Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera je měla před rokem a jestli si dobře pamatuju, tak jsme každý den rychle osprchovali (byly tropický vedra a jak byla celá zpocená, tak ji to děsně svědilo) a na závěr jsem ji polila roztokem hypermanganu, ručníkem jen zlehka oťupat. Natírali jsme Tanno hermal, to jí docela pomáhalo a dávali Fenistil kapky. Nesměla na sluníčko ještě docela dlouho po skončení neštovic, to už si nepamatuju, jak dlouho, ptala jsem se na to našeho doktora, takže jsme nejdřív nechodili vůbec, aby to neroznášela, a pak spíš navečer do stínu. A celý léto jsme mazali krémem s faktorem 50 a i tak se snažili to s pobytem na sluníčku moc nepřehánět, aby se jí neudělaly tmavý flíčky. A proti svědění jí docela pomáhalo, když jsme na ni pouštěli studenej vzduch stolním větrákem ![]()
Maminky, sháním pro svého dvouletého syna neštovice, 1.11.odlétáme na dovolenou, tak to chceme stihnout, jsme z Ústí nad Labem. Děkuju předem. ![]()
Holky, když jsou neštovice, tak je nejdříve jen horečka a po opadnutí se objeví pupínky?
Zajímalo by mě, kdy jste děti „pořádně“ umyli. Syn 5 let má slabý průběh. První pupínek byl ve středu a dnes už se začíná vylupovat. Mažeme Tanno Hermal. Zatím jsme sprchovali jen jednou a málo (bez mýdla). Zajímá mě, kdy pořádně vykoupat, aby ten bílý krém zmizel z těla a já mohla mazat třeba už jen ty veliké. Nebo to není nutné občas ten krém dostat z pupínků úplně? díky
@Mata132 Ten krém tym klidně nech, dokud to neodpadá.
Dcera měla neštovice loni ve čtyřicítkách, oplachovala jsem ji vodou s nastrouhaným a rozpuštěným mýdlem (tip od tety, dlouholetá učitelka v MŠ) a i ťupkovala Tannem, takže byla taková jako „oblemcaná“ pořád. Stejně jsem s ní nechodila ven (do hicu a aby někoho náhodou nenakazila), tak to bylo fuk.
Fakt umyla se až cca po dvou týdnech, když už bylo vše zaschlé.
Vůbec jí to nevadilo.
Já měla neštovice v 18 a pamatuju si, jak mi vadilo, že jsem „ublemcaná“. Jí to bylo fuk
Děti tohle neřeší…
My jsme naopak koupali synka 2× denne- ve vode se sodou (rada kamaradky Dr. z Anglie), pak utreli a namazali imazolem (ona uz pry nemazala nicim, jen ta koupel)- nestovicek mel pres 300, ale tech „strupatych“ se udelalo jen par. Nevim, jestli by to bylo takhle i kdybychom se o to starali jinak- kazdy ma, koukam, jine metody. Ale imazol byl lepsi nez tekuty pudr, nedrolil se vsude po byte a ty chladive gely nechtel, ze ho neprijemne studi..Jizvicku ma jednu, z te prvni obrovske, tak tam zatim nevim, cim mazat dal- mel je nedavno.
Proč se nesmí s neštovicemi ven?
To nemůžu jít s dětmi ani na procházku do lesa, kde nikdo není? ![]()
Díky.
@Lenka512 Tak já nechodila ven ze tří důvodů. Aby někoho nenakazila (což v lese teda není), aby jí nesvítilo na ty jizvy (což teda v červenci loni bylo všude) a aby nechytila něco jiného (protože neštovice jsou svině a i při lehkém průběhu HODNĚ pocuchají imunitu).
PS: Jo a teda v našem případě teda ještě navíc bylo venku 40, tak nechodil nikdo nikam, kromě v noci, pokud nemusel ![]()
@Slečna Ferka no
![]()
Teď je zima, kluci jsou bez teplot, doma mi skáčou po hlavě (žádnej klid
), jizvy ještě nemáme…
tak co?
![]()
@Lenka512 Hele upřímně, v chřipkové sezóně bych ven nelezla. Prochladnutí je hned, kam se kouknu, děti mají virózu, a moje dcera si v lednu dala chřipku jako fakt chřipku, a ještě po měsíci vidím, že není v cajku. Ale samozřejmě, nemám dva rarachy, co by mi skákali po hlavě ![]()
Tak to je náš případ
Syn 5 let měl před týdnem v neděli první teploty 39, pak kašel a rýma, za 3 dny další teplota a ráno pupínky. Takže chřipka a neštovice najednou. Ale musím říct, že to moc dobře snáší a pupínků je málo a nejsou tak ošklivé. Takže jsem ráda, že si to odbyl takhle najednou.
@Lenka512 Kolikátý den mají neštovice?
Ahoj holky, syn 6 měsíců - neštovice. I když je plně kojený tak teda neštovice má opravdu škaredé. Jediné místo kde to nemá jsou oči. Dnes je třetí den osypaný a já se chci zeptat. Myslíte, že bych ho mohla vykoupat v úplně slabé hypermanganové koupeli? Díky za rady.
@Anetaaaa Synovi (6let) doktor zakázal koupání i sprchování ten první týden, mohla jsem ho jenom mýt žínkou mimo neštovice.