínky? A není něco lepšího než pudr? Ještě dodám, že zitra to je čtvrtý den, co se děti osypaly. Moc děkuji za reakce.
Kykoušek píše:
Ahoj maminky, mám na vás několik otázek. Hledala jsem ruzně po netu i tady, ale asi špatně hledám nebo co.
Kdy se muže jit prvně ven po prodělání neštovic? Kdy mužu děti vykoupat? Jak dlouho mám natírat pudrem pupínky? A není něco lepšího než pudr? Ještě dodám, že zitra to je čtvrtý den, co se děti osypaly. Moc děkuji za reakce.
bez zkušenosti (ač jsme je již mnohokrát potkaly) z čteného diskusí:)
ven - rozhodně ne na sluníčko. No a v tomhle marastu (aspoň u nás) bych nešla taky:D Asi bych šla, až přejde to nejhorší (svědění a tak - se budou potit, bude je to svědit…nevim) a zakrývat před sluníčkem do uplného zhojení, ať nejsou jizvy
Koupat - názory se různí - někdo říká nekoupat (spíš sprcha, když už), někdo jo. Dokonce jestli se nepletu (ale to nechci kecat) v kapce hypermanganu? Každopádně neutírat, ale ručníkem „pijákovat“
Pudr - někdo nepudruje vůbec:D Ale jinak do zaschnutí neštovice, pudr vysušuje. Používá se pudr, ač se od něj snad i upouští? Někdo dává genciánku. Hodně holky zmiňují Tanno Hermal, že to i chladí
Plus občas se hodí Fenistil kapky…
neni to z vlastní zkušenosti (a za mě byl jen pudr), tak snad to pomůže aspoň maličko
Ven se může po zaschnutí posledního pupínku ale má se ještě tak týden vyvarovat kolektivu. My jsme koupali hned od začátku neštovic každý druhý den, a lehce osušily ručníkem a poté natřeli neštovice. Pupínky se natírají dokud nejsou zaschlé. Oni se vytváří asi do pátého dne, poté už jen zasychají a hojí se to. Naši kluci chodily ven asi desátý ven.
Tak myslím hodně individuální. Natírali jsme fialkou, ale jednoho jsme nematírali skoro vůbec. Musela bych ho vzít štětkou na malování
. Měl to fakt strašný a taky mu vadilo, když jsem mu to natírala. Ten fakt nešel ven 3 týdny a do školky šel snad za 5 týdnů. A sprchovali jsme asi za týden. Pak jsme v létě museli hodně mazat faktorem, aby neměl jizvy, ale naštěstí nemá vůbec žádné.
A ten mladší to měl dobrý, natírali jsme taky fialkou, opatrně jsme sprchovali už asi po třech dnech a ven jsme šli zhruba za 10dní.
místní primář dětského odd. nemocnice radí natírat pupeny Imazolem.
Kykoušek píše:
Infekční jsou neštovice do zaschnutí posledního puchýřku. Kdy jsme koupali si nepamatuju, ale první dny určitě ne (myslím, že taky až po zaschnutí). Mazala jsem pudrem, ale jen jednou, páč Anežka se neškrábala a svědilo jí to jen jednou (nebo aspoň jen jednou si stěžovala). Ven jsme nešly minimálně měsíc, páč bylo léto a doktorka mě varovala, že když půjde Anežka na sluníčko, zůstane kropenatá. A schovat venku před sluníčkem ve velkém vedru 3,5 leté dítě je nad moje síly
.
Ven jsme šli po zaschnutí všech pupínků, což bylo asi sedmý den. Koupali jsme pořád a to i vícekrát denně v hypermanganu. Pupínky jsme natírali Tanno Hermal Lotio, dokud nebyly hodně vysušené. Zkoušeli jsme taky Imazol, tea-tree olej a nejlíp zasychaly s Tanno.
Když pak venku svítilo slunce, ven jsme chodili, byli natření 30 faktorem, pokud to šlo, tak dlouhý rukáv i kalhoty. Jizvičky nemají ani jeden.
Martina
Děkuji moc za rady, zitra koupim ten hypermangan a ten Tanno Hermal. Jeste pobydeme doma nějaký ten den, myslela jsem tak po týdnu, tak na nějakou menši prochajdu by jsme teda mohli. Jinak sluničku se vyhybat budeme. Už aby to bylo pryč. Ještě jednou díky.
Děti ( 5 let a 8m) jsem okoupala v hypermanganu myslím 3.-4.den, …pomohlo. Mazali jsme Tanno Hermal.
Ale jelikož měl mladší plínku a lezly mu zoubky, použila jsem i filaku na vysušení. Taky měl boláčky v očích, takže tam jsem nemazala ničím.
Zda jsem mazala čímkoli nebo ne - efekt stejný. Délka
hojení a následné stroupky či jizvy -stejné.
Děti byly nemocné v létě, celkem 6 týdnů… do města jsme nechodili, ale k babi na skoro samotu a do polí jsme vyvenčit museli. V paneláku nebylo k přežití. Vyhýbali jsme se ale sluníčku. Jizvy klukům zůstaly po těch největších boláčcích.
Menší měl boláky opravdu veliké, i na obličeji, hojící se jizvy jsme mazali Hema Gelem (výborná věc).
Stejně mu jizvy zůstaly a nechci ani pomýšlet, jak by vypadal, kdybych mu je neošetřovala a dala na rady chytrých, že se to časem ztratí. Jak roste je to vidět víc a víc.
Ahoj holky,
tak mame taky neštovice,zatím jen dcera 4a půl roku (ještě máme 8m chlapečka,zatím bez nešt.),má poměrně velké boláky,mazali jsme Tanno Hermal a hrozně u toho vyváděla,když jsem ji „puntíkovala“,že to svědí a bolí…Teď už je má konečně zaschlé,už nemažu,ale jsou stále dost veliké,a to už je 14 dní od prvního pupínku.Mám otázku pro Katty1,která psala,že jizvičky mazala Hema Gelem.Kdy jsi začala mazat?Až když byly pupence „vyloupané“?
Dcera prodělává neštovice zrovna teď. Osvědčilo se nám v akutní fázi výsevu puchýřků polévání růžovým roztokem hypermanganu- dcera chtěla i několikrát denně,od pátého dne kdy se neštovičky přestali dělat se dcera normálně sprchuje - byť jen krátce a dělá jí to moc dobře. Lékařka nám vysvětlila, že zákaz sprchování je jen historický přežitek z dob, kdy se báli, že se infekce bude šířit vodou, ale neštovice se šíří vzduchem!!! NAvíc také záleží jak koupání dítě snáší subjektivně. POkud mu dělá dobře, není jediný důvod neopláchnout ho. Pudrem rozhodně nanatírat, neštovičky pak rádi hnisají a dělají se jizvy. Pokud už si náhodou něco dítě rozškrabe, tak použít genciálku - ale opravdu jen na ty problematické boláčky. JInak ničím nemazat. Dnes je to 6 den co nám neštovice začali a krásně se vše hojí.
Natírat Imazolem a dát Fenistil kapky proti svědění,ostříhat nehtíky a udržovat ručicky čisté…Jinak ven po zaschnutí všech pupíků a nesmí se na sluníčko…Koupání někdo doporučuje a někdo přímo zakazuje..Každopádně když budete chtít koupat,tak jen sprchovat a sušit jen jemně ťupkovat a nedřít ručníkem na kůži…
Dostala jsem neštovice v 28 letech od maleho, mě nejvíce pomohlo mazat to slivovici žadne pudry ani masti mě nepomahali. Sprchovat se doporučuji alespoň jednou za dva dny a neotirat jen poklepavat ručníkem. mám horší strach jsem ve 4 týdnu těhotenství
takj sem zvedavá jak to dopadne ![]()
Proc se vlastne nesmi s nestovicemi ven? Tedy krome toho, ze je to infekcni a muzou se nakazit ostatni… ![]()
Trochu mimo mísu, ale odkud jste? Dcera je ještě neměla? ![]()
R.