Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, téma mizející dvojče jsem tu již našla ale starší. Proto zakládám nové.
Bylo mi diagnostikováno mizející dvojče už kolem 8tt, když byl jen žlutý váček a druhý se zdál v pořádku.
Ma otázka je jestli jste se některá s tim setkala, nyní jsem ve 12tt a mizející dvojče tam stále je a ma 20mm, druhy plod vypadá zdrave odpovídá a ma kolem 5cm, zatim mi nikdo nebyl schopny rict vice, jen ze se rozhodne podle velkého ultrazvuku který me čeká za pár dnů, ano doktori ví co delaji ale me zajímá jestli některé toto taky nemela ze druhy plod neodešel ani se nevztrebal a druhy byl v pořádku pocelou dobu těhotenství i po porodu. Dekuji Za jaké koliv odpovědi ![]()
Jen taková myšlenka, vím, že je to málo pravděpodobné, ale nemohla jsi otěhotnět ještě jednou, o měsíc později? To druhé dvojče má srdíčko?
@Janča6
Kdyz jsem zjistila ze jsem těhotná, podle vynechané ms testy vyšli dvě čárky jsem sla na kontrolu, musela jsem tedy 2× na krev protože nic nebylo videt jen z krve, ale tohle uz jsem si zažila 2×, mam už dvě zdrave deti 5 a 8 let, kdy take se nechtěli ukázat.. na dalsi kontrole kdy uz to šlo vidět byl jen jeden malí vacek, v 9tt zjistil ze je tam druhy ale jen žlutý váček. O týden později v 10tt první odpovídal a druhý měl cca 15mm, bez známek života. Srdce tam není, ale včera 12+2 ten druhý už má 20mm a ten co se zdá v pořádku odpovídá
@Sarunecka píše: Více
Takže ten druhý roste, ale bez srdce?
@Janča6
Ano ten bez srdce stále roste nebo bobtná, druhy odpovídá 12tydnum.. jediné co zatim zjistili ze jsou dvojvajecny
Ano, může se stát, že se nevstřebá. Není to žádný velký průšvih, buď pak odejde později samovolně (pokud jsou jasně oddělené, což snad ano) a bude to vypadat jako potrat jednoho plodu, případně, pokud je na dobrém místě, tak ho mohou doktoři odebrat, eventuelně se zapouzdří a zůstane na místě až do porodu.
Lékaři čekají na důkladnější ultrazvuk, aby posoudili jak a co je u obou plodů propojené (placenty, plodové obaly) a jak mezi nimi vedou cévy. Podle toho se bude postupovat dál.
Existuje několik variant, které jsou potencionálně rizikové, ale ty jsou velice, velice vzácné.
@Anonymní píše: Více
Me prave muj doktor rekl ze, to co se přestalo vyvíjet nemůžou “vycucnout” me prave jen zajímala jestli s tim některá maminka nema zkušenost nebo se nesetkala.. vim ze musim vydržet do hlavního ultrazvuku kde se dozvíme všechno. Podle zatím prvního vyšetření jsou dvojvajecny.. všude sem četla že se vstřebá nebo zmenši a při porodu odejde s placentou, me spis zaráží ze stále roste, kdyz si to vezmu tak cca za týden o 5 mm zatim.
Promin, ale to je nesmysl. V takovém malem tydnu se opravdu zamkly druhy plod neodebira. Pokud je to opravdu mizejici dvojce, tak rozdil 5mm nebude rust zamlkleho plodu, ale spise chyba v mereni nebo jiz probihajici zmeny ve strukture plodu. Nebudou se zkoumat zadne propojujici cevy v tomto stadiu a nestras zakladatelku vzacnymi riziky, ta jsou spojena spise s monochorialnimi dvojcaty a ve vyssim stadiu tehotenstvi.
Zakladatelko, druhy zamlkly plod se nejcasteji casem vstreba.
Hodne stesti!
No, já ti nevím, docela bych si myslela, že o tomhle něco vím.
Tož si to pojďme rozebrat. Ano, je možné, že se jedná o chybu měření nebo pseudorůst. Je to dokonce i pravděpodobné.
Při prvotrimestrálním screeningu se VŽDY zkoumají cévy a jejich umístění bez ohledu na počet plodů. V popsané situaci by se na ně nepodíval jen absolutní diletant 🤷
A na závěr - je fér informovat o všech možnostech. I já naprosto jasně píšu, že je vysoká pravděpodobnost pozitivního průběhu. Zároveň ale nelze tvrdit, že neexistují žádná (byť velmi vzácná) rizika. To není strašení, ale realita. Nebo ty si vezmeš na triko prohlášení, a to ještě bez vyšetření pacientky, že všechno určitě dobře dopadne a nic nehrozí? To je přece nesmysl, ne?
Příspěvek upraven 18.10.25 v 01:39
@Sarunecka píše: Více
Abych byla ale férová k druhému anonymu i k tobě
Má pravdu v tom, že varianta, že se druhé dvojče ještě vstřebá, je ta nejpravděpodobnější ze všech a já jsem jí zřejmě dostatečně nezdůraznila a pro odpovídání na to, co se stane, když se nevstřebá mi utekl disclaimer, že to vstřebání je stále nejpravděpodobnější varianta.
Ten růst může být jen zdánlivý (to mizení dvojčete může na UTZ vypadat jako zvětšení), ale i pokud stále ještě trochu roste, tak to nic nemusí znamenat. Další vyšetření ukážou víc.
Každopádně je velmi pravděpodobné, že nejde o žádný velký problém. A i já držím palce!
Zdravím vás, co jste mi psali.. včera jsem byla na velkém ultrazvuku a miminko 1 je zdravé výviji se tak jak se má, měří 6,5cm a 2 stále roste ma skoro 4cm oba jsou připojeny jednou cévou a proto udržuje svoje dvojce a to roste, nema srdce ale ma končetiny i břicho a část lebky. Takze me čeká Praha speciální klinika kdy mi zavedou do břicha tenkou jehlu jako při odběru plodové vody a ukonči jejich společnou cévu aby zdraví mohl pokračovat dál ve vývoji a druhé mohlo v klidu uz zaniknout.