Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s mírnou pozitivitou intolerance BKM kr. mléka v katerori igG - 5,18jsem měla, dle dr. je to sice pozitivní, ale jen mírně pozitivní. (norma je 0 - 0,9)
poslední rok jsem měla a mám šílené potíže a průjmy, naprosto divné, zhoršilo se mi akné, udělala růžovka, jsem často podrážděná a unavená a mám sklony být často nemocná - i malé nachlazení mě skolí na čtrnáct dní
Všechno jsem přikládala nějaké té potravinové intoleranci (hlavně kvůli těm střídajícím se - týden zácpa, pak jeden den 2× průjem, apod.)
takže teď mi vyšlo toto. Dle dr. mám vyřadit kravské mléko a všechny výrobky z kravského mléka a uvidí se.
Můj dotaz je: měl jste někdo takové velké problémy jako já (hlavně to zažívání, únava a šlené akné, potíže s cyklem, bolesti hlavy - a přitom jste vůbec neměli ani celiakii ani alergii, ale pouze intoleranci, a to ještě jste ty hodnoty měli jen mírně zvýšené???
protože mě ty potíže přijdou velké a to že mám pouze intoleraci a ještě ty hodnoty mírné, se mi nějak neslučuje s tím, jak blbě mi je. Jestli to není třeba ještě něco jiného.
no, uvidím, vynechám a za dva měsíce se uvidí. Ale zajímalo mně zda má někdo podobnou zkušenost.
Naše doktorka říká, že důležité jsou projevy, ne krev. Tak bych prostě vysadila vše mléčné a pak se uvidí.
@Niemeyer mam to same. Mam mirnou intoleranci ml. bilkoviny a kdyz nedodrzuju dietu, hned se to projeví. Nektere mlecne vyrobky mi nedelaji nic, ale vim, ze kdyz si dam treba maslo nebo slehacku, budu mit nafoukle břicho, průjem a dalsi den se mi vyrazi ruzove pupeny na obliceji ![]()
Tak já mám intoleranci na mléčnou bílkovinu, musím držet dietu, než se to zjistilo, otékala jsem v obličeji, nemohla dýchat, kašel, vyrážky, kopřivka. Po vysazení mléka se mi to zlepšilo. A musím brát už doživotně Zodac, protože mám ještě pylové alergie.
@Jitul.kaaa9 díky za sdlení zkušenosti. Mně právě zmátlo, že když mám intoleranci a ne alergi a ještě ke všemu je ta intolerance NÍZKÁ, že přece nemůžu mít tak drastické projevy a že to musí být určitě něco závažnějšího… a co všechno konkrétně jsi měla za příznaky? já třeba to nepoznám hned. Mám ty průjmy nebo pupínky tak nějak neidentifikovatelně po různé době. Není to že bych si dala mléko a hned letěla, to vůbec. Spíš takové nespecifikované..o dva dny později bolest hlavy třeba… těžko po hamburgeru, což mi nikdy nbývalo…
a to jsem se chtěla zeptat - je ti těžko i po malé dávce něčeho s mlékem? nebo toho musíš sníst víc? Třeba dvě lžičky majonézy ze smetany v hamburgru..? Nebo tak málo, jako třeba brambory maštěné trošičkou másla?
Já totiž nepiju hrnek mlíka nebo latté denně..
@vokishka to je pravda, také říkala. Chystám se, samozřemě projevy jsou u alergií a intolerancí zásadnější než výsledky testů.
@Niemeyer jako ty projevy můžou být fakt u každého jiné nezávisle na tom, jak hodně nad limitem jsou výsledky.
Jinak ty moje projevy taky nejsou okamžitě, třeba ráno zhresim a projeví se to az večer (bolest bricha, průjem) nebo az dalsi den (pupínky). Jinak skoro vzdycky poznam, kdyz ty potíže mám z ml. výrobků, ta bolest i průjem mi přijdou takový jiný, nez kdyz mi treba jen neco nesedne.
A jak uz jsem psala vys, nejvic mi vadi máslo a slehacka (treba jen brambory mastene maslem mi nedelaji dobre), ale celkem v pohode jsou tvrdé syry. A treba prepustene maslo mi nevadi vubec.
Sama doktorka mi rikala, ze v kazdem tom vyrobku je trochu jina „verze“ te bilkoviny, takze vysledovat, jak na co reaguju a vyřadit, co mi nedela dobre. Dokonce se pry může stát, ze se to v prubehu života i zlepší.
Dělali ti test na celiakii? Potravinové intolerance (IgG), které se objeví náhle v dospělosti, bývají velmi často spojené s autoimunitním onemocnením, hlavně tou celiakií. ![]()
@Loudy celiakie z krve vyšla negativní. možná mám intoleranci už od dětství? trpívala jsem jako malá na zácpy a s dospělostí přišel stres a průjmy. ta zácpa mi tehdy tolik nevadila
malátná a špatnou imunitu mám taky už od školky