Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
zítra mám jít na zavedení nitroděložního tělíska Mirena. Doktorka mi ho vychválila do nebes, proto jsem zvolila tuto variantu. Poslední dny ale projíždím internet a nacházím samé negativní zkušenosti. Takže jsem pochopitelně velmi znejistila. Máte s ním některá prosím i pozitivní zkušenost? Asi potřebuju jen prostě podpořit, jiná forma antikoncepce u mě nepřipadá ze zdravotních důvodů v úvahu. Jak dlouho jste špinily? Popřípadě jestli tu máme i nějakou doktorku, jaká je procentuální šance, že budu bez komplikací a po pár dnech o tělísku nebudu ani vědět?
Mockrát děkuji za vaše odpovědi.
Příspěvek upraven 23.05.21 v 09:37
Ja s ni byla v pohode. MS jsem ani nemela, respektive jednodenni lehke spineni tak 2,3× do roka.
Po vyndani dosla klasicka MS cca za ten mesic, pak uz pravidelne a otehotnela jsem asi za pul roku
ale neco jsem na ni nabrala
Špinila jsem při prvním tělísku přes 3 měsíce. Ale za tu pohodu na dalších 5 let mi to stálo.
Mám ji 3 roky. Prvního půl roku jsem z ní šílela a měla sto chutí ji vyndat. Pořád jsem špinila, vždy bez varování najednou flek na zadku. Ale od tý doby super. MS mám každý měsíc, ale stačí intimky, je hodně slabá a bezbolestná. Rozhodně půjdu do další.
Dvě kolegyně. Jedna díky tomu přišla o spodek. Způsobilo ji to záněty. Druhé to opakovaně vypadlo. Loni musela na čištění, protože furt krvácela. To byl důvod proč jsem si to rozmyslela. Že do tělíska nejdu.
Já ji mám asi rok a půl. Napřed cca dva měsíce špinění v kuse, pak klasicka pravidelná menstruace, dotkeorka říkala ze jsem výjimka, že většina žen vůbec nemensteuuje nebo jen spini. Teď konečně se to začíná mírnit, napřed jsem jeden cyklus spinila, krvácení jsem asi 3 dny. Další dva cykly jen týdenní špinění a teď spinim asi třetí den, ale strašně slabě, kdybych byla prase, stačila by mi jedna vložka na celý den… tak se těším, že se to bude dál zeslabovat. Ale i kdyby ne, tak pardenni slabe špinění je taky super. Takže já po počátečním rozčarování jsem spokojená.
Mám jí už myslím dva roky a v pohodě. Ze začátku jsem chvíli špinila, ale nic strašného a nyní mám MS jednou za 2-3 měsíce a stačí na ní intimka. Mám teda Levosert, je levnější a jsou to stejné účinky. Jediné nežádoucí účinky, že mě při MS občas chytne migréna, ale tu jsem při práškách mívala horší a objevovala se i v době, kdy jsem antikoncepci nebrala.
Mám už druhou a na podzim jdu měnit za třetí. Za mě nejlepší druh antikoncepce. Při prvním zavedení jsem teda špinila cc 4 měsíce. Ale od té doby super.
Ahoj, budu také potřebovat měnit Mirenu. Mám ji už 5 let a 8 měsíců - měla jsem zdrav. potíže, tak jsem výměnu odložila. Teď ale asi už musim, nevim jestli mi to nemůže ublížit. Ale bude léto, tak se mi do toho popravdě nechce.
Jaké máte zkušenosti po výměně „kus za kus“ se špiněním, menstruací?
Ahoj holky, mám Mirenu 5. let. Byla jsem na preventivce a tam mi řekl Dr. že nejdou vidět vlákna a budeme po výsledcích měnit, vypršela životnost ( chci kus za kus). Dnes jsem volala na výsledky a abych se domluvila na tu výměnu a druhý doktor ( otec a syn se střídají v ordinačnich dnech) mi řekl, že schválili Mirenu na používání na 6 let, že vyměníme příští rok, že nemám nic resit. Nevíte o tom něco…jsem z toho jelen… Jeden hot a druhý čehý…
![]()
Edit: tak fakt, už jsem to našla na SÚKL - změna je od 11.3.2021 ![]()
Změna je, ale před 14 dny mi tělísko měnili po 5ti letech. Prý je to garantované jen u nových ![]()
@MarieP Dělal ti lékař rentgen, jestli je tělísko tam, kde má být? Možná bych zkusila znovu zavolat lékaři, který tě vyšetřoval. Možná mu to řešení při kontrole přišlo zbytečné, že stejně půjde ven.
@Petule030, dělal mi sono, vše v pořádku, žádné problémy nemám… Budu si ho nechávat vyndat asi v dubnu, ať jsem na léto a dovolenou fit… ![]()