Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky vsem ![]()
Jsem tady nová
a potřebovala bych poradit.
Co pijete místo kávy? Potřebovala bych přes den, nějak nakopnout.
(Je mi 29 let )Kávu jsem nikdy nepila, jen zkoušela a nechutná mi, musela bych si tam dát aspon 3 cukry
abych ji vůbec vypila, a to zase nechci
.Máte nějakou radu? Nebo jestli je nějaká jemnější chuť kávy, ráda vyzkouším. Děkuji moc ![]()
Zelený čaj. Zkus si pro začátek koupit sypaný jasmínový. Je dobrý i jako ledový (uvaříš silnější a naliješ ho na led, nebo necháš louhovat čajové lístky přes noc ve vodě v lednici).
Připravíš ho jednoduše - do hrnečku dáš lžičku čaje, zaliješ vodou, která se ještě nevaří, ale už z ní jdou bublinky, necháš to 3-4 minuty louhovat a přes cedníček sliješ do jiného hrnku a vypiješ. Pokud koupíš dražší čaj, tak to budeš moci zalít ještě jednou, někdy i víckrát - pak už používej normální vroucí vodu.
Nebo si pořiď konvičku french press - nasypeš čaj, zaliješ vodou, zcedíš.
Zajdi párkrát do čajovny a ochutnávej různé čaje, jestli ti budou a nebo nebudou chutnat.
Syanej bude chutnat lépe, než pytlíkový.
Ohledně kávy - dělat si ji doma tak, aby nebyla hořká, žluklá, vyčichlá a nebo kyselá dá víc práce, než si vařit ten čaj. Podstatné totiž je mít celkem čerstvě pražené kafe, nalezený druh který ti chutná a namlít zrna čerstvě před přípravou.
Ale jinak tedy pokud jsi uprostřed dne příliš unavená, tak klíčové je trošku upravit životosprávu, zejména spánek, pohyb a jídlo, aby si měla té energie víc a lépe vydržela.
Kofein (je i v čaji) ti únavu jen odsune, nezbaví tě jí.
Když jsem vyčerpaná, tak pre-work out drinky, ale ne pravidelně.
Prostě pro takové ty dny, kdy se mi nic nechce, všechno trvá atd. - a pomáhá mi to. Ale dlouhodobě/pravidelně by to asi nepomáhalo, to tělo si zvykne. ![]()
Co teče 😂. Mi stačí voda, bublinková neslazená minerálka, voda s citrónem, šťáva, občas Kofola. Čaje výjimečně. Mi je po nich moc horko. Když si jdu vařit čaj. To je znamení, že chcípám vnitřně a není mi dobře. Kávu nepiju vůbec. Bylo mi po ní zle, když jsem ji kdysi dávno zkusila. Tím mi tělo řeklo, že to nechce.
Já piju kapučíno. Takové to nejlevnější z obchodů, protože tohle mi prostě chutná.
Kafe nepiju z důvodu, že mi jednak nechutná a jednak po něm pak nespím. I to kapučino si musím dávat dost brzy, jinak mi to nabourá usínání.
Ne, že bych černé kafe nevypila, ale musela bych si do něj dát taky tři lžičky cukru.
@Tomie píše:
Když jsem vyčerpaná, tak pre-work out drinky, ale ne pravidelně.Prostě pro takové ty dny, kdy se mi nic nechce, všechno trvá atd. - a pomáhá mi to. Ale dlouhodobě/pravidelně by to asi nepomáhalo, to tělo si zvykne.
@Ou píše:
Zelený čaj. Zkus si pro začátek koupit sypaný jasmínový. Je dobrý i jako ledový (uvaříš silnější a naliješ ho na led, nebo necháš louhovat čajové lístky přes noc ve vodě v lednici).Připravíš ho jednoduše - do hrnečku dáš lžičku čaje, zaliješ vodou, která se ještě nevaří, ale už z ní jdou bublinky, necháš to 3-4 minuty louhovat a přes cedníček sliješ do jiného hrnku a vypiješ. Pokud koupíš dražší čaj, tak to budeš moci zalít ještě jednou, někdy i víckrát - pak už používej normální vroucí vodu.
Nebo si pořiď konvičku french press - nasypeš čaj, zaliješ vodou, zcedíš.
Zajdi párkrát do čajovny a ochutnávej různé čaje, jestli ti budou a nebo nebudou chutnat.
Syanej bude chutnat lépe, než pytlíkový.
Ohledně kávy - dělat si ji doma tak, aby nebyla hořká, žluklá, vyčichlá a nebo kyselá dá víc práce, než si vařit ten čaj. Podstatné totiž je mít celkem čerstvě pražené kafe, nalezený druh který ti chutná a namlít zrna čerstvě před přípravou.
Ale jinak tedy pokud jsi uprostřed dne příliš unavená, tak klíčové je trošku upravit životosprávu, zejména spánek, pohyb a jídlo, aby si měla té energie víc a lépe vydržela.
Kofein (je i v čaji) ti únavu jen odsune, nezbaví tě jí.
Děkuji moc. Ten jasminovy čaj, asi zkusím, ještě jsem neměla ![]()
Ale jinak moje životospráva, si myslím že je v pořádku, snažím se i zhubnout a proto se řídím podle zdravých receptů.
Cítím se spíš i bez nálady, taková bez života
![]()
U dr. Jsem taky byla, chybělo mi železo, ale nepočítají na sobě lepší změny
![]()
@K2 8611 píše:
Já piju kapučíno. Takové to nejlevnější z obchodů, protože tohle mi prostě chutná.
Kafe nepiju z důvodu, že mi jednak nechutná a jednak po něm pak nespím. I to kapučino si musím dávat dost brzy, jinak mi to nabourá usínání.
Ne, že bych černé kafe nevypila, ale musela bych si do něj dát taky tři lžičky cukru.
Dekuji, to jsem nepila, tak také mohu vyzkoušet, za to nic nedám
![]()
To jsme na tom stejně, taky jsem k té kávě nenašla cestu ![]()
@Kelsey píše:
Co teče 😂. Mi stačí voda, bublinková neslazená minerálka, voda s citrónem, šťáva, občas Kofola. Čaje výjimečně. Mi je po nich moc horko. Když si jdu vařit čaj. To je znamení, že chcípám vnitřně a není mi dobře. Kávu nepiju vůbec. Bylo mi po ní zle, když jsem ji kdysi dávno zkusila. Tím mi tělo řeklo, že to nechce.
No já piju minerálku a vodu s citronem nebo bez.
Kofolu snad jen občas možná 2× do měsíce skleničku ![]()
Kávu piju špaldovou, tedy bez kofeinu, jinak nejrůznější čaje. Chutná mi rooibos i kojící Teekanee
, jinak jsou moc dobré některé zelené čaje, třeba zmíněný jasmínový. Pokud chci nakopnout, tak většinou sázím na cukry a sladkou limonádu typu coly nebo mám ráda vineu
. Ale nakopneš se třeba i tím zeleným či černým čajem (tam mi docela chutnal ochucený irish cream nebo old england).
Cola
když jsem nepila kafe pila jsem colu
můžeš i dietní, ta nemá kalorie…
já mám ráda třeba i čaj Roibos, ale nechutnají mi zelené a bílé čaje, cítím z toho seno, ta matcha taky není špatná…
Co třeba Caro? Je to podobné jako káva, ale mnohem zdravější, jednu dobu jsem ho taky pila a chuťově je to celkem dobrý. A nebo zelený čaj, ale ten mně nedělá dobře na žaludek.
To Caro a ta obyčejná prášková kapucina mi taky chutnají
čaj miluju mátový, je fajn teplý, studený i s ledem ![]()